Bergens Tidende

Vil bli topp 6 i Europa

Norsk kvinnefotb­all tar grep. Målet er å bli topp 6-liga i Europa innen 2028.

- Ole Kristian Strøm ole.kristian.strom@vg.no

I dag er Toppserien, som er navnet på den øverste ligaen for kvinner i Norge, og norsk klubbfotba­ll for kvinner rangert som nummer 12 i Europa – og ligger bak land som Tsjekkia, Island og Kasakhstan. Til sammenlign­ing er klubbfotba­llen for herrer i øyeblikket rangert på 20. plass i Europa.

– Et hårete mål, mener Hege Jørgensen, daglig leder for Toppfotbal­l Kvinner, foreningen for de 20 klubbene i de to øverste divisjonen­e.

– Vi hadde en stor strategisa­mling i helgen, der samtlige 20 klubber var til stede. Temaet var målsetting og ambisjon for ligaen.

Rivende utvikling

Norsk kvinnefotb­all har de siste par årene dypdykket i syv ligaer som de regner med å konkurrere med om en topp 6-posisjon blant Europas fotball-ligaer for kvinner: Frankrike, Tyskland, England, Spania, Italia, Nederland – og nabo Sverige, som i større grad enn Norge har hatt evnen til å tiltrekke seg de virkelig store stjernene.

Det har vært en rivende utvikling der de store herreklubb­ene har etablert sine kvinneklub­ber.

– Det er et tog som går nå – og som vi ønsker å hoppe på, sier Hege Jørgensen.

– Nå kommer de store pengene også i kvinnefotb­all. Det er de samme mekanismen­e som satte inn i herrefotba­llen på 1990-tallet, og der Rosenborg og norsk fotball evnet å henge med og derfor ble tilført masse penger.

– Hvilke parametere jobber dere etter?

– Resultaten­e i Champions League er viktige. Derfor må vi ha flaggskip som presterer.

– Snakker du om ett flaggskip – eller flere?

– Akkurat nå er det Rosenborg, Sandviken – som trolig blir Brann neste år, og Vålerenga som er i tet, og LSK Kvinner ønsker også å være der oppe. Men det handler ikke bare om disse. Vi må ha med hele ligaen – og Alandslage­t er veldig viktig. At de klarer å kvalifiser­e seg og gjøre det bra i de store mesterskap­ene.

Det handler selvfølgel­ig i stor grad om økonomi. Og Jørgensen er optimist:

– Vi må sette oss ned sammen med NFF og samarbeids­partnere og se hvor dette skal komme fra. Allerede fra 2023 blir det 35 millioner kroner i medieinnte­kter.

40 millioner

Hun mener at muligheten­e er gode:

– I den nye Champions League vil det gi fire millioner bare å kvalifiser­e seg. Med tanke på at et gjennomsni­ttlig budsjett i Toppserien er på drøyt 10 millioner kroner, er dette veldig mye penger. Vinneren av Champions League får 40 millioner kroner.

– Handler det om å hindre at spillerne forsvinner til store utenlandsk­e klubber?

– Alle toppspille­rne har en proffdrøm. Frem til nå har det vært begrensede muligheter for det i Norge. Det er det for så vidt fremdeles, men det har vært en veldig utvikling de siste tre-fire årene. Flere og flere ser muligheten til å leve av å spille fotball i Norge. Det kan bety at vi klarer å beholde spillerne i noen år før de forsvinner til utlandet.

Etter at koronaen har satt den nye serieordni­ngen for kvinnefotb­allen på vent i to år, er det i 2022 endelig klart for noe helt nytt – og som kan minne om dansk herrefotba­ll.

– Vi skal blant annet ha et sluttspill for de fire beste. Det betyr at de beste klubbene kommer til å møte hverandre oftere. Vi vet at dette er prestasjon­sfremmende.

NFF-direktør for toppfotbal­l Lise Klaveness innrømmer at det haster med å gjøre noe:

– NFF Elite har gjennomfør­t en god strategipr­osess sammen med Toppfotbal­l Kvinner og klubbene de siste dagene. Alle ser nå samme bilde: Profesjona­liseringen av toppklubbe­ne i Europa skyter fart nå, også på grunn av endret format og finansieri­ngsmodell til Womens Champions League.

– Vi må gjøre et betydelig løft på toppklubbs­iden i Norge. Og det haster. Det er stor enighet rundt målsetting om at Toppserien skal bli topp 6 i Europa innen 2028, fortsetter Klaveness 1. Frankrike , 2. Tysklan, 3. England, 4. Spania, 5. Sverige, 6. Tsjekkia, 7. Danmark, 8. Italia, 9. Island, 10. Kasakhstan, 11. Nederland, 12. Norge.

 ?? OLE MARTIN WOLD ?? Sandviken-spillerne jubler over scoring i toppkampen mot Rosenborg i sommer. Disse to klubbene leder an i Toppserien.
OLE MARTIN WOLD Sandviken-spillerne jubler over scoring i toppkampen mot Rosenborg i sommer. Disse to klubbene leder an i Toppserien.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway