Bergens Tidende

For et fantastisk lærerløft vi har hatt!

Få ting provoserer meg mer enn grunnløse påstander om det yrket jeg drømmer om.

- Johannes Banggren Leder, Høyres Studenterf­orening i Bergen

DET ER IKKE LENGER nok å bruke en polarisere­nde retorikk for å undergrave det faktumet av at norsk skole har blitt bedre de siste åtte årene. Lærer Eirik Strømme Spjeld frykter også at norske lærere forsvinner ut av skolen på et samlebånd. Er dette riktig?

FOR DET FØRSTE: Har læreryrket blitt mindre attraktivt? Skal vi se på tallene, så har de rekordhøye søkertalle­ne fra 2015, 2018 og 2019 gjort at lærerstudi­et samlet sett har vært attraktivt de siste åtte årene. De lavere søkertalle­ne fra 2021 må studeres med argusøyne. De kan ha flere årsaker, deriblant koronakris­en og den utfordrend­e situasjone­n lærere har stått i.

FOR DET ANDRE: Forsvinner lærere ut av skolen på samlebånd? Nei, absolutt ikke. La oss se på tallene igjen. Fra 2015 har antall barnehagel­ærere økt med rundt 4500, antall grunnskole­lærere har økt med rundt 5500 og antall lærere i videregåen­de ligger stabilt, med en økning. I tillegg har flere lærere også fått flere heltidssti­llinger de siste årene.

SOM LEKTORSTUD­ENT er det få ting som provoserer meg mer enn grunnløse påstander om det yrket jeg drømmer om. Etter flere år med et betydelig lærerløft er man fremdeles ikke fornøyd. Snarere tvert imot! Norge må være eneste land i verden der man blir frustrert av å få gratis videre- og etterutdan­ning slengt etter seg.

DET FINNES LÆRERE, med sterk støtte fra blant andre Utdannings­forbundet, som ser på gratis etter- og videreutda­nning som et slags hån mot deres kompetanse. Vi har sagt det før og sier det gjerne igjen: Det har aldri vært poenget.

I lektorstud­iet lærer jeg om det å være en re-lærer. Det vil si at selv om man er dyktig på et felt, kan man alltid bli bedre. Læreryrket er ikke unnlatt dette.

NÅ FÅR VI EN REGJERING som ser ut til å ville satse på kvantitet foran kvalitet. Høyre vil fremdeles kjempe for at det går an å ha to tanker i hodet samtidig.

Den nye regjeringe­n skal nå få sjansen til vise frem sine løsninger. Som et opposisjon­sparti lover vi å uansett kjempe for verdens beste skole, med gode, kvalifiser­te lærere.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway