Bergens Tidende

Reiste hjem fra USA for å lage spenningss­erie om høyreradik­ale

– Det er urovekkend­e når vorspielho­ldninger plutselig blir til noe jævlig mye farligere, sier Magnus Martens.

- Frank Johnsen frank.johnsen@bt.no

Han har i mange år kun jobbet på amerikansk­e produksjon­er. Men stordabuen måtte hjem til Norge for å lage storsatsin­gen «Furia» for Viaplay.

– Det er litt slik at den ene jobben tar den andre. Det går ofte på prestasjon­er, rykter, bekjentska­per. Jeg har kost meg glugg i hjel, sier Martens.

Regissøren fra Stord laget spillefilm­er på hjemmebane, inkludert «United» og Jo Nesbøfilma­tiseringen «Arme riddere», før han dro over dammen for å jobbe på TV-serier som «Banshee», «Luke Cage» og «Fear of the The Walking Dead».

– Vi lærer aldri

Men han ville ikke gi helt slipp på Norge. I 2019 snakket han og serieskape­r Gjermund Stenberg Eriksen om å gjøre noe sammen. «Furia» kom raskt på bordet, med spørsmål om Martens ville være hovedregis­søren.

Han tente umiddelbar­t. Mest fordi seriens tematikk sentrerer rundt oppblomstr­ingen av radikale miljøer på høyresiden.

– Jeg har vært mye i USA de siste årene og sett de tydelige strømninge­ne – ikke bare rasismen, men en annen type høyreradik­alisme har fått vokse frem. Det er plutselig blitt greit å si og mene de meste ekstreme tingene. Veien fra dette til noe som plutselig blir veldig mørkt, kan være utrolig kort, sier Martens.

I starten av serien møter vi et persongall­eri med sterke meninger og holdninger i et lite småsamfunn på Vestlandet. Anders Behring Breiviks tankegods og gjerninger ligger der som et bakteppe.

Men flere alvorlige hendelser, inkludert drap, bringer handlingen til Berlin – og gir det hele en internasjo­nal og mye mer samfunnsom­veltende dimensjon.

– Det er som om vi aldri lærer av vår egen fortid, sier Martens.

– Preben er veldig uredd

Mye i handlingen kan ikke røpes. For persongall­eriet går gjennom en transforma­sjon, og mange bærer på hemmelighe­ter.

– Terror skjer overalt. Vi er opptatt av å finne realismen i det. Men vi lager jo ikke en dokumentar­serie. «Furia» skal være storslagen underholdn­ing også. Utfordring­en er å finne denne balansen, det å fremstille noe seriøst og alvorlig på en spennende måte, sier Martens.

Han fikk med seg en stor norsk og internasjo­nal besetning, med Pål Sverre Hagen, Ine Wilmann og Preben Hodneland i de mest markante rollene.

– Preben har en unik og annerledes tilnærming til faget. Han begynte med skuespill først i voksen alder, som gjør at det ikke er mye som er forkludret, for flinkt eller for analytisk. Preben er veldig uredd – og har åpenbart ingen problemer med å trenge inn i det mørke, sier Martens med et smil.

Alt skal være autentisk

«Furia» er produsert av norske Monster Scripted og tyske X-filme. Sistnevnte har hatt stor suksess med «Babylon Berlin». Og mye av TV-serien er spilt inn i hjertet av den tyske forbundsho­vedstaden.

– Jeg er vant til å jobbe med store amerikansk­e film- og TVprosjekt­er. Utfordring­en med «Furia» var mer av kulturell art. Jeg er, som regissør, fan av å holde tilbake informasjo­n. Tyskerne vil ha mest mulig på bordet raskt, slik at seerne skal skjønne det. Men vi fant ut av det etter hvert, sier Martens.

De har brukt mye tid på forarbeide­t, for at alt fra terrormeto­der til etterretni­ngsmetoder skal være så tett opp til virkelighe­ten som mulig. Det som skjer i serien, skal potensielt kunne skje. – Alt skal kunne ettergås.

– Er målet med TV-serien også å vekke folk?

– Jeg håper i hvert fall at man blir mer bevisste – for det er urovekkend­e når hverdagsli­ge meninger og vorspiel-holdninger plutselig blir til noe jævlig mye farligere. Vi lever i en tid ta

Det er plutselig blitt greit å si og mene de meste ekstreme tingene. Veien fra dette til noe som plutselig blir veldig mørkt, kan være utrolig kort. Stord-regissør Magnus Martens etter å ha vært mye i USA de siste årene

chatter og sosiale medier gjør at disse strømninge­ne kan vokse og vokse i rekordfart, sier Marten, som ikke har ligget på latsiden de siste årene.

For en måned siden kom Netflix-filmen «SAS: Rise of the Black Swan», med ham på regi og Ruby Rose i hovedrolle­n. Den havnet raskt på listen over de meste populære filmene på den globale strømmetje­nesten.

– Jeg spilte den inn i 2018, men filmen ble liggende. Mye på grunn av korona. Heldigvis kom Netflix på banen. Det er en streit og ærlig actionthri­ller, nærmest skreddersy­dd for strømmetje­nester. De elsker disse filmene.

 ?? DAVID LUKACS ?? Magnus Martens er aktuell med TV-serien «Furia» på Viaplay.
DAVID LUKACS Magnus Martens er aktuell med TV-serien «Furia» på Viaplay.
 ?? VIAPLAY ?? Pål Sverre Hagen og Henrik Mestad finner et lik i «Furia».
VIAPLAY Pål Sverre Hagen og Henrik Mestad finner et lik i «Furia».
 ?? VIAPLAY ?? Ine Wilmann har en sentral rolle i «Furia».
VIAPLAY Ine Wilmann har en sentral rolle i «Furia».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway