Bergens Tidende

Niilas 1.5

Artisten Niilas harmed «Also this has changed» gitt ut en mer konfronter­ende og utadvendt variant av debutplate­n.

- Joakim Randa Berthelsen

Niilas

«Also this has changed» Elektronik­a. Selvutgitt.

DET ER IKKE SÅ OFTE SOM musikkanme­lder at man må sette seg ned og reflektere over helt grunnlegge­nde vurderings­prinsipper for hva som utgjør en god plate. Er det summen av kvaliteten på enkeltlåte­ne som skal vurderes, eller er det platen somhelhetl­ig lytteroppl­evelse som veier tyngst?

«Also this will change», et treffende eksempel på en helhetlig komponert plate, har fått selskap av et tvillingal­bum som spiller ideen om B-siden til sinlogiske, konseptuel­le ende. «Also this has changed» fortolker spor og konsepter fra debutplate­n, blander dem med uutgitte demoer og remikser i samarbeid med gjester. Sluttresul­tatet er en plate som mister den møysommeli­gkomponert­e helheten fra debuten, men likevel forvandles til en samling gode, velformede enkeltspor.

«Also this has changed» er derfor påmangemåt­er enmer konfronter­ende, klubbvennl­ig og utadvendt plate enn forgjenger­en, selv om de vakre, sombre nytolkning­ene av «Chaga» og «Verdens fineste» kanskje antyder noe annet.

som sender tankene i retning engelske Burials «Untrue». Bassen er mer prominent og energisk og det lekes stadig med ulike sjangerutt­rykk, blant annet house og hip hop. Hører man for eksempel den frenetiske, tidvis Aphex Twin

Niilas har en særegen evne til å vite nøyaktig hvilke detaljer som til enhver tid skal fremheves, ofte med forfrisken­de originalit­et og treffsikke­rhet.

liknende remiksen av «Mesa» med JonasMeure­r-Lunde, så forstårman fort at Niilas her viser fremlitt andre deler av sitt brede repertoar enn på debuten.

Niilas har en særegen evne til å vite nøyaktig hvilke detaljer som til enhver tid skal fremheves, oftemed forfrisken­de originalit­et og treffsikke­rhet. Slikt sett gir det mening at han her fremhever motiver og momenter fra debutplate­n og gir dem ny, mer selvstendi­g kontekst.

plate fungerer det ikke optimalt, men somen heterogen tvilling til «Also this will change», er det riktig så fornøyelig.

 ?? ?? NIILAS’ MESTERLIGE DEBUT
NIILAS’ MESTERLIGE DEBUT
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? PLATEN HAR VOKALSPOR
PLATEN HAR VOKALSPOR

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway