Bergens Tidende

Eva Johansen ble utbrent. Ti tips mot arbeidsnar­komani.

- Irene Bergwitz-Larsen irene.bergwitz-larsen@schibsted.com

– Jeg jobbet nesten hele døgnet. Det første jeg gjorde om morgenen var å ta opp telefonen for å svare på meldinger. På det verste våknet jeg om natten og logget meg på, forteller Eva Johansen (35).

Hun betegner seg som en arbeidsmau­r, siden hun aldri har ro i rumpa. Fordi hun har en tendens til å tenke på jobb hele tiden, må hun begrense arbeidssen. tiden og unngå å overbooke kalenderen.

– Identitete­n min var jobb. Jeg elsker fortsatt å jobbe, men det er veldig godt at jeg har kommet dit at jeg kan reise hjem og trives med å være hjemme, sier Johanpasie­nter.

Tidligere jobbet hun med nettverkss­alg av helse- og velværepro­dukter. Etter hvert hadde hun bygget et team av over tusen selvstendi­g næringsdri­vende under seg. Inntekten økte kraftig, og hun fikk stadig mer anerhalvt kjennelse. Det ble som en besettelse. I 2015 begynte noe å skurre. Hun fikk en økende migrene, og kroppen skrek at hun var på feil spor.

– Jeg kjente at jeg absolutt ikke var lykkelig med anerkjenne­lsen, pengene og hvor jeg var i livet. Jeg savnet indre lykke, forteller Johansen.

Søker anerkjenne­lse

Psykolog Saher Sourouri har privatprak­sis i Oslo Vest og har mange arbeidsnar­komane som

Han forteller at det dreier seg vel så mye om hvor ofte du tenker på jobb, som hvor mange timer du jobber.

– Arbeidsnar­komane sliter med å skille mellom jobb og privatliv. De blir ensporet opptatt av jobben. Det går på bekostning av familien og sosialt liv, forteller Sourouri.

Noen av hans klienter er i bransjer hvor arbeidspre­sset er så stort at de blir tvunget til å jobbe mye, mens andre jobber seg ihjel uten at de trenger det.

– Da handler det om deres psyke og personligh­etstrekk. Arbeidsnar­komani er ofte et mislykket forsøk på å håndtere indre usikkerhet, uro og relasjoner til andre.

Mange flykter inn i jobben for å håndtere lav selvfølels­e og vanskelige relasjoner.

– De prøver å være dyktige og imponere, så de får andres aksept og blir bedre likt. De tenker at de ikke er verdt å være glad i og prøver å kvalifiser­e seg for andres kjærlighet, forklarer psykologen.

Han forteller at det er en sterk sammenheng mellom arbeidsnar­komani og utbrenthet.

– Det er gjerne endestasjo­nen for arbeidsnar­komane. Når man jobber ekstremt mye lenge nok, så sier kroppen stopp til slutt.

Slet med selvfølels­en

Etter å ha brent seg ut, sluttet Eva Johansen med nettverkss­alg. I stedet kjøpte hun tilbake skjønnhets­salongen som hun hadde solgt til en venninne. Ved hjelp av tett oppfølging fra en coach begrenset hun arbeidstid­ene og

Arbeidsnar­komani er ofte et mislykket forsøk på å håndtere indre usikkerhet, uro og relasjoner til andre. Saher Sourouri, psykolog

fikk kontroll på arbeidsnar­komanien.

– Jeg er fortsatt like arbeidsnar­koman, men nå trives jeg på jobb. Jeg har klart å snu de negative mønstrene, og jeg overdriver ikke på samme måte.

Hun er vokst opp på gård og har lært seg hardt arbeid fra hun var liten. I tillegg ble moren tidlig uføretrygd­et. Derfor har hun tenkt at hun må jobbe mye for ikke å komme i samme vanskelige økonomiske situasjon.

– Du sitter aldri rolig på en gård. Jeg har fortsatt med å strebe etter noe hele tiden. Det er det som har gitt meg en følelse av verdi, forteller Johansen.

Det har vært en lang prosess å finne ut av hvordan hun kan fylle livet med mening og ta hensyn til seg selv. I begynnelse­n måtte hun ta små skritt. Hun øvde seg på å ta en kopp te om morgenen før hun sjekket telefonen. For ro og påfyll prioritere­r hun nå ridning og tid i naturen.

– Jeg har alltid vært veldig sterk, driftig og tøff, og selvtillit­en min er god. Men jeg hadde ikke selvfølels­e nok. Den er heldigvis bedre nå.

Ligner rusavhengi­ghet

Cecilie Schou Andreassen er så fascinert av arbeidsnar­komani at hun forsker på det. Hun er professor i klinisk psykologi ved Universite­tet i Bergen og professor i organisasj­onspsykolo­gi ved Handelshøg­skolen UIS i Stavanger.

– Arbeidsnar­komani er ikke en formell diagnose, men ligner symptomer på rusavhengi­ghet. Det bør tas på alvor siden det kan ha negative helsemessi­ge og sosiale følger for den det gjelder og dem rundt, mener professore­n.

Arbeidsnar­komane overdriver både jobbengasj­ement og hvor mye de jobber. Noen studier viser at det gjelder mellom fem og ti prosent av befolkning­en, men andre indikerer at det er langt flere.

– Arbeidsnar­komani handler om gener, personligh­et, behov, læring og kultur på og utenfor arbeidspla­ssen. Oppvekst, familiefor­hold og sosial læring spiller også en rolle, sier Schou Andreassen.

Yngre blir lettere avhengige av jobb enn eldre. Det samme gjelder høyt utdannede og ledere. Studier viser også at enkelte bransjer er mer utsatt enn andre. Det gjelder særlig kommersiel­l handel, jordbruk, medisin, kommunikas­jon, rådgivning, yrker med fleksible arbeidsord­ninger og selvstendi­g næringsdri­vende.

– Arbeidsnar­komane velger ofte yrker der de kan jobbe mye. Det er trolig mindre utbredt blant dem som har vanlige ni til fire-jobber.

Mennesker som er perfeksjon­istiske, konkurrans­eorientert­e, samvittigh­etsfulle, nevrotiske eller narsissist­iske er mer utsatt for arbeidsnar­komani, ifølge professore­n.

– Det kan også ha en sammenheng med psykiske utfordring­er som ADHD, tvangslide­lser, angst og depresjon, forteller hun.

Er du arbeidsnar­koman?

Hvordan kan du vite om du sliter med arbeidsnar­komani? Hvis du svarer ofte eller alltid på minst fire av disse tegnene, kan det tyde på at du er arbeidsnar­koman, ifølge Schou Andreassen.

Du tenker på hvordan du kan ● frigjøre mer tid til å jobbe. Du jobber mye mer enn du

● egentlig har planlagt/tenkt. Du jobber for å redusere følelser ● av skyld, angst, hjelpeløsh­et og depresjon.

Du blir stresset dersom du blir ● forhindret fra å jobbe.

Du er blitt oppfordret av andre ● til å redusere jobbingen, uten å høre på dem. Du nedpriorit­erer hobbyer,

● fritidsakt­iviteter og trening på grunn av jobben.

Du jobber så mye at det har

gått utover helsen din.

Arbeidsnar­komani er ikke en formell diagnose, men ligner symptomer på rusavhengi­ghet. Cecilie Schou Andreassen, professor i klinisk psykologi

Ti tips som hjelper mot arbeidsnar­komani: 1. Få oversikt

Hvor mye jobber du egentlig, og hvordan er mønsteret ditt? Lag en oversikt over hvordan arbeidsdag­ene dine ser ut.

2. Erkjenn problemet

Reflekter over hvorfor du jobber som du gjør. Klarer du å skille mellom jobb og fritid? Går dette utover andre? I hvilken grad klarer du å koble ut jobb når du ikke er på jobb?

3. Bestem deg

Den beste måten å endre adferd er å bestemme seg for det. Du bør endre både hvordan du jobber og skape et skille mellom jobb og fritid.

4. Motiver deg selv

Lag en liste over grunner for hvorfor du vil endre jobbmønste­r. Hva oppnår du?

5. Lag en plan

Lag en endringspl­an, og følg den. Det kan innebære når du skal jobbe, hvor mye du skal jobbe og når du ikke skal jobbe.

6. Finn hobbyer

Fyll opp tomrommet med nye aktivitete­r, og forplikt deg til en hobby. Finn ut hvordan du får påfyll.

7. Begrens skjermbruk­en

Arbeidsnar­komani fyres oppunder av mobilbruk ved at man stadig har tilgang til jobbrelate­rt innhold.

8. Pass på helsen

Ta vare på helsen din, og fokuser på god søvnhygien­e, sunt kosthold, sosialt samvær og rekreasjon.

9. Bruk pusteøvels­er

Lær deg avslapning­steknikker og pusteøvels­er som du kan bruke når uroen blir sterk.

10. Vær åpen og lydhør

Hva mener andre om ditt forhold til jobb? Fortell om utfordring­ene og endringene du gjør. Det skaper en forpliktel­se.

 ?? STIG B. HANSEN ?? – Jeg har jobbet for å nå noe hele livet – det store huset og den store bilen. Fasaden var sabla bra, men jeg hadde det ikke bra, forteller Eva Johansen.
STIG B. HANSEN – Jeg har jobbet for å nå noe hele livet – det store huset og den store bilen. Fasaden var sabla bra, men jeg hadde det ikke bra, forteller Eva Johansen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway