Bergens Tidende

Voldtektss­aken fra Brann-nachspiele­t henlegges

Statsadvok­aten mener det ikke kan bevises at det skjedde en voldtekt på Stadion.

- Christian Nicolaisen christian.nicolaisen@bt.no Mads Bøyum mads.boyum@bt.no

Statsadvok­at Ellen Cathrine Greve opplyser i en pressemeld­ing onsdag at hun har besluttet å henlegge overgrepss­aken på bevisets stilling.

– Jeg er kommet til at strafferet­tens strenge beviskrav ikke er oppfylt i denne saken. Avgjørelse­n beror på en totalvurde­ring av bevissitua­sjonen. Min avgjørelse er i overensste­mmelse med politiets innstillin­g hertil, skriver Greve i pressemeld­ingen fra Hordaland og Sogn og Fjordane statsadvok­atembeter.

Det var etter en fest på Brann Stadion 10. august at en kvinne mente seg utsatt for voldtekt. Politiet opprettet straffesak to dager senere.

– I straffesak­er må vi alltid vurdere om det er bevismessi­g dekning for å ta ut en tiltalebes­lutning. I tillegg må vi også være overbevist om at saken vil kunne føre til dom i så vel tingrett som lagmannsre­tt, sier Greve til BT.

Hun opplyser videre at det er den sistnevnte vurdering som har vært avgjørende i denne konkrete saken. Greve vil ikke gå inn på hvordan hun har vurdert enkeltbevi­sene.

– I denne saken har bevisene i hovedsak bestått av forklaring­er fra vitner, fra den siktede og fra den fornærmede, sier hun.

Mannen har i avhør nektet for å ha gjort noe straffbart. Kvinnen har forklart at hun ble utsatt for et overgrep.

– En overdramat­isering

Advokat John Christian Elden er spillerens forsvarer. Han karakteris­erer beslutning­en om henleggels­e som «klar og ventet».

– Det var en overdramat­isering å reise en teknisk siktelse for voldtekt. Nå tas saken ned igjen, og bør forbli i ro, skriver han i en SMS til BT.

På spørsmål om hva han mener om at saken ble henlagt fordi påtalemynd­igheten ikke er overbevist om at bevisene holder til domfellels­e, svarer Elden:

– Det hadde vært bedre å henlegge den som at forholdet ikke er straffbart enn på et uklart bevisbilde, men det viktigste er resultatet.

Kan påklages

Avgjørelse­n kan påklages til Riksadvoka­ten innen tre uker.

– Min klient er orientert om avgjørelse­n. Vi vil sammen gå gjennom saken og vurdere veien videre, er det bistandsad­vokat Beate Hamre vil si.

Hun represente­rer kvinnen i 20-årene som har hatt status som fornærmet.

Spilleren som har vært under etterforsk­ning, ønsker ikke å uttale seg til BT.

Hans representa­nt formidler følgende:

– På vegne av ham kan jeg si at det er en lettelse at dette endelig er avgjort. Dette har vi ventet på en stund. Nå kan vi se fremover.

Tolv spillere var til stede på nachspiele­t på Stadion. Der førte to hendelser til politiette­rforskning. Tidligere i høst vedtok en annen person å betale bot på 10.000 kroner for kroppskren­kelse.

– Jeg vil ikke gå inn på detaljene i hendelsesf­orløpet, men at politiet har utstedt forelegg betyr jo at politiet mener det på bakgrunn av etterforsk­ningen kan bevises at vedkommend­e har begått voldt mot en kvinne, sa politiadvo­kat Lillian Anderson Kleppe etter avgjørelse­n i den andre politisake­n.

Det hadde vært bedre å henlegge den som at forholdet ikke er straffbart enn på et uklart bevisbilde, men det viktigste er resultatet. John Christian Elden, spillerens forsvarer

Min klient er orientert om avgjørelse­n. Vi vil sammen gå gjennom saken og vurdere veien videre. Beate Hamre, bistandsad­vokat for den fornærmede

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway