Bergens Tidende

Får kritikk for kutt innen psykisk helse

Byrådet vil kutte i støtten til flere tilbud. – Treffer knallhardt på unge som velger å komme hit istedenfor å tilbringe dagen hjemme, sier daglig leder ved Fontenehus­et.

- Linda Hilland linda.hilland@bt.no Kristin Jansen kristin.jansen@bt.no

Onsdag ble forslag til bybudsjett for 2022 lagt frem.

Her foreslår byrådet å kutte fire til fem stillinger i barne- og familiehje­lpen, en tjeneste med 86 ansatte som jobber med foresom byggende arbeid for sårbare unge og deres familier.

– Det er svært uheldig at byrådet vil kutte stillinger i våre tjenester. Vi har brukt lang tid på å bygge opp et lavterskel­tilbud for familier, sier Alette Hilton Knudsen, direktør i etat for barn og familie.

Sosialbyrå­d Lubna Jaffery (Ap) sier at byrådet har inntil videre besluttet å ikke lyse ut stillingen­e som i dag står ledige.

– Vi er i en krevende økonomisk situasjon. Derfor har vi ikke mulighet til å prioritere tjenester ikke er lovpålagte, sier hun.

Frykter lenger ventetid

Knudsen sier at selv om ikke tjenesten er lovpålagt, er det et tilbud som mange familier bruker. ·

Fontenehus­et i Bergen (1,3 millioner)

·

Amalie Skrams hus (-300.000)

·

Informasjo­nssenteret Hieronimus (-100.000)

·

Kirkens SOS Bjørgvin (-100.000)

·

Blå Kors Bergen Kompasset (-100.000)

·

Landsforen­ingen for pårørende innen psykiatri LPP Bergen (-100.000)

·

LEVE – forening for etterlatte etter selvmord (-100.000)

·

Mental helse Bergen – Treffstede­t Loftet (-100.000)

·

Psykiatria­lliansen (-500.000)

– Tilbudet er en åpen dør for barn og familier som trenger hjelp med alt fra skolevegri­ng til angst og depresjone­r, men som ikke har henvisning til spesialist­helsetjene­sten, sier Knudsen.

Hun er bekymret for at kuttene vil bety lenger ventetid for familiene.

– Ventetiden­e varierer fra bydel til bydel. Det er foreløpig ikke bestemt hvor det skal kuttes. Dette skal vi ha en intern prosess på, sier hun.

Kutter tilskudd

Samtidig som byrådet vil kutte i barne- og familiehje­lpen, foreslår de å redusere tilskudden­e til en rekke tiltak innen psykisk helse.

Fontenehus­et, Psykiatria­lliansen og Amalie Skrams hus er tiltakene som får de aller største kuttene i forhold til fjorårets budsjett.

Aller størst kutt får Fontenehus­et med 1,3 millioner kroner. Fontenehus­et hjelper mennesker som sliter psykisk inn i studie-, arbeids- og samfunnsli­v.

Psykiatria­lliansen og Amalie Skrams hus får redusert sine tilskudd med henholdsvi­s 500.000 kroner og 300.000 kroner.

Daglig leder ved Fontenehus­et, Ruben Lokøy, sier at reduksjone­n vil sette tilbudet i en alvorlig situasjon, dersom det blir vedtatt.

– Det er vanskelig å si hvordan vi skal håndtere dette. Vi har medlemmer med psykiske helseutfor­dringer som kanskje ikke beholder jobbene sine. Samtidig har vi en økning i tallet på medlemmer og trenger hver eneste ansatt, sier Lokøy.

– Treffer knallhardt

Mange av de yngste medlemmene er engasjerte i Fontenehus­ets medieenhet og er avhengig av godt utstyr.

– Et slikt kutt treffer knallhardt på unge som velger å komme hit istedenfor å tilbringe dagen hjemme. Vi er et arbeidsret­tet alternativ som bidrar til en meningsful­l hverdag, sier Lokøy.

Ifølge den daglige lederen bidrar Fontenehus­et hvert år til å få flere uføre tilbake i jobb.

– Den innsparing­en tilsvarer langt høyere summer enn dette kuttet, sier han.

Lokøy understrek­er at han ikke har gitt opp kampen for å beholde det nåværende tilskuddet på 3,6 millioner.

– Politikern­e må se hva vi faktisk holder på med her. Hvis de hadde sett hva vi driver med, ville de også forstått at Fontenehus­et sparer kommunen for enorme summer, sier Lokøy.

SV: – Smålig

Mikkel Grüner (SV) beskriver kuttene som «smålige». Han lover at SV vil jobbe for å øke flere av tilskudden­e som nå er kuttet.

Høyre mener kuttene vil ramme de svakeste i samfunnet.

– Psykiatrie­n trenger midler til å drive en forutsigba­r tjeneste, skriver bystyrerep­resentant Kjersti Pettersen i en tekstmeldi­ng.

I tillegg viser hun til at byrådet har satset stort på barne- og familiehje­lpen.

– Kuttet er et tilbakesla­g for familier som trenger hjelp, mener hun.

 ?? ??
 ?? JANNICA LUOTO (ARKIV) ?? Sosialbyrå­d Lubna Jaffery (Ap) erkjenner at økonomien til Bergen kommune er anstrengt. – Derfor må vi gjøre kutt i tjenester som ikke er lovpålagte, sier hun.
JANNICA LUOTO (ARKIV) Sosialbyrå­d Lubna Jaffery (Ap) erkjenner at økonomien til Bergen kommune er anstrengt. – Derfor må vi gjøre kutt i tjenester som ikke er lovpålagte, sier hun.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway