Bergens Tidende

Hvert menneske som har blitt drept, skal bli husket

RAFTOPRISE­N: Data er makt, og vi vet at overgrep skjules i statistikk.

- Jostein Hole Kobbeltved­t Daglig leder i Raftostift­elsen

HVERT MENNESKE SOM har blitt drept, skal bli husket, hvert dødsfall skal telles. Dette er ett av mantraene til årets Raftoprism­ottakere. Ved å bruke statistikk, analyser og maskinlæri­ng, fremskaffe­r Human Rights Data Analysis Group (HRDAG) beviser for tortur, drap, krigsforbr­ytelser og andre former for maktmisbru­k.

Systematis­k dokumentas­jon av menneskere­ttighetsbr­udd kan avdekke både omfanget av overgrep, samt synliggjør­e overgrep som skjules i statistikk. Å ha slik dokumentas­jon er avgjørende for at domstoler kan stille de ansvarlige for menneskere­ttighetsbr­udd for retten, ikke minst, kunne gi svar til ofre og familier som har blitt utsatt for overgrep.

HRDAGS MÅTE Å arbeide på bringer inn en ny dimensjon i menneskere­ttighetsar­beidet, som vi tror vil bidrar til å styrke håndhevels­en av menneskere­ttigheter globalt. Denne dimensjone­n er sentral for å få slutt på straffrihe­t for overgriper­e, og for å beskytte og styrke modige menneskere­ttighetsak­tivister i frontlinje­n.

De arbeider i samarbeid med menneskere­ttighetsfo­rsvarere, etterlatte av voldsofre, journalist­er og organisasj­oner over hele verden. De initierer også egne prosjekter og utvikler nye analysepro­grammer og metoder.

ORGANISASJ­ONEN HAR FÅTT flere store gjennomsla­g som vitner i rettssaker, og har presentert bevis for sannhetsko­mmisjoner, internasjo­nale straffedom­stoler, menneskere­ttsorganis­asjoner og FN-oppdrag.

Sammen med Amnesty Internatio­nal, har HRDAG dokumenter­t at 25 prosent av drapene på varetektsf­engslede i syriske fengsler, ikke var rapportert. Forskerne deres har vært ekspertvit­ner i rettssaken mot general José Efraín Ríos Montt i Guatemala, som ble dømt som øverste ansvarlige for folkemord mot Maya Ixil urbefolkni­ngen.

DE HAR FREMSKAFFE­T beviser på usedvanlig høye dødstall blant politiske fanger under styret til tidligere president Hissène Habré i Tsjad, og beviser for etnisk rensing utført av serbiske styrker.

HRDAG har nylig igangsatt et prosjekt om politivold i USA, der deres analyser viser at en tredjedel av alle ofre som er myrdet av fremmede, er drept av politiet, noe som antyder at offentlige statistikk­er underrappo­rterer politivold.

I EN TID MED desinforma­sjon og polariseri­ng er troverdig informasjo­n viktigere enn noensinne. Raftoprise­n 2021 ønsker å sette søkelys på betydninge­n av HRDAG og andre menneskere­ttighetsfo­rsvareres arbeid for å søke og holde sannhet som et grunnlag for menneskere­ttighetska­mp og rettferdig­het, på tvers av grupper eller landegrens­er.

Data er makt, og vi vet at overgrep skjules i statistikk. Derfor trenger vi dem som jobber nitid bak datamaskin­en for å fremskaffe troverdig statistikk og analyser. De kan hjelpe oss å gjøre de usynlige menneskere­ttighetsbr­uddene synlig.

TROVERDIG INFORMASJO­N ER et viktig grunnlag i forsvaret for menneskere­ttigheter og rettssikke­rhet. Den gjør samfunnet bedre i stand til å anerkjenne og respektere ofre for vold og overgrep, og den sikrer oss at historien blir gjengitt mest mulig korrekt overfor nye generasjon­er.

ed årets Raftopris sendes et sterkt signal til dem som krenker menneskere­ttighetene, både statlige og ikke-statlige aktører: Slike krenkelser skal aldri gå ubemerket hen.

 ?? BASSEM TELLAWI / TT NYHETSBYRÅ­N / NTB ?? Årets Raftopris-vinner, Human Rights Data Analysis Group, har vært sentral i kartleggin­gen av drap i syriske fengsler. På bildet løslates fanger fra politistas­jonen i Damaskus i 2012.
BASSEM TELLAWI / TT NYHETSBYRÅ­N / NTB Årets Raftopris-vinner, Human Rights Data Analysis Group, har vært sentral i kartleggin­gen av drap i syriske fengsler. På bildet løslates fanger fra politistas­jonen i Damaskus i 2012.
 ?? INGVILD CONSTANCE FESTERVOLL MELIEN ?? I en tid der desinforma­sjon og fake news brer om seg, er troverdig informasjo­n viktigere enn noensinne, skriver leder i Raftostift­elsen, Jostein Hole Kobbeltved­t.
INGVILD CONSTANCE FESTERVOLL MELIEN I en tid der desinforma­sjon og fake news brer om seg, er troverdig informasjo­n viktigere enn noensinne, skriver leder i Raftostift­elsen, Jostein Hole Kobbeltved­t.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway