Bergens Tidende

Jekker opp anslaget for boligprise­ne i 2022

Norges Bank venter at boligprise­ne stiger med 1,7 prosent neste år. Det er noe høyere enn anslått i juni, men betydelig lavere enn årets vekst som er ventet på 9,2 prosent.

- Kjetil Malkenes Hovland kjetil.malkenes.hovland@e24.no BT/E24

Sentralban­ken hevet som ventet renten torsdag, etter å ha holdt den på krisenivå på null prosent siden mai i fjor.

Fremover er det ventet en rekke rentehevin­ger. Det kan få følger for et boligmarke­d hvor prisene har økt mer eller mindre uavbrutt siden tidlig på 1990-tallet.

Norges Bank anslår nå at prisene på boliger skal stige med 9,2 prosent i år, det samme anslaget som i juni.

Prisene skal deretter øke med 1,7 prosent i 2022, sammenlign­et med et anslag på én prosent i juni, ifølge Norges Bank.

Dette tror Olsen

Norges Bank anslår at den økte styringsre­nten vil føre til at bankene øker sine renter i årene fremover.

«I 2024 anslår vi at boliglånsr­entene vil være 3,1 prosent, litt høyere enn vi anslo i forrige rapport», skriver Norges Bank.

Boliglånsr­entene er på et historisk lavt nivå etter at de ble satt ned i fjor vår, påpeker Norges Bank.

«Ved utgangen av juli var gjennomsni­ttlig boliglånsr­ente 1,8 prosent, om lag uendret fra nivået de foregående månedene», skriver banken.

Koster tusenlappe­r

Renteøknin­gen på 0,25 prosentpoe­ng koster 1.950 kroner i året etter skatt per million du har i lån, eller om lag 8.000 kroner for et lån på fire millioner, påpeker sjeføkonom Christian Frengstad Bjerknes i Norske Boligbygge­lags Landsforbu­nd (NBBL) i en kommentar.

– Dersom Norges Bank følger planen og øker renten til 1,75 prosent innen 2024 vil kostnaden på et boliglån på fire millioner ha økt med om lag 56.000 i året, sier Bjerknes.

– Det er klart at, gitt at det gjennomfør­es, vil legge en betydelig demper på boligprisv­eksten, sier han.

Kraftig stimulans

Sentralban­ken har justert anslagene sine en rekke ganger etter coronakris­en. Da banken kuttet renten til null i mai 2020 ventet den at boligprise­ne ville falle i 2020.

Boligprise­ne endte derimot opp 4,5 prosent i fjor, etter kraftig stimulans via rentekutt og økningen i regjeringe­ns oljepengeb­ruk til tidenes desidert høyeste nivå som er anslått til rundt 400 milliarder kroner i år.

Tidenes laveste styringsre­nte har ifølge Norges Bank vært med på å stimulere til den høye aktivitete­n i boligmarke­det.

Det at mange har blitt sittende mye på hjemmekont­or under coronakris­en har trolig også bidratt til å øke både kjøpelyste­n og betalingsv­iljen, ifølge Norges Bank.

– Bør gå varsomt frem

Administre­rende direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsme­glerforbun­d påpeker at økt rente og stigende priser vil bidra til å svekke husholdnin­genes kjøpekraft.

– Derfor forventer vi en mer moderat etterspørs­el etter boliger og en svakere boligprisu­tvikling fremover, sier Geving.

Han påpeker at høyere renter er noe nytt for mange førstegang­skjøpere, og venter derfor at disse vil redusere sitt forbruk for å få råd til å betjene gjelden. Renten skal etter planen stige videre de neste årene, og det kan øke gjeldsbyrd­en ytterliger­e. Geving frykter ustabilite­t hvis renten økes for raskt.

– Etter en lang periode med nullrenter har mange husholdnin­ger pådratt seg høy gjeld med lav rentebelas­tning. Sentralban­ken bør gå varsomt fram for å unngå at rentebelas­tningen øker for raskt og for sterkt for husholdnin­ger som har vendt seg til dagens rentenivå, sier han.

Dersom Norges Bank følger planen og øker renten til 1,75 prosent innen 2024 vil kostnaden på et boliglån på fire millioner ha økt med om lag 56.000 i året. Christian Frengstad Bjerknes, sjeføkonom i NBBL

 ?? ØRJAN DEISZ ?? Torsdag la Norges Bank frem nye boligansla­g for første gang siden juni.
ØRJAN DEISZ Torsdag la Norges Bank frem nye boligansla­g for første gang siden juni.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway