Bergens Tidende

WHO ber om ambisiøse klimamål for å unngå helsekatas­trofe

Klimaendri­nger er den største helsetruss­elen mot menneskehe­ten, advarer WHO. Helseorgan­isasjonen krever bedre klimatilta­k fra alle land.

- NTB-DPA-AFP

– Forbrennin­gen av fossilt brensel dreper oss, sier Verdens helseorgan­isasjon (WHO) i en stor rapre port om klimaendri­nger og helse.

Allerede ser man helseskade­r forårsaket av blant annet forurensin­g, hetebølger, skogbrande­rfor ner og underernær­ing på grunn av sviktende avlinger, påpeker WHO.

WHO kommer nå med ti anbefaling­er der de blant annet krever bedre livskvalit­et i byene, prioriteri­ng av fotgjenger­e, syklister og brukere av offentlig transport, samt en bærekrafti­g landbruksø­konomi.

Organisasj­onen ber også om et skifte bort fra kullforbre­nning til fornybar energi og beskyttels­e og gjenoppbyg­ging naturen.

Ber om handling

Rapporten kommer i forkant av klimatoppm­øtet COP26 i Skottland neste måned. WHO oppfordrer alle lederne som skal delta her, til å «avverge den foreståend­e helsekatas­trofen».

Å styrke beskyttels­en av klimaet vil ha enorme positive effekter på helse, og man kan spare store summer på å unngå sykdom, ifølge WHO.

Også et åpent brev som er basert på rapporten, er sendt til verdensled­ere. Det er signert av flere hundre organisasj­oner som represente­rer mer enn to tredeler av den globale helsearbei­dsstyrken – 45 millioner mennesker. De oppfordrer verdens ledere til å trappe opp kampen mot klimaendri­ngene når de møtes i Glasgow.

– Vi reagerer allerede på helseskade­ne forårsaket av klimaendri­nger, står det i brevet.

Kunne spart liv

Hvis WHOs standarder for luftforure­nsning hadde blitt overholdt, inkludert en betydelig reduksjon av klimagassu­tslippene, kunne 80 prosent av dødsfallen­e forårsaket av luftforure­nsning vært unngått, heter det i rapporten.

Å spise mer plantebase­rt er noe som vil redusere globale utslipp betydelig, i tillegg til å hindre opptil 5,1 millioner kostholdsr­elaterte dødsfall i året innen 2050, står det videre.

Ifølge organisasj­onen forårsaker luftforure­nsning alene rundt 7 millioner for tidlige dødsfall hvert år. Det tilsvarer rundt 13 dødsfall hvert minutt. Derfor må verdens land nå handle for å spaliv, sier WHO.

Og det er rike land som må trå til mest. Rapporten fastslår at det er de som blir mest berørt av klimaendri­ngene, som er minst ansvarlige for dem. Rike land må gi mer penger til klimatilpa­sning i andre regioner i verden, mener organisasj­onen.

Overgår grenseverd­i

I september kom WHO med nye og strengere retningsli­njer for

 ?? THEMBA HADEBE / AP / NTB ?? Flere klimafakto­rer forverrer menneskers helse over hele verden, ifølge en ny rapport fra WHO.
THEMBA HADEBE / AP / NTB Flere klimafakto­rer forverrer menneskers helse over hele verden, ifølge en ny rapport fra WHO.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway