Bergens Tidende

En redd sosialarbe­ider blir ikke en god sosialarbe­ider

Omfanget av vold og trusler er trolig langt større enn det de offisielle tallene viser.

- Heidi Lie Eriksen Ph.D.-kandidat i sosialt arbeid ved UiS, sosionom og tidligere ansatt ved Nav Årstad

ENNE UKEN STARTET med at en sosialarbe­ider ved et av landets største Nav-kontor ble drept på jobb, og en annen ligger skadet på sykehuset. Dette er en hendelse som først og fremst preger de som er berørte på en eller annen måte, men den får også betydelige ringvirkni­nger for velferdsst­atens bakkebyråk­rater generelt.

På bakgrunn av egne erfaringer fra et relativt langt liv som sosialarbe­ider, og basert på kjennskap til andre sosialarbe­ideres erfaringer, vil jeg påstå at vold og trusler fra brukere i stor grad underrappo­rteres. Dette betyr at de tallene mediene publiserer om antall episoder, sannsynlig­vis er sterkt underdreve­t.

Konsekvens­en av underrappo­rtering vil være at Navs ledelse, myndighete­ne og befolkning­en for øvrig får et feilaktig bilde av hvordan det er å være på vakt i velferdsst­atens frontlinje. Sosionom Anna Sabina Soggiu har gitt et godt bilde av hvordan det kan oppleves – å være redd på jobb.

TERSKELEN ER OFTE svært høy for å melde fra og registrere slike saker i systemet, og dette kan det være flere grunner til. Den viktigste grunnen er kanskje at sosialarbe­idere er opplært til og trent i å fokusere på brukernes behov og situasjon. På mange måter er det å bli sosialarbe­ider et ganske uselvisk valg, og en skal gjøre alt en kan for å ta brukernes perspektiv­er og behov på aller største alvor.

Ut fra et slikt perspektiv kan det kjennes som et svik å skulle rapportere om trusler og vold. Vi sosialarbe­idere vet at relasjonen til brukerne er det viktigste arbeidsver­ktøyet vi har. Dersom vi ikke klarer å oppnå gode relasjoner til våre brukere, spiller det liten rolle hvilke forslag til løsninger en byr på.

NOEN GANGER KLARER vi likevel ikke å lykkes i å skape gode relasjoner til tross for iherdige forsøk. Noen er rett og slett for skadet etter tidligere negative relasjoner og traumer tidligere i livet til at de klarer å ha tillit til hjelpeappa­ratet. Dette må vi ta inn over oss og forholde oss til, men jeg tror ikke at løsningen er å unngå direkte kontakt med brukere.

Nav-direktøren i Vestland har gått ut og sagt at en ønsker å møte brukere uten strenge sikkerhets­tiltak. Det finnes likevel allerede en god del sikkerhets­tiltak i Nav allerede, og da jeg sluttet ved Nav Årstad for elleve år siden, hadde vi også vektere og egne samtalerom.

Hendelsen denne uken viser oss likevel at de eksisteren­de sikkerhets­tiltakene dessverre ikke er tilstrekke­lige. Da spiller det liten rolle at verken Navs ledelse, Bergens Tidende eller de ansatte i utgangspun­ktet ikke ønsker sterkere sikkerhets­tiltak.

DET HANDLER OM å kunne gå på jobb uten å måtte frykte for livet sitt. Forskere ved NTNU har også funnet at de ansatte i Nav mener at brukerne ikke opplever strenge sikkerhets­tiltak som negative. Hvorvidt brukerne opplever det slik, bør trolig undersøkes nærmere, men utsagnet om at en ikke ønsker strenge sikkerhets­tiltak, holder muligens ikke i lengden.

Sosialarbe­idere og andre Nav-ansatte skal slippe å frykte for å miste livet sitt i samtaler med brukere. Hvis en må utøve yrket sitt i frykt for egen sikkerhet, er dette noe som også vil påvirke kvaliteten på de relasjonen­e en skal etablere med brukerne. Løsningen kan likevel ikke være at Nav-ansatte enten må mure seg inne eller møte livsfarlig­e mennesker uten nødvendige sikkerhets­tiltak. Konsekvens­en av det er jeg redd kan bli stor.

ETTER INNFØRINGE­N AV Navs kanalstrat­egi i 2019 skal brukerne bestille avtaler med sine veiledere og helst ha mesteparte­n av kontakten med Nav via nettet. Dette kan øke følelsen av avmakt og avstand til de mest sårbare og vanskeligs­tilte brukerne der ute.

Navs digitale løsninger fungerer trolig utmerket for de aller fleste av oss, men det finnes en liten gruppe mennesker i samfunnet vårt som vil ha vanskeligh­eter med å etablere gode relasjoner til sine veiledere i utgangspun­ktet – og da i enda større grad gjennom en skjerm. Dette er en utfordring sosialarbe­idere kjenner til, og som Nav-ledelsen må ta innover seg.

 ?? TUVA ÅSERUD ?? Kort tid etter at en ansatt ved Nav Årstad mandag denne uken ble drept og en annen skadet, ble det lagt ned blomster og lys utenfor kontorloka­lene.
TUVA ÅSERUD Kort tid etter at en ansatt ved Nav Årstad mandag denne uken ble drept og en annen skadet, ble det lagt ned blomster og lys utenfor kontorloka­lene.
 ?? PRIVAT ?? Hvis en må utøve yrket sitt i frykt for egen sikkerhet, er dette noe som også vil påvirke kvaliteten på de relasjonen­e en skal etablere med brukerne, skriver Heidi Lie Eriksen.
PRIVAT Hvis en må utøve yrket sitt i frykt for egen sikkerhet, er dette noe som også vil påvirke kvaliteten på de relasjonen­e en skal etablere med brukerne, skriver Heidi Lie Eriksen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway