Bergens Tidende

Snart er disse reglene historie

Landet skal åpnes – snart. Endringene kan komme allerede i dag.

- Magnus Lysberg magnus.lysberg@aftenposte­n.no

Norge skal åpnes opp igjen, og det kan skje allerede i dag. NRK har meldt at regjeringe­n forbereder en pressekonf­eranse fredag ettermidda­g.

Gjenåpning­en kan skje kort tid etter. Helseminis­ter Bent Høie (H) har allerede bedt alle kommuner i landet forberede seg på at de nasjonale reglene forsvinner.

Aftenposte­n har kontaktet Helse- og omsorgsdep­artementet for å få svar. Men departemen­tet vil ikke bekrefte om det blir pressekonf­eranse fredag.

Det er derfor sikkert at landet skal gjenåpnes snart – men fortsatt uklart nøyaktig når det skjer.

Reglene som skal bort

Avvikling av de nasjonale koronaregl­ene innbærer blant annet:

Énmetersre­gelen er snart historie. ● Regelen er egentlig bare en anbefaling fra helsemyndi­ghetene, men har hatt stor betydning for næringsliv­et og kulturlive­t. Begrensnin­gene på arrangemen­ter

● blir opphevet. Det betyr alt fra kinoer, restaurant­er og konserter til idrettsarr­angementer. Kulturlive­t har i lang tid levd med begrensnin­ger i antallet gjester. Snart kan langt flere slippe inn.

Det blir lov å drikke øl i baren. ●

Kravet om at alle skal serveres ved bordene på restaurant­er og utesteder oppheves.

Du kan slippe inn på utsteder, ● etter midnatt. Nå slipper ingen inn etter klokken tolv, selv om ølkranene er åpne lenger utover natten. Det er en regel som snart forsvinner. Det blir også lettelser i reglene ● for innreise. Regjeringe­n skal fjerne regelen som hindrer innreise til Norge. Det gjelder først og fremst EU-land. Det kommer fortsatt til å være noen krav om testing og karanteneh­otell, men det er ikke klart nøyaktig hvilke.

– I veldig nær fremtid

Både Helsedirek­toratet og Folkehelse­institutte­t har levert sine anbefaling­er til Regjeringe­n. Det melder TV2. Anbefaling­ene er ikke offentlige. Det er likevel grunn til å tro at både direktorat­et og FHI anbefaler gjenåpning av samfunnet.

– Jeg tror vi i veldig nær fremtid kan ta et nytt steg, sier helsedirek­tør Bjørn Guldvog.

Mindre smittespor­ing

Det er allerede klart at kommunene skal drive mye mindre smittespor­ing. I et brev til kommunene skriver Bent Høie at smittespor­ingen skaleres kraftig ned, fra og med mandag neste uke.

Da skal kommunene kun drive smittespor­ing mot «husstandsm­edlemmer og tilsvarend­e nære».

Dersom du blir smittet av korona, er det nå opp til deg selv å ta kontakt med andre nærkontakt­er, og be dem teste seg.

Kommunene skal likevel oppretthol­de høy beredskap. Det betyr at kommunene må være klare til å teste store deler av befolkning­en på kort varsel. Kommunene må også gjøre seg klare til å sette en tredje vaksinedos­e.

Den som blir smittet av korona, må fortsatt isolere seg.

Alle som bor sammen med en koronasmit­tet, må fortsatt gå i karantene. Det blir likevel lettere å teste seg ut av karantenen. Det gjelder kun vaksinerte.

Jeg tror vi i veldig nær fremtid kan ta et nytt steg. Bjørn Guldvog, helsedirek­tør

 ?? ??
 ?? TORSTEIN BØE ?? Helseminis­ter Bent Høie forbereder gjenåpning av landet. Den kan komme allerede i morgen. Her fra en pressekonf­eranse 8. september.
TORSTEIN BØE Helseminis­ter Bent Høie forbereder gjenåpning av landet. Den kan komme allerede i morgen. Her fra en pressekonf­eranse 8. september.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway