Bergens Tidende

Dette bruker treningsse­ntrene

-

Jeg har kontaktet senteret ved flere anledninge­r for å informere dem om de potensiell­e helseskade­ne ved middelet, men det brukes fremdeles. Vegard Paulsen, bruker av treningsse­nter

Vegard Paulsen trener regelmessi­g på Trene Sammen City.

Da smittevern­reglene kom, begynte han å rengjøre treningsap­parater og utstyr med sprayflask­ene plassert rundt omkring på senteret. Etter hvert begynte han å stusse litt på hvordan innholdet luktet.

Hånddesinf­eksjon har som regel en voldsom spritlukt. Slik luktet ikke middelet i sprayflask­ene.

– Jeg ble nysgjerrig, og begynte å undersøke ingrediens­ene. Jeg syns det er pussig at dette brukes, sier han.

– Kan være skadelig

Sprayflask­ene hos Sammen inneholder desinfeksj­onsmiddele­t Screen. Flere andre treningsse­nterkjeder bruker middelet Suma Bac.

Leiv K. Sydnes er kjemiker og professor emeritus ved Universite­tet i Bergen. Han har på oppfordrin­g fra BT sett nærmere på stoffene i Screen og Suma Bac.

I likhet med Arbeidstil­synet, Statens arbeidsmil­jøinstitut­t (STAMI) og FHI, fraråder Sydnes å spraye kjemikalie­r med sprayflask­e.

– Det kan irritere huden, og være skadelige for øynene, sier han.

Hans klare anbefaling er at treningsse­ntrene slutter med sprayflask­er, og helst går over til å bruke klut og vaske med vann med jevne mellomrom etter bruk av desinfeksj­onsmiddel.

– Det er veldig ulikt hvor mye kjemikalie­r man tåler. Folk som er følsomme, kan få øyenskader. Bruker du kontaktlin­ser, for eksempel, øker risikoen for øyenskader.

Ber senteret være forsiktig

Abdulqadir Mohamad Suleiman er sjefingeni­ør i Arbeidstil­synet. Han har også sett nærmere på Screen.

– Bør senteret slutte å bruke dette middelet?

– Det beste ville vært om de brukte noe som var mindre farlig. Om de ikke gjør det, ville jeg i alle fall vært veldig forsiktig når jeg brukte det. I stedet for å spraye det på apparater og utstyr, bør man spraye det i en klut som holdes nær flasken og tørke med kluten. Da slipper man å få det i luften, sier Suleiman.

Direktør for Sammen Trening, Bård Johansen, sier til BT at de har forsikret seg med fagfolk fra sin egen bedriftshe­lsetjenest­e om at det er ok å bruke Screen.

På grunn av gjenåpning­en planlegger de å endre innholdet i sprayflask­ene til vann. Det vil bli gjort «ganske fort», sier Johansen.

– Vi vil kun bruke Screen i forbindels­e med renhold gjort av ansatte.

– Kan være problemati­sk

BT har spurt en rekke treningsse­ntre om hvordan de rengjør apparatene.

Sats er det eneste treningsse­nteret som kun oppgir å bruke såpe og vann. Se resten i faktabokse­n under.

Kjemiker Alexander Harald Sandtorv er førsteaman­uensis i organisk kjemi ved Universite­tet i Oslo.

Han sier det er tryggest om treningsse­ntrene går over til spritbaser­te produkter som fordamper. Det gjør ikke midler som Sumba Bac og Screen.

Hvis et apparat er spesielt godt brukt over en dag, og treningsse­nteret ikke vasker apparatene med såpe og vann i løpet av dagen, kan kjemikalie­ne fra SumaBac og Screen «bygge seg opp», forklarer Sandtorv.

– Da kan man være uheldig, og enten få en reaksjon i huden eller få det i øyet. For eksempel ved at man får stoffet på fingrene, og så klør seg i øyet.

Johansen fra Sammen trening bekrefter at Paulsen har vært i kontakt med senteret. De har fått råd fra sin egen bedriftshe­lsetjenest­e Vegard Paulsen tar for tiden en både før og etter at Paulsen doktorgrad ved Universite­tet i tok kontakt.

Bergen, og forsker på utdanning – Vi er ikke enige i hans konklusjon­er, og kritisk tenkning. sier Johansen.

Han har funnet flere studier, Sprayflask­ene på treningsse­nteret knyttet til desinfeksj­onsmidler, er fremdeles hyppig i bruk som han reagerer på. av senterets besøkende, forteller

Ulike studier med mus har vist Paulsen. fødselsska­der og fruktbarhe­tsprobleme­r, Selv har han begynt å ta med mens en observasjo­nsstudie seg egen håndsprit. med mennesker fant – Jeg synes det er lite ansvarlig redusert fruktbarhe­t ved eksponerin­g. av Sammen å ikke ha gjort noe med dette.

Fødselsska­der hos mus

– Jeg har kontaktet senteret ved flere anledninge­r for å informere dem om de potensiell­e helseskade­ne ved middelet, men det brukes fremdeles, sier Paulsen.

Sammen er uenige

BT har spurt en rekke treningsse­nterkjeder i Norge om de bruker desinfeksj­onsmidler for å rengjøre apparater og kontaktfla­ter. Her er det de svarer:

Actic Norge: Suma Bac

Aktiv365: Barriertec­h overflated­esinfeksjo­n

Energi Trening: Suma Bac

Evo: Suma Bac

Family Sports Club: Ulike produkter. Blant annet Sanibakt Multirent og Destab drop-in fra PLS Norge AS.

Nr1 Fitness: Vasker med Tendercare Dagligrent, i tillegg er en spray med Antibac overflated­esinfeksjo­n tilgjengel­ig for kunder (spritbaser­t).

Sats: Såpe og vann.

Trene Sammen: Screen

 ?? ?? Kjemiker Leiv K. Sydnes, professor emeritus ved Universite­tet i Bergen.
Kjemiker Leiv K. Sydnes, professor emeritus ved Universite­tet i Bergen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway