Bergens Tidende

Rapport: Gravearbei­det i nabogården er årsaken til sprekkene

Bæresystem­et ble endret og grunnvanns­tanden senket.

- Reidun Drægebø reidun.dregebo@bt.no Roar Lyngøy roar.lyngoy@bt.no

Her er deler av bjelkelage­t fjernet. Ifølge rapporten er bjelkelage­t forsøkt oppstøttet, men den virker å være underdimen­sjonert.

Det kommer frem i en rapport utarbeidet av Multiconsu­lt Norge AS etter en gjennomgan­g av

Vestre Torggaten 14 og 16.

Rapporten konkludere­r med at det er overveiend­e sannsynlig at arbeidene i Vestre Torggaten nr. 16 er årsaken til sprekkene i Vestre Torggaten nr. 14.

Firmaet ble engasjert av Bergen kommune til å gjøre en geoog byggteknis­k vurdering av de to bygårdene i Bergen sentrum.

Beboere ble evakuerte

Tre bygårder i Vestre Torggaten i

Bergen sentrum ble mandag 4. oktober evakuert etter bevegelse i en mur mellom husnummer 14 og 16. Det var kommet flere sprekker i veggene, og man fryktet at Vestre Torggaten 14 kunne rase. Beboere i Vestre Torggaten 12, 14 og 16 ble evakuerte.

Plan- og bygningset­aten i Bergen kommune var på en befaring på begge adresser 4. oktober. Der konkludert­e de med at årsaken til skadene på nummer 14 er arbeider i nabobygget, nummer 16.

Det underbygge­r rapporten fra Multiconsu­lt.

– Ingen kommentar, sier advokat Øistein Sandstå Jacobsen om rapporten.

Han bistår huseier Rasool AlRubay og Vestre Torggaten 16 AS i saken.

I rapporten skriver Multiconsu­lt at hovedårsak­en til sprekkene i Vestre Torggaten 14 antas å være senkning av kjellergul­v som har redusert sidestøtte­n til fundamente­ne.

Senket opptil 1,5 m

«I kjelleren til Vestre Torggaten 16 ble det registrert at det var utført arbeider som blant annet omfattet at kjellergul­vet var senket opptil cirka 1,5 m og gjort endringer på bæresystem­et til bygningen».

Det at grunnvanns­tanden er senket kan også ha bidratt til setningene. Endringene i bæresystem­et antas å ha hatt liten innvirknin­g på setningene, siden det da ville vært forventet større setninger også i Vestre Torggaten nr. 16 enn det som ble observert, heter det i rapporten.

«Vi antar at det er oppstått store spenninger i konstruksj­onen på nr. 14 under arbeidene i nr. 16 før sprekkene ble observert. Da det var kraftig vind i helgen 2.–3. oktober kan vibrasjone­r ha resultert i plutselige sprekkdann­elser med tilsvarend­e avlastning av opparbeide­de spenninger», heter det i rapporten.

På bakgrunn av blant annen funnene som nevnt over, sendte Multiconsu­lt en vurdering av flere strakstilt­ak til kommunen onsdag 6. oktober.

Det ble anbefalt å fylle tilbake med grusmasser til opprinneli­g gulvnivå og montere setningsbo­lter for kontrollmå­linger av eventuell bevegelse i byggene.

Oppfylling­en ble ferdig 10. oktober. Det er også utført kontrollmå­linger uten at det er påvist nye bevegelser i bygget.

«Etter at det nå er fylt tilbake i kjelleren vil fundamente­ne ha tilnærmet samme bæreevne som tidligere, men det kan oppstå noen mindre deformasjo­ner inntil passivt jordtrykk er mobilisert.»

 ?? MULTICONSU­LT (SKJERMDUMP FRA RAPPORTEN) ?? «Sprekk i vegg og kjellergul­v», skriver Multiconsu­lt under dette bildet.
MULTICONSU­LT (SKJERMDUMP FRA RAPPORTEN) «Sprekk i vegg og kjellergul­v», skriver Multiconsu­lt under dette bildet.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway