Bergens Tidende

Hyller helten sin

Sigurd Sele og Aslak Moe har laget en dypt personlig forestilli­ng om multikunst­neren Kenneth Sivertsen, som døde for snart 15 år siden.

- Frank Johnsen frank.johnsen@bt.no Sindre Deschingto­n (foto) Sindre.deschingto­n@gmail.com

– Jeg møtte Kenneth for første gang på Mostraspel­et. Han var 26, jeg tolv. Og jeg sang i begravelse­n hans i 2006. Som bømling kjente jeg Kenneth, men han døde før jeg fikk muligheten til å med ham. Det har alltid vært fortvilend­e, sier Sigurd Sele.

«Min Kenneth» er hans personlig reise gjennom livet til Bømlos store sønn – komponiste­n, gitaristen, dikteren og entertaine­ren Kenneth Sivertsen. Aslak Moe er medforfatt­er og regissør når stykket skal opp på Det Vestnorske Teateret i oktober.

– Jeg har lenge hatt behov for å gjøre noe med Kenneths musikk og historie, men fremdrifte­n har stoppet med gitaristen.

– Kan hele katalogen

Jeg trengte rett og slett en musiker som kunne forvalte stoffet hans på en forsvarlig måte, sier Sele.

En kveld i 2017 gikk han på showet til Christine Hope på Ole Bull Scene. Der var Thomas Valeur hennes musikalske sidekick. Sele fikk en oppvåkning.

– Thomas var en helvetes god gitarist, sier han engasjert.

Valeur var interesser­t, teatersjef Solrun Toft Iversen tente også – og plutselig var prosessen i gang for fullt.

– Jeg kan hele katalogen til Kenneth, opp og i mente. Musikken hans er så nær, det føles som mine egne låter. Jeg vokste opp med musikken, spilte sangene i lokale band og var en skikkelig fan, sier Sele.

– Kenneth er på mange måter storebrore­n som døde før lillebrore­n, Sigurd, rakk å bli skikkelig kjent med ham, legger Moe til.

– Ble nesten forbanna

I «Min Kenneth» skal hele den musikalske karrieren på bordet, fra jazz til rock, inkludert «Haugtussa» og symfonien «Håp», som ble urfremført av Oslo Filharmoni­ske orkester i 1984.

Men på scenen i Logen er også musikerne Ole Martin Sandberg, Harald Dahlstrøm og Sondre Veland.

– Kenneth var umulig å sette i bås. Det at han hoppet fra det ene til det andre, gjorde at han aldri fikk innpass i noen leire. Kenneth visste hva han burde gjøre, men klarte det ikke. Talentet kom på mange måter i veien, sier Moe.

Han synes det er påfallende at Thomas Valeur, som er utdannet ved Griegakade­miet, faktisk aldjobbe

ri hadde hørt om Sivertsen da de spurte ham.

– Thomas ble nesten forbanna over at det fantes en slik kapasitet i Bømlo og Bergen, uten at det ble anerkjent på musikkutda­nningen, sier Moe.

– Mye idiotskap

Sivertsen ble for alvor landskjent da han og den tolv år yngre kjæresten Herborg Kråkevik på 1990-tallet ble noen av Norges mest populære sceneartis­ter, med flere store show som solgte hundretuse­ner av billetter.

Forholdet skapte mange overskrift­er i de største avisene. Bruddet i 1997 ble også en stor nyhetssak. Og i kjølvannet ble Sivertsens alkohol- og gjeldsprob­lemer, og hans dårlige psyke, mye omtalt.

– Det var mye idiotskap, ja. Det er trist at det var det inntrykket mange satt igjen med da han døde. Kenneth levde i nuet. Det var problemer hans. Han var aldri flink til å forvalte karrieren, mener Sele.

Han er glad han fikk en lang prat med Kråkevik mens han jobbet med manuset til forestilli­ngen.

– Hun ga meg masse god og nyttig informasjo­n. Det nærmeste du kommer Kenneth i dag, er Herborg. Hun kjente ham på godt og vondt. Det var fantastisk å høre henne snakke så varmt om Kenneth, sier Sele.

– Selvmedisi­nering

Han innrømmer likevel én ting.

– Jeg var lenge sint på Herborg Kråkevik. Jeg ga henne skylden for bruddet. Jeg kjøpte narrativet i pressen og Kenneths versjon. Men jeg forsto etter hvert at bildet var mye mer nyansert.

– Hvorfor tror du alkoholen ble en så viktig del av livet til Kenneth?

– Det var selvmedisi­nering, en angstfordr­iver. En helt vanlig historie for folk som sliter, mener Sele.

29. desember 2006 tok han farvel med Sivertsen med å synge «Draumespor» i begravelse­n i Moster kirke. Det var en sang søsteren Solfrid Sivertsen hadde skrevet teksten til.

– Bassist Yngve Moe var der også. Han sa til meg: «Den skal du også synge i min begravelse». Og det gjorde jeg, seks år senere. Jeg måtte ha mange års pause fra «Draumespor», men nå blir den med i «Min Kenneth».

Kenneth var umulig å sette i bås. Det at han hoppet fra det ene til det andre, gjorde at han aldri fikk innpass i noen leire. Kenneth visste hva han burde gjøre, men klarte det ikke. Aslak Moe.

 ?? ?? Sigurd Sele og Aslak Moe presentere­r «Min Kenneth» på Logen fra 7. oktober.
Sigurd Sele og Aslak Moe presentere­r «Min Kenneth» på Logen fra 7. oktober.
 ?? ?? Sigurd Sele ble fan av Kenneth Sivertsen da han var en liten gutt på Bømlo.
Sigurd Sele ble fan av Kenneth Sivertsen da han var en liten gutt på Bømlo.
 ?? ??
 ?? TOR HØVIK (BT) ?? Her er Herborg Kråkevik og Kenneth Sivertsen sammen i 1997.
TOR HØVIK (BT) Her er Herborg Kråkevik og Kenneth Sivertsen sammen i 1997.
 ?? BJØRN ERIK LARSEN ?? Kenneth Sivertsen avbildet i Grieghalle­n i 2001.
BJØRN ERIK LARSEN Kenneth Sivertsen avbildet i Grieghalle­n i 2001.
 ?? ERLEND HAUKELAND (ARKIV) ?? Det ble slutt mellom Kenneth Sivertsen og Herborg Kråkevik i 1997.
ERLEND HAUKELAND (ARKIV) Det ble slutt mellom Kenneth Sivertsen og Herborg Kråkevik i 1997.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway