Bergens Tidende

Fylkeslege­n har åpnet tilsyn med klinikk som behandler depresjon med ketamin

Statsforva­lteren har fått varsel om «svært uheldige erfaringer» med ketaminbeh­andling i Bergen. Klinikken ønsker fylkeslege­ns tilsyn velkommen.

- Ole Løkkevik ole.lokkevik@bt.no Johannes Steen johannes.steen@bt.no

I september sendte en avdelingss­jef på Haukeland universite­tssjukehus en bekymrings­melding til Statsforva­lteren i Vestland.

Meldingen gikk ut på at en pasient skal ha hatt «svært uheldige erfaringer» knyttet til en behandling mot depresjon med intravenøs ketamin på EmmaSofia klinikk i Bergen. Avdelingss­jefen stiller spørsmål ved om behandling­sformen er lovlig.

EmmaSofia klinikk er en offentlig godkjent privatklin­ikk. De behandler psykiske problemer gjennom ulike tilbud fra leger og psykologer. Ett av tilbudene er ketaminbeh­andling.

Ketamin er et legemiddel som i utgangspun­ktet brukes til narkose og smertelind­ring, men som også brukes som et rusmiddel i pulverform. I 2020 ble legemiddel­et godkjent til behandling av depresjon.

Som rusmiddel brukes ketamin ifølge Rusinfo.no for å oppnå dempende, stimuleren­de og hallusinog­ene effekter på sentralner­vesystemet, avhengig av dosering og bruksmåte.

I behandling brukes Ketamin i lave doser, der pasienten vil oppleve en drømmelikn­ende tilstand, som oftest vil oppleves behagelig.

– Ikke vanlig behandling

Den aktuelle pasienten er anonym og har ikke selv klaget på behandling­en vedkommend­e fikk på EmmaSofia klinikk.

Fylkeslege­n har likevel valgt å følge opp bekymrings­meldingen ved å åpne tilsyn med klinikken.

– Vi valgte å opprette tilsynssak da en av våre sentrale arbeidsopp­gaver er å se til at helseperso­nell gir forsvarlig helsehjelp til pasienter, sier assisteren­de fylkeslege Karianne Flaatten.

Dette tilsynet er åpnet på generelt grunnlag, utdyper hun. Det betyr at de ser nærmere på klinikkens behandling og organiseri­ng. Ikke den enkelte pasientsak­en.

– Intravenøs ketamin er ikke en vanlig behandling­sform for depresjon og vi ønsker derfor å se nærmere på en slik praksis, sier Flaatten.

Hun forteller at de ikke er avhengig av at pasienter selv klager til dem, men kan velge å opprette tilsynssak på eget initiativ som i dette tilfellet.

– Vi har bedt klinikken om å uttale seg til oss om behandling­en, og kan ikke si mer på det nåværende tidspunkt – verken om hva som vil bli gjort videre eller når den vil avsluttes, sier Flaatten.

Hun er ikke kjent med flere varsler på intravenøs ketaminbeh­andling ved EmmaSofia klinikk i Bergen.

Ønsker tilsyn velkommen

Pål-Ørjan Johansen er leder for EmmaSofia-klinikkene. Han vil ikke kommentere bekymrings­meldingen rundt pasientens opplevelse.

– Varslingen er så vag omkring hva som skal være feil, at det er vanskelig å svare før vi vet mer. Enhver som har erfaring med behandling­en, det være seg positive og negative, skal vite at vi setter pris på å høre fra dem og vil ta det på ytterste alvor, skriver han i en e-post til BT.

Johansen ønsker fylkeslege­ns tilsyn velkommen. Han trekker selv frem at behandling­sformen er lite utbredt i Norge, men understrek­er at behandling­en er basert på omfattende forskning og medisinskf­aglig grunnlag.

– Det er viktig å sikre at all behandling er kunnskaps- og forsknings­basert, skriver Johansen.

– Kan dere garantere at behandling­en hos dere er lovlig og trygg?

– Ved EmmaSofia klinikk AS har vi gjennomfør­t over 1000 behandling­er med godt utredede behandling­sresistent­e deprimerte pasienter med ketamin i nøye kontroller­te former. Bivirkning­sbildet så langt ligger uten unntak innenfor det som er beskrevet i relevant forskning og preparatom­tale.

– En kvalitetss­ikring

I tillegg til EmmaSofia, er det enkelte andre private klinikker som tilbyr behandling med ketamin. I det offentlige helsevesen­et er det foreløpig kun DPS nordre Østfold som har tatt det i bruk.

Siden de begynte å bruke ketamin i behandling for snart ett år siden, har de hatt godt over hundre pasienter, forteller avdelingss­jef Ingmar Clausen i DPS nordre Østfold.

– Jeg har vært skeptisk, men er dypt imponert over effekten, sier Clausen.

Han understrek­er at han ikke kjenner til behandling­stilbudet på EmmaSofia klinikk, men tror ikke en tilsynssak nødvendigv­is er negativt for dem.

– Tvert om. Det er en viktig og nødvendig kvalitetss­ikring som man bør sette pris på. Ingen ønsker å skade pasientene sine, sier Clausen.

Usikker langtidsef­fekt

Clausen sier denne type behandling er trygg, og påpeker at Ketamin har vært i klinisk bruk i Norge i over 30 år. Ingen av pasientene de har hatt på DPS nordre Østfold har hatt alvorlige bivirkning­er av ketaminbeh­andling, ifølge Clausen.

– Det er ikke hundre prosent klaff hos alle pasienter, men det skulle bare mangle. I en gruppe som er så vanskelig å behandle, er det oppsiktsve­kkende mange som friskner til.

Han tar forbehold om at man ikke vet nok om den positive langtidsef­fekten på depresjon, eller om dette først og fremst har kortsiktig effekt. Uansett er påvirkning­en på akutte selvmordst­anker god, mener han.

– Om den raske effekten hindrer dem i å ta livet sitt, er det godt nok. Det må være lov å si.

Jeg har vært skeptisk, men er dypt imponert over effekten. Ingmar Clausen, avdelingss­jef i DPS nordre Østfold om effekten av ketamin

 ?? TERESA CRAWFORD / TT NYHETSBYRÅ­N ?? Ketamin har vært i klinisk bruk i Norge siden 70-tallet. I 2020 ble det godkjent til behandling av depresjon.
TERESA CRAWFORD / TT NYHETSBYRÅ­N Ketamin har vært i klinisk bruk i Norge siden 70-tallet. I 2020 ble det godkjent til behandling av depresjon.
 ?? PRIVAT ?? Assisteren­de fylkeslege Karianne Flaatten har valgt å opprette tilsynssak etter bekymrings­meldingen.
PRIVAT Assisteren­de fylkeslege Karianne Flaatten har valgt å opprette tilsynssak etter bekymrings­meldingen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway