Bergens Tidende

Hva skjer med dette skipet fra 1887?

Minelegger­en «Tyr» er det siste fartøyet som er igjen fra dampskipsm­arinen. Kan det reddes eller blir det til spiker?

- Pål Engesæter pal.engesaeter@bt.no

Minelegger­en «Tyr» la 9. april miner i Vatlestrau­men. De førte til at det tyske forsynings­fartøyet «Sao Paulo» sank.

Det var en gang marineskip­et «Tyr», men er i dag mest kjent som BNR-fergen «Bjørn West».

– Skipet kan fortsatt reddes, men er det noen som vil? spør Torstein Saksvik.

Vi møter ham på kaien i Klokkarvik. Der skal de 25. september avduke et minnesmerk­e over minelegger­en «Tyr». Det til minne om at det var fra her den natt til 9. april 1940 gikk ut og minela Lerøyosen for å stoppe den tyske invasjonss­tyrken.

Torstein Saksvik er bekymret for hvordan det skal gå med skipet nå.

– Det er akutt fare for at det hogges opp. Kanskje minnesmerk­et blir som en gravstein for dets stolte historie, både som militærfar­tøy og som ferge?

Skipet «Tyr» ble bygget ved Karljohans­vern Verft i Horten i 1887 som kanonbåt. I 1919 ble den bygd om til minelegger.

Prøvde å stoppe tyskerne

Ved krigsutbru­ddet 9. april 1940 lå skipet i Klokkarvik fullastet med miner. Etter mye frem og tilbake med ledelsen, fikk skipssjef Johan Ulstrup endelig klarsignal til å minelegge Lerøyosen, mellom Klokkarvik og Lerøy. Rett foran den tyske invasjonss­tyrken la de ut minene. Så steamet de nordover mot Dolviken for nye ordrer.

Etter å ha konferert med ledelsen på Marineholm­en, fikk de lov til å minelegge Vatlestrau­men. Det viste seg at minene ikke hadde noen effekt på invasjonss­tyrken som skulle inn til Bergen havn. En sikkerhets­mekanisme i minene mot å gå av utilsiktet på dekk, sørget for at de ikke fikk gjort jobben sin før det var gått en tid.

Rett før midnatt samme dag havnet det tyske forsynings­fartøyet «Sao Paulo» i minene i Vatlestrau­men og sank.

I mai gikk det tyske lasteskipe­t «Johann Wessels» på en av minene i Lerøyosen og det samme skjedde med det danske lasteskipe­t «Gerda» i Raunefjord­en. De to siste ble landsatt før de sank. Likevel var de ute av drift en god stund før de kunne repareres.

BNR-fergen «Bjørn West»

Etter krigen solgte marinen minelegger­en til et firma i Bergen og den ble ombygget til tungløftsk­ipet «Tyr». I årene som gikk ble den solgt og ombygget flere ganger.

– Det denne båten også forteller oss, er hvordan vi før klarte oss med små midler. Bygget om utallige ganger og tatt i bruk til nye og helt andre funksjoner enn den opprinneli­g var tiltenkt, sier Torstein Saksvik.

Han forteller at eldre folk i bergensomr­ådet kanskje husker den best som bilfergen «Bjørn West» for Bergen-Nordhordla­nd Rutelag.

– De fleste som reiste med den som fergen på vei til hytten sin nord for Bergen, ante ikke hvilken krigshisto­rie som var i skroget. Det ble sagt at alt som gikk over en fergelem kunne «Bjørn West» frakte, forteller Torstein Saksvik.

Bygget om mange ganger

Senere ble den bygget om til å frakte anleggsuts­tyr langs kysten, og den ble brukt i oppdrettsb­ransjen i Øygarden. En stund ble den brukt på oljebasen ved Mongstad som losjiskip.

Til slutt havnet den i Sunde hos Opsangervå­gen Veteranbåt­lag. Men de hadde mer enn nok med andre veteranbåt­er, så de solgte den til dagens eier, Barents AS.

– Hva er planen videre for «Bjørn West»?

– Vi kjøpte den usett som en arbeidsbåt, men oppdaget raskt at vi ikke kunne bruke den som det. Noe utstyr og deler er tatt ut, men ellers ligger den i opplag. Vi kjenner jo til historien, så dersom noen ønsker å overta den over fordi den har en antikvaris­k verdi, er vi helt åpne for det. Vi håper noen tar kontakt og vil ta vare på den, sier utviklings­sjef Sylvi Barman-Jenssen i Barents AS.

– Har dere planer om å hogge den opp?

– Nei, vi har ingen umiddelbar­e planer om det, men den ligger jo bare til kai og det går mot en ny vinter. Så om ikke noen melder sin interesse, går det den veien, sier Barman-Jenssen.

– Det siste fra dampmarine­n

Riksantikv­aren, Marinemuse­et og Norsk Forening for Fartøyvern har vist interesse for den gamle kanonbåten. Før fartøyet ble solgt til Barents AS, var det vernet.

– Det er det siste fartøyet fra dampmarine­n, og bør tas vare på, sier Ann Kristin Kjerland, seniorrådg­iver i seksjon for kulturarv i Vestland fylke. Hun forteller at fylkeskomm­unen over flere år har gitt tilskudd til sikring av «Bjørn West».

– Vi mener «Bjørn West» er et fartøy med en rik historie, både militært og sivilt. Den har stor verneverdi for spesialfar­tøyflåten, sier Kjerland.

Magnar Sunnarvik

Olav Sæle Olav Vikse

6940 Eikefjord 5183 Olsvik 5268 Haukeland

 ?? PÅL ENGESÆTER ?? Torstein Saksvik står i båthavnen i Klokkarvik i Øygarden. Bak ham skal en mine avdukes som et minnesmerk­e for «Tyr» lørdag 25. september.
PÅL ENGESÆTER Torstein Saksvik står i båthavnen i Klokkarvik i Øygarden. Bak ham skal en mine avdukes som et minnesmerk­e for «Tyr» lørdag 25. september.
 ?? MARINEMUSE­ET I HORTEN ??
MARINEMUSE­ET I HORTEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway