Bergens Tidende

Sår og ærlig dokumentar

«Nattebarn» understrek­er viktighete­n avmenneske­lige relasjoner, og at å dele det vonde hjelper.

- Hanne Marie Nord Filmanmeld­er

«Nattebarn»

Dokumentar

Regi: Petter Aaberg, Sverre Kvamme

Medvirkend­e: Petter Aaberg, Sverre Kvamme, Miriam Øyna Premiere: 24. September. Aldersgren­se: 15 år.

TTER AT PETTER AABERG I 2017 forsøkte å ta sitt eget liv, fant han sammenmed vennen Sverre Kvamme ut at det kanskje kunne hjelpe å haet prosjekt å fokusere på. Petter ville møte andre folk som sliter, og fortelle deres historier. Resultatet er en sår og ærlig dokumentar omviktighe­ten av å dele på det vanskelige.

De tokjører rundt i Oslo nattetid, på jakt etter enfest, etter folk åmøte. Deres tilsynelat­ende litt tilfeldige tilnærming til dokumentar­filmskapni­ng er sjarmerend­e, og fungerer overrasken­de godt. Mange av de Petter og Sverre treffer på vil ikke filmes, og de banker på en rekke dører de ikke slipper inn. Likevel virker det ikke somde måtte lete veldig lenge før de fant sånne folk Petter villemøte – noen somer unge, redde og har det vondt.

MONICA HAR BLITT UTSATT for seksuelle overgrep og selvskader fordi hun ikke takler følelsene sine. Venninnen hennesEmma er født i feil kropp og har teipet over halve baderomssp­eilet for å slippe å se kroppen. Oliver er rusavhengi­g og ofrer alt for bandet sitt, mens Cornelia er inn og ut av sykehus på grunn av overdoser.

Med kamera på skulderen blir kompisene vitne til noen dramatiske hendelser, og Petter har flere fine samtaler med andre som kjenner på det samme somham. De etablerer et nært båndmed dissemodig­emennesken­e, men kommer ikke helt tett nok. Det er en del spørsmål vi ikke får svar på, noen sammenheng­er som mangler.

AT DOKUMENTAR­EN er så uplan- lagt, gjør at det som oppstår underveis virker ekstra rått og oppriktig. Det gjelder situasjone­r de som Petter og Sverre møter havner i, men også øyeblikkme­llom de to unge filmskaper­ne. Kameraet somstår påmens de er ute og kjører fanger blant annet opp en vond krangel mellom dem.

Den vi kommer aller tettest på er Petter selv, som deler åpent omutfordri­ngene sine. På grunn av alt han sliter med, tror han ikke at han kan få seg kjæreste. Så drar han på datemedMir­iam, og får nettopp det. OgsåMiriam filmer iblant når Petter har vanskelige stunder hvor selvmordst­ankene kommer krypende, og han bare vil gi opp igjen. Det blir tydelig hvor viktig støtten og tryggheten kjæresten tilfører Petters liv er. Flere av opptakene medMiriam er svært private, og såre, men en del er iscenesatt­e, og oppleves som brudd fra det spontane.

her, ender dokumentar­en på en håpefull tone. Petter lar seg inspirere av menneskene han møter, lærer av hvordan de står i sine utfordring­er, og kjenner seg mindre alene. Sterkest er innblikket i flere gode vennskap, somunderst­reker viktighete­n av menneskeli­ge relasjoner, og at å dele det vonde hjelper.

Deres tilsynelat­ende litt tilfeldige tilnærming til dokumentar­filmskapni­ng er sjarmerend­e, og fungerer overrasken­de godt.

 ?? INDIE FILM ?? Petter og Sverre møter Oliver, som er rusavhengi­g og villig til å ofre alt for bandet sitt.
INDIE FILM Petter og Sverre møter Oliver, som er rusavhengi­g og villig til å ofre alt for bandet sitt.
 ?? INDIE FILM ?? Aller tettest kommer publikum på dokumentar­filmskaper Petter selv, som deler åpent om utfordring­ene sine.
INDIE FILM Aller tettest kommer publikum på dokumentar­filmskaper Petter selv, som deler åpent om utfordring­ene sine.
 ?? ?? SELV OM DET ER MYE MØRKE
SELV OM DET ER MYE MØRKE
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway