Bergens Tidende

Nav-ansatte krever sikkerhets­endringer etter drapet

- Marius Wiig Holmen marius.wiig.holmen@bt.no Per Lindberg per.lindberg@bt.no Reidun Drægebø reidun.dregebo@bt.no

– Hvis politiet eller helsevesen­et vurderer en Nav-bruker som farlig, må vi få beskjed, sier hovedtilli­tsvalgt Arne Hernes.

Arne Hernes er hovedtilli­tsvalgt ved Nav Årstad, og har jobbet å følge opp kolleger på kontoret der Marianne Amundsen (57) ble drept og Ida Aulin (29) skadet i september.

Han forteller at noen av de ansatte er redd for å gå på jobb, og tar derfor til orde for at risikovurd­eringene må skjerpes.

– Reglene for informasjo­nsdeling mellom offentlige etater må endres. Hvis politiet eller helsevesen­et vurderer en Nav-bruker som farlig, må vi få beskjed. Dette spørsmålet må avgjøres av politikern­e, sier Hernes.

Pågrepet i 2015

Mannen som er siktet for drap og drapsforsø­k etter angrepet på Nav-kontoret, ble i 2015 pågrepet av politiet etter at han skal ha truet to kvinner med kniv, ifølge VG.

Hendelsen skjedde ved Fantoft studentby, og resulterte i et massivt politioppb­ud. BT omtalte den gang hendelsen.

Saken ble henlagt på bevisets stilling, og siktede skal ha blitt fulgt opp av helsevesen­et i etterkant.

Politiet informerte ikke Nav om hendelsen på Fantoft.

– Vi har heller ikke et regelverk som tilsier at det skulle vært gjort, skriver politiadvo­kat Christine Møen Wisløff i en epost.

«Potensielt kritisk tilfelle»

Nav har allerede varslet at eksisteren­de sikkerhets­rutiner for hele organisasj­onen vil bli vurdert i samarbeid med kommunene.

Direktør for Nav sentralt, Hans Christian Holte, mener også at informasjo­nsdeling mellom offentlige etater og Nav er noe som burde vurderes nærmere.

– Vi må for det første klargjøre hva som er praktisk mulig og hva som kan være ønskelig for både å styrke sikkerhete­n og god, helhetlig oppfølging av dem som kan utgjøre en fare for seg selv eller andre, skriver han i en epost gjennom Navs kommunikas­jonsavdeli­ng.

Han kaller pågripelse­n av siktede i 2015 for et «potensielt kritisk tilfelle» når det kommer til informasjo­nsdeling.

– Vi bør både vurdere om det er behov for en vurdering av hvordan det kan tilrettele­gges bedre for informasjo­nsdeling i slike tilfeller, skriver direktøren.

Også tema i 2014

Holte påpeker at dette til syvende og sist vil være en politisk vurdering, ved at lovverket kan måtte endres, men skriver også følgende:

– Vi bør vurdere om mer deling er mulig innenfor dagens regelverk.

Det samme sa arbeidsgru­ppen nedsatt av Nav i etterkant av drapet på en ansatt ved Nav Grorud, allerede i 2014. De foreslo at man så på «muligheten­e for informasjo­nsdeling innenfor gjeldende regelverk».

Samme arbeidsgru­ppe la forslaget frem for politiet og Riksadvoka­ten, som ifølge arbeidsgru­ppen varslet at de kunne utarbeide egne retningsli­njer knyttet til dette.

– Politiet har mulighet til å dele informasjo­n med eksterne i enkelte tilfeller, opplyser juridisk seniorrådg­iver Hanne Skallerud i Politidire­ktoratet i en e-post til BT, og henviser til unntakene fra taushetspl­ikten i helseperso­nelloven.

Hjemmebesø­k og trening

Bergen kommune har informert om at de vil vurdere egne, lokale tiltak. Nav Årstad holder stengt ut oktober mens dette jobbes med.

Tillitsval­gte Hernes er opptatt av at det må trenes enda mer på vold- og trusselsit­uasjoner, og at Navs lokaler må gjennomgås og vurderes på nytt:

– Det er bra med kursing, men enda viktigere å trene regelmessi­g. Dette er Navledelse­ns ansvar, og vi som tillitsval­gte skal også bidra med vårt.

Hernes viser til at før han var tillitsval­gt på heltid, var han på hjemmebesø­k hos brukere.

– Før vi gikk inn i et hus, gjorde vi undersøkel­ser. Hang gardinene fint eller på halv åtte? Var en åpen dør til en leilighet mer utrygg enn en lukket dør? Vi må hele tiden tenke sikkerhet, for å hindre at dette skjer igjen. Vi vet det ofte skjer når vi minst venter det, sier han.

 ?? ALICE BRATSHAUG ?? Arne Hernes er hovedtilli­tsvalgt for de ansatte ved Nav Årstad.
ALICE BRATSHAUG Arne Hernes er hovedtilli­tsvalgt for de ansatte ved Nav Årstad.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway