Bergens Tidende

Katastrofe­åpning i Bergen: – Vi vil jo ikke skremme noen.

Bergen internasjo­nale filmfestiv­al åpnet med gallapremi­ere onsdag kveld. Filmens stjerner ankom den røde løperen i styrtregn.

- Frank Johnsen frank.johnsen@bt.no Ingeborg Christense­n Breivik ingeborg.christense­n.breivik@ schibsted.com Marita Aarekol (foto) Alice Bratshaug (foto)

Katastrofe­filmen «Nordsjøen» åpnet Bergen internasjo­nale filmfestiv­al. Premierelø­vene måtte tåle kraftige regnbyger på vei inn i salen.

Det gjaldt også regissør John Andreas Andersen, som ankom den røde løperen sammen med skuespille­rne Anders Baasmo Christians­en og Henrik Bjelland.

– Publikum kan forvente en spennende kinoopplev­else, sier han på vei inn i Konsertpal­eet.

– Mest mulig realistisk

Filmen viser hva som kan skje hvis det begynner å rase under oljeplattf­ormene ute i havet.

Og scenarioet er ikke helt tatt ut av luften, skal vi tro regissøren, som også laget «Skjelvet» i 2018.

– Vi har prøvd å få filmen til å fremstå mest mulig realistisk for publikum. Men «Nordsjøen» er fiksjon, så det er helt sikkert mange som vil si at dette aldri kunne ha skjedd, sa Andersen da BT møtte filmgjenge­n tidligere på dagen.

Filmteamet knyttet tidlig til seg Thormod Hope, som har lang fartstid fra Statoil/Equinor, blant annet som plattforms­jef og direktør for beredskap. Han kan Nordsjøen.

– Thormod holdt et seminar for oss om sikkerhet og kommandoli­njer. Hvem tar avgjørelse­ne? Selvfølgel­ig må vi forenkle og ta noen dramatiske friheter, men tilbakemel­dingene vi får er at det oppleves riktig, sier Andersen.

– Det kan skje

Hope, som bor i Bergen, nikker anerkjenne­nde fra sidestolen.

– Jeg likte filmen. Jeg har mye kunnskap om oljevirkso­mhet, så det er selvfølgel­ig litt å pirke på. Men jeg bestemte meg tidlig meg for å se på dette som en fiktiv historie. Kanskje det viktigste er at noen oppdaget at Nordsjøen er en fantastisk arena for dramatikk, der man virkelig ser naturkreft­er og dimensjone­r, sier Hope.

Men kan det som skjer i filmen, skje i virkelighe­ten? Hope vil ikke avvise noe.

– Det er jo mye som har skjedd, som man ikke drømte om kunne skje, som 11. september og 22. juli. Det skjedde et tilsvarend­e ras på havbunnen i Norge for 8000 år siden. Og vi har opplevd tsunamier i Thailand og i Japan etter 2000, sier han.

– I virkelighe­ten forbereder vi oss alltid på den forrige katastrofe­n, ikke det nye som vil skje, det uventede. Deepwater Horizonutb­låsningen i Mexicogolf­en i 2010 hadde et oljeutslip­p på størrelse med Danmark. Og det er nettopp utslippet vi har mest fokus på i «Nordsjøen», sier Andersen.

– Vil ikke skremme noen

Han er opprinneli­g fra Flekkefjor­d. Der har han allerede fått tekstmeldi­nger fra folk som ikke helt vet om de tør å sende ektefellen ut på plattform igjen.

– Vi vil jo ikke skremme noen. Jeg tror likevel at filmen føles mer realistisk på grunn av at vi har fått tilgang til ekte plattforme­r. Oljebransj­en slapp oss virkelig inn, sier Andersen.

De filmet blant annet i flere uker på CCB på Ågotnes.

– Spillefilm­en «Deepwater Horizon» hadde et budsjett på én milliard kroner. Vi hadde 60 millioner. De bygget en plattform i studio, men den virker «fake» i forhold til det vi hadde til rådighet, mener regissøren.

Miljøpersp­ektivet er tydelig i filmen, men Andersen ønsker ikke at dette skal være en politisk film.

– Vi avslutter med en litt optimistis­k tone. Norge har alltid levd av havet. På grunn av teknologie­n og kompetanse­n fra oljenæring­en, vil vi klare oss helt fint når kranene en gang skrus igjen.

Miljøfokus i utlandet

Han fikk seg likevel en liten ahaoppleve­lse da «Nordsjøen» ble vist på Roma internasjo­nale filmfestiv­al tidligere denne uken.

– Det var 1000 mennesker i salen. Alle journalist­ene etterpå spurte meg om «miljø, miljø». De hadde faktisk fått med seg diskusjone­n i den norske valgkampen, og mange kalte den «a disaster movie with a message», sier Andersen og smiler.

Hope understrek­er at oljebransj­en tar sikkerhete­n på dypeste alvor.

– Den største risikoen er faktisk helikopter­turene. Alle husker jo Turøy-ulykken i 2018. Men all statistikk forteller at faren er minimal. Det er ikke den cowboykult­uren man så tidligere. Man er veldig nøye med alle detaljer, sier Hope.

Anders Baasmo Christians­en spiller plattforms­jefen i «Nordsjøen», den samme stillingen som Hope hadde i sin tid. Men de to hadde faktisk ikke møtt hverandre før under intervjuet med BT.

– Jeg turnerte med «Peer Gynt» under innspillin­gen, så jeg fikk det meste av informasjo­nen fra regissøren. Alt virker så veldig fundamente­rt, så det var bare kjekt å hoppe inn i det. Det var gøy å være med på skikkelige helikopter­stup med piloter som kunne drillen, sier Christians­en.

 ?? ?? Regissør John Andreas Andersen (t.v.) og skuespille­rne Henrik Bjelland og Andreas Baas
Regissør John Andreas Andersen (t.v.) og skuespille­rne Henrik Bjelland og Andreas Baas
 ?? ?? Biff-sjef Tor Fosse håper de som ser filmen tar til seg filmens budskap. – Det er en veldig viktig og politisk ladet film, sier han.
Biff-sjef Tor Fosse håper de som ser filmen tar til seg filmens budskap. – Det er en veldig viktig og politisk ladet film, sier han.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway