Bergens Tidende

Dette består strømregni­ngen av:

-

1. 2. 3. 4.

Strømpris – prisen strømprodu­sentene betaler for strømmen på kraftbørse­n Påslag – strømlever­andørens pris på å tilby deg strømprodu­kter og tjenester Nettleie – det du betaler for at nettselska­pet skal frakte strømmen til boligen din Avgifter – elavgift, Enova-avgift og merverdiav­gift

Det billigste er likevel fortsatt elsykkel.

2. Dusj

Å ta seg en dusj har også blitt betrakteli­g dyrere. Kommunikas­jonsrådgiv­er Jon Eikeland i Fjordkraft har lagt til grunn en vanlig dusj (ikke sparedusj) på ti minutter med en vanntemper­atur på 35 grader.

Det medfører rundt 16 liter vann pr. minutt og rundt seks kilowattim­er strømtotal­t.

– Da snakker vi opp mot 20 kroner dusjen. Men det er store besparelse­r på å flytte dusjen til seint på kvelden eller veldig tidlig på morgenen, da er strømmen billigere, sier Eikeland.

3. Lagemiddag

Å ha stekeovnen på for å steke seg en pizza tar ofte rundt 30minutter, inkludert oppvarming av ovnen til 200 grader. Det koster deg nå rett i overkant av fire kroner, mot under 50 øre på samme tid i fjor. Fortsatt er det altså billigere å steke pizzaen hjemme enn å bestille den fra en pizzeria.

4. Varmthus

Oppvarming utgjør den desidert største delen av strømregni­ngen til de aller fleste. Ifølge Energi Norges oversikt, går over halvparten av folks strømforbr­uk til oppvarming.

Har du for eksempel en stue med en panelovn i som står på hele døgnet? Da koster det deg nærmere 80 kroner pr. døgn. Den samme ovnen ville kostet deg under ti kroner å ha på et døgn i oktober i fjor, og rundt 23 kroner pr. døgn i oktober 2019.

5. Vaske og tørkeklær

En vaskemaski­nmed klær, med en påfølgende tur i tørketromm­elen, må du nå ut med rundt åtte kroner for. For bare ett år siden kostet akkurat det samme under to kroner.

6. Skjermtid

De fleste av oss bruker noen timer foran skjermen hver dag – også på fritiden. Det koster fortsatt ikke skjorten å benke seg foran fjernsynet en fredagskve­ld, men gullrekken er ti ganger dyrere nå enn den var en fredag i oktober i fjor.

Fire timer TV-titting, inkludert en oppladning avmobilen eller nettbrette­t, koster deg rundt to kroner.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway