Bergens Tidende

Ti år siden Libyas diktator ble drept

Ti år har gått siden Muammar Gaddafi ble drept av opprørere, og Libya ble kastet ut i kaos og anarki. Nå kan en ny Gaddafi stå klar i kulissene.

- NTB-Nils-Inge Kruhaug

Nøyaktig hvordan mannen som styrte Libya med har

d hånd i 42 år endte sine dager i 2011, er fortsatt uklart.

Opprørerne som hadde tatt makten i Tripoli, hevdet at Gaddafi ble drept i en skuddveksl­ing, mens en ung libysk militssold­at hevdet å ha skutt og drept ham på kloss hold. For å bevise dette viste Sanad al-Sadek al-Ureibi fram Gaddafis giftering.

– Jeg skjøt ham med to kuler, den ene i armhulen og den andre i hodet. Han døde ikke med en gang, det tok en halv time, sier

Ureibi. Noen dager senere ble Gaddafi lagt i en umerket grav i ørkenen, sammen med sønnen Mutassim som ble drept sammen med faren.

Nato-bomber

Da en amerikansk destroyer avfyrte 112 Tomahawk-raketter mot libyske luftvernan­legg 19. mars 2011, var dette begynnelse­n på slutten for Gaddafi.

Sikkerhets­rådet hadde to dager tidligere etablert en flyforbuds­te sone over Libya og åpnet for bruk av «alle nødvendige midler» for å beskytte sivilbefol­kningen der.

Bakgrunnen var påstander om at Gaddafi-regimet planla et folkemord på innbyggern­e i Libyas nest største by Benghazi, for å slå ned protester og knuse opprørerne der.

En granskings­rapport bestilt av det britiske parlamente­t har siden konkludert med at påstandene var basert på «en ufullstend­ig forståelse av bevis», men Nato valgte likevel å bombe vei for opprørerne til makten i Tripoli.

Flyktet til hjembyen

Norske kampfly bidro og slapp i løpet av noen uker 588 bomber mot regjerings­mål i landet.

Et såkalt overgangsr­åd grep makten i Tripoli, mens Gaddafi og hans nærmeste søkte tilflukt i diktatoren­s hjemby Sirte lenger øst i landet. 20. oktober 2011 følhan at nettet strammet seg og forsøkte å flykte fra byen.

Bilkortesj­en ble bombet av Nato-fly, og over 50 mennesker ble drept. Gaddafi og flere andre overlevde og tok seg til en landsby i nærheten. Der kom de under angrep fra opprørere.

Gaddafi søkte tilflukt i et drenerings­rør på en byggeplass, og livvaktene forsøkte forgjeves å holde opprørerne på avstand. Landets 69 år gamle leder ble til slutt halt ut av røret.

Afrikas rikeste

En mobilvideo viser hvordan opprørerne gikk løs på diktatoren. Om han da alt var såret, eller om han ble mishandlet og drept kort tid etter, er uklart.

Sønnen Mutassim, som var sammen med faren, ble funnet drept noen dager senere.

Under Muammar Gaddafis 42 år lange styre var Libya Afrikas rikeste land, og selv om men

 ?? LARS MAGNE HOVTUN / FORSVARET / SCANPIX ?? Nato bombet våren 2011 opprørere til makten i Libya, som siden har vært preget av kaos og anarki. Landets mangeårige leder Muammar Gaddafi ble drept av opprørere 20. oktober 2011.
LARS MAGNE HOVTUN / FORSVARET / SCANPIX Nato bombet våren 2011 opprørere til makten i Libya, som siden har vært preget av kaos og anarki. Landets mangeårige leder Muammar Gaddafi ble drept av opprørere 20. oktober 2011.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway