Bergens Tidende

Han kan ikke garantere for alle arbeidspla­ssene

– Vi kjøper ikke Bergen Engines for å strippe bedriften for verdier og selge den videre om trefire år, sier den nye eieren Anthony Langley (66).

- Bendik Støren bendik.storen@bt.no Arne Edvardsen arne.edvardsen@bt.no Rune Sævig (foto) rune.saevig@bt.no

Onsdag formiddag holdt Langley pressekonf­eranse på Bergen Engines på Hordviknes­et for første gang. Han tar over motorfabri­kken ved nyttår.

– Vi kom til Bergen mandag morgen. Jeg har møtt mange personer, hilst på mange og fått sett på hele fabrikken, sier Langley, som stilte med stripete dress og håret festet i nakken.

Han skjønner at det har vært en del usikkerhet knyttet til overtakels­e av arbeidspla­ssen, og ser frem til å skape mer stabile forhold ved bedriften.

Han garanterer imidlertid ikke for arbeidspla­ssene til de 688 ansatte i Bergen Engines.

– Jeg kan ikke si at det ikke kommer til å bli noen som vil miste jobben, for det vil det bli, men jeg vet ikke hvor mange, sier Langley.

Halve omsetninge­n

Anthony Langley står bak Langley Holdings, som han eier 100 prosent. Hele virksomhet­en vil omsette for 1,2-1,3 milliarder euro etter kjøpet, sier han.

Bergen Engines vil gå inn i en avdeling kalt Power Solutions, sammen med den italienske elmotorpro­dusenten Morelli og den tyske strømforsy­ningsprodu­senten Piller.

– Power Solutions-avdelingen vil stå for halvparten av Langleys omsetning, og Bergen Engines vil stå for halvparten av det igjen. Så det vil være en ganske stor del av vår gruppe, sier engelskman­nen.

Blant nyhetene som ble presentert under seansen, er at det skal tas i bruk ny logo fra 1. januar 2022.

– Bergen Engines har et sterkt rykte for kvalitetsp­rodukter. Vi kommer til å fokusere på produkter på land og til havs. På land vil vi hybrid fornybart bli sentralt, sier Langley, som kom til Bergen med privat jetfly.

Utvikle forbrennin­gsmotoren

Langley vil gradvis vri virksomhet­en i retning strømprodu­ksjon til uavhengige nett på land. Slike nett bruker gjerne vind- og solkraft, og trenger en back-up, sier Langley.

– Når det ikke er er vind eller sol må det starte en motor. Det vil være vår rolle i Power systems. Vi skal levere stabil kraft, sier Langley, som understrek­er at det vil være en gradvis overgang.

Bergen Engines har en lang historie med produksjon av motorer til skip, og Langley forsikrer at fabrikken skal fortsette med dette også fremover.

I tillegg til å levere vanlige dieselmoto­rer til bruk i skip, vil de utvikle motorene til å kunne gå på ammoniakk, hydrogen og andre drivstoff i tillegg.

– Jeg tror disse motorene vil være her i mange år til. De kalles jo dieselmoto­rer, men vi burde kanskje kalle de forbrennin­gsmotorer, for de kan gå på alt som kan antenne. Det er, og jeg tror det vil fortsette å være, den mest effektive måten å konvertere energi til arbeid, sier Langley.

Fortsette med fossilt

Langley ser for seg at de vil fortsette å produsere motorer med fossilt brensel i lang tid fremover. Det er verdens appetitt for olje som må endres, sier han.

– Når myndighete­ne bestemmer seg vil vi reagere, sier Langley.

Han er ikke redd for å bli akterutsei­lt i konkurrans­en om å lage motorer som går på helt fornybare drivstoff.

– Fossile drivstoff kommer til å være med oss ut min livstid i hvert fall, og lenger enn det. Vi er ikke sent ute til fornybarfe­sten, den festen har ikke startet ennå, sier 66-åringen.

– Seile langs norskekyst­en

At Bergen Engines kunne blitt solgt til russiske eiere vil han ikke kommentere. Prisen for fabrikken ble på 110 millioner euro. Til sammenlikn­ing var budet fra russisk-eide TMH i første runde på 150 millioner euro, før kjøpet det ble stanset av regjeringe­n. Langley mener imidlertid ikke de har fått fabrikken til tilbudspri­s.

– Det var ikke billig. Men vi ga et bud, og det aksepterte de, sier Langley. Etter det han kjenner til skal det ha vært flere interessen­ter også i andre salgsrunde.

Salget av fabrikken var en del av Rolls-Royce sitt mål om å få inn to milliarder pund fra salg av virksomhet­er for å bøte på dårlige resultater under koronapand­emien.

– Dette salget var nok ikke en stor del av målet til Rolls-Royce. Men det er klart, alt hjelper, sier Langley.

Bergen Engines scorer på åtte av åtte kriterier Langley har satt for kjøp. Bedriften scorer også på at det er et fint sted, sier han.

– Jeg kommer til å besøke bedriften med jevne mellomrom. Jeg vil også seile langs kysten av Norge. Planen er å seile rundt Norge neste sommer, sier Langley, som på fritiden er seiler på høyt nivå.

Vil øke til 200 motorer

Måten Langley vil øke lønnsomhet­en i motorfabri­kken vil være en kombinasjo­n av tre faktorer: øke salget, øke prisene og kutte kostnader. Særlig førstnevnt­e trekker den nye eieren frem.

– Det er en mulighet i markedet nå, etter at en stor konkurrent annonserte at de skal legge ned. Det vil åpne muligheter. Vi har en kapasitet på 200 motorer i året her, og jeg tror vi kan nå det målet tidligere enn jeg trodde før, sier Langley.

Det klinger godt i ørene til hovedtilli­tsvalgt Idar Bruvik.

– Jeg synes Langley har store ambisjoner når han vil mer enn doble antall motorer som skal produseres på Hordviknes­et. Neste år har vi bestilling­er på 80 motorer, mens han vil produsere 200. Det er positivt og vil kreve en del arbeidskap­asitet, sier Bruvik.

Permitteri­nger

I begynnelse­n av oktober opplyste kommunikas­jonssjef Merethe Fjeldstad i Bergen Engines at arbeidet ved fabrikken vil bli redusert med rundt 30 prosent i en periode. Dermed vil rundt 60 personer bli permittert, ifølge hovedtilli­tsvalgt Idar Bruvik.

Årsaken er at ordreinnga­ngen har vært sterkt preget både av pandemien og usikkerhet­en rundt salget av virksomhet­en.

Hovedtilli­tsvalgt Idar Bruvik ved Bergen Engines sier han har forståelse for at ny eier ikke kan garantere for alle arbeidspla­ssene.

– Vi er en stor bedrift. At Langley vil snu alle steiner for å få til god drift, er ikke annet enn hva vi må forvente. Han vil se på den totale organisasj­onen. Men, jeg forutsette­r at ting vil skje på riktig måte og at fagforenin­gene blir tatt med på råd, sier Bruvik.

Han er glad for at det nå er slutt på turbulense­n rundt Bergen Engines, og at man kan se fremover.

– Vi er mange som har fått snakket med den nye eieren, og vi sitter igjen med et positivt og godt inntrykk. Dette er en mann som vet hva han vil og som helt sikkert får det til, sier tillitsman­nen.

Jeg kan ikke si at det ikke kommer til å bli noen som vil miste jobben, for det vil det bli, men jeg vet ikke hvor mange. Anthony Langley, den nye eieren av Bergen Engines

 ?? ?? Her kommer den nye Bergen Engines-eieren, Anthony Langley, (i midten) til pressekonf­eransen på Hordviknes­et.
Her kommer den nye Bergen Engines-eieren, Anthony Langley, (i midten) til pressekonf­eransen på Hordviknes­et.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway