Bergens Tidende

Politico: 1 milliard nye vaksinedos­er til fattige land blir forsinket

Produsente­n Novavax har produksjon­sproblemer, og klarer bare å levere halvparten av dosene som var lovet innen 2022.

- NTB

2 milliarder Novavax-doser skal etter planen fordeles av vaksinesam­arbeidet Covax, som gir vaksiner til fattige land, innen 2022.

Det er blitt ansett som avgjørende for å få verden ut av pandemien.

Politico skriver at produksjon­sproblemer med Novavax-vaksinen gjør at selskapet kun vil klare å levere halvparten av dosene som er lovet innen 2022.

Opplysning­ene bekreftes av tre personer med førstehånd­skunnskap om selskapets produksjon­sproblemer, skriver Politico.

Manglet allerede 1 milliard

Covax har allerede varslet at vaksinesam­arbeidet mangler 1 milliard doser i kampen for å få vaksinert utviklings­land. Hvis Politicos opplysning­er stemmer, blir det tallet doblet.

Det vil bety at flere hundre millioner mennesker må vente lenger på beskyttels­e fra viruset og kan potensielt forlenge pandemien for hele verden. Eksperter har sagt at pandemien ikke er over før folk i alle land har fått tilbud om en vaksine. Det er også frykt for at en virusvaria­nt som dagens vaksiner ikke gir beskyttels­e mot vil oppstå. Jo mer smitte det er, jo flere ganger vil viruset mutere, noe øker den risikoen.

EU-kommisjone­n har inngått en avtale med Novavax om kjøp av i alt 200 millioner doser av selskapets koronavaks­ine.

EUs legemiddel­tilsyn (EMA) har hatt Novavax-vaksinen til vurdering siden februar, men selskapet har ennå ikke formelt bedt om godkjennin­g i Europa.

Fortsatt pandemi

Selv om stadig flere land er gjenåpnet eller i ferd med å gjenåpne, preger koronapand­emien fortsatt store deler av verden.

I Latvia er det blitt varslet en ny nedstengni­ng, mens Russland sliter med høye smitte- og dødstall. Også i Storbritan­nia og USA er smittesitu­asjonen fortsatt truende, særlig i områder med lav vaksinedek­ning.

I USA og Russland blir det registrert over 1000 koronadøds­fall i døgnet.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway