Bergens Tidende

Sonderinge­r i dyp hemmelighe­t

-

somdigital­isering, informasjo­nsvitenska­p og bærekraft.

Kunne ikke lenger fly

Bjørn Fagerlund er IT-direktør i bergensbed­riften SparKjøp. Han forteller at de kjøper stadig flere konsulentt­jenester – og flere lokale konsulentt­jenester.

– Det er en utvikling imiljøet i Bergen. Både i antall selskaper, nivået på kompetanse­n, og at det er den riktige kompetanse­n for oss.

Han forteller atmåten han driver IT-avdelingen på, er helt annerledes enn før.

– Tidligere hadde vi egne rom fullt av servere, og et helt team med utviklere. Nå har vi heller et teamsomkjø­per vi slike tjenester eksternt.

Fagerlund forklarer at en intern bemanning ikke har mulighet til å dekke alle kompetanse­områdene ellerholde følge med den teknologis­ke utviklinge­n.

Derfor kjøper han heller tjenestene de trenger hos det han kaller fyrtårn av kompetanse­miljøer på hvert enkelt felt.

– Og vi handler stadig mer av disse tjenestene i Bergen. Når ITleverand­ører er nær oss, gir det enmerverdi, forteller han.

Dette ble særlig synlig da koronapand­emien traff.

– Plutselig kunne ikke folk fly inn fra Oslo. Da vi var på utkikk etter en ny leverandør av et omfattende IT-system, var det bare lokale konsulente­r som kunne møte oss for en kaffekopp. Åtreffes er en viktig forutsetni­ng for oss når vi skal diskutere tunge forretning­sprosesser. Da så vi virkelig den praktiske verdien av lokale kompetanse­miljøer.

Økt offentlig konsulentb­ruk

Det er ikke bare private bedrifter sombenytte­r seg av konsulentt­jenester.

Også Bergen kommunes konsulentb­ruk har doblet seg på få år. Særlig var veksten stor i 2019.

– Dette var et år med høy aktivitet knyttet tilmange og omfattende IKT-prosjekter, skriver finansbyrå­d ErlendHorn (V).

Det ble også økte konsulentt­jenester grunnet prosjektet «Smart oppvekst», og en stor konsulentk­ostnad for å planleggeB­ybanen fra sentrum til Åsane.

– Disse utgiftene blir imidlertid refundert fra staten via Miljøløfte­t, forklarerH­orn.

HURDAL: Torsdag gikk startskudd­et for sonderinge­ne mellom de tre tidligere regjerings­kameratene Arbeiderpa­rtiet, Senterpart­iet og SV. I kjelleren på Hurdalsjøe­n Hotell har en innvidd gjeng samlet seg til dypt fortrolige samtaler ommulighet­ene for å danne en ny flertallsr­egjering. Inne i rommet sitter det 13 personer på detmeste. En rekke tiltak er iverksatt på hotellet for å sikre at samtalene kan foregå i fortroligh­et. –

VOSS: Det er tre måneder til jul, men allerede har det begynt å snø i skianlegge­t til VossResort. – Det begynte vel å snø i 11-tiden i dag, sier gondolføre­rOle AndreasDyr­hovden torsdag. Han ser frem til

Vi har en liste med saker vi tenker gir seg ganske selv, sa Ap-leder Jonas Gahr Støre da de tre partileder­ne møtte pressen torsdag morgen. Måletmed sonderinge­ne er å få en rask avklaring på omdet er grunnlag for å gå videre til formelle regjerings­forhandlin­germelloma­lle de tre partiene. Støre har ikke ønsket å sette en tidsfrist, men sa torsdag at partiene har tenkt å være effektive og gå rett på sak. den kalde årstiden. – Det er spådd en god vinter, i hvert fall for oss som velger å se positivt på det. Jeg gledermeg skikkelig til vinteren, sierDyrhov­den.

 ?? ??
 ?? TORSTEIN BØE / NTB ?? SV-leder Audun Lysbakken og Ap-leder Jonas Gahr Støre i fortrolig samtale utenfor Hurdalsjøe­n Hotell.
TORSTEIN BØE / NTB SV-leder Audun Lysbakken og Ap-leder Jonas Gahr Støre i fortrolig samtale utenfor Hurdalsjøe­n Hotell.
 ?? OLE ANDREAS DYRHOVDEN ?? Hangurstop­pen torsdag.
OLE ANDREAS DYRHOVDEN Hangurstop­pen torsdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway