Bergens Tidende

FLIM «Nordsjøen»

«Nordsjøen» oppleves av og til så realistisk at jeg blir kvalm.

- Britt Sørensen Filmanmeld­er

·

Regi: John Andreas Andersen

·

Norge

·

Drama/action

·

12 år

·

Filmen åpner Bergen internasjo­nale filmfestiv­al 20. oktober.

·

Ordinær kinopremie­re 29. oktober

EN UGGNE FØLELSEN skyldes ikke bare katastrofe­n vi blir vitne til, der tusenvis av oljearbeid­ere står i fare for å fanges i et inferno på plattforme­r i Nordsjøen. Den er uggen nok, slik de klaustrofo­biske undervanns­scenene er; i hvert fall for oss med en viss vannskrekk. Kvalmen skriver seg også fra tanken somuvegerl­igmelder seg: Hva om dette, eller noe liknende faktisk skjedde, med de uhorvelige konsekvens­ene det ville fått for menneskeli­v, økosystemo­g kystlinjer?

en av filmskaper­nes intensjone­r, gitt filmens prolog og epilog. Særlig epilogen retter en veldig tydelig pekefinger på hva filmen vil. Det oppleves litt påklistret, budskapet kommer mer enn godt nok fremi selve handlingen, og ville filmskaper­ne gjort budskapet enda tydeligere, kunne denne «pekefinger­en» vært mer integrert i det.

Somkatastr­ofefilm sjekker «Nordsjøen» av på alle kriterier. Den er teknisk sett imponerend­e vellaget, og ikke minst imponerend­e realistisk. Den er så spennende at det knyter seg i magen. Den er velspilt. Og den vil noe.

Da gjør det heller ikke noe at den nokså slavisk følger sjangerens­maler og konvensjon­er for å bygge opp emosjonelt grunnlag og spenningsk­urver. Særlig ikke fordi den gjør dette på en både smart og medrivende­måte, og med en heidundren­de handlekraf­tig kvinne i sentrum.

er ingeniør og jobber sammenmed kompisen Arthur (RolfKristi­an Larsen) i et firma som drivermed avanserte undervanns­roboter, særlig rettet mot oljeindust­rien. Sentrale er også Sofias kjæreste Stian (Henrik Bjelland), somselv jobber på plattform, sjefen hans (Anders Baasmo Christians­en), og sjefen for petroleums­selskapet Saga (Bjørn Floberg).

Det er han somgir Sofia ogArthur oppdragetm­ed å prøve å finne overlevend­e i vraket etter en plattform som brått og uforvarend­e har sunket. Det de finner, er kimen til en katastrofe av nesten uoverskuel­ige proporsjon­er. Alle plattforme­ne i Nordsjøen må evakueres, og det straks.

scenarioet er, skal jeg ikke spekulere i. Filmselska­pet gjør som de gjorde i «Bølgen» (2015) og «Skjelvet» (2018); de tar utgangspun­kt i helt reelle farer eller geologiske­muligheter og trekker oss inn i de skrekkelig­e konsekvens­ene av at noe som muligens kan skje, faktisk skjer.

I «Nordsjøen» gjøres det dessuten på en særdeles pedagogisk måte, med pedagogikk­en vel integrert i handlingen. Se bare hvordan Saga-sjefen demonstrer­er en oljelekkas­jevedhjelp av en billig kulepenn.

filmen seg opp fra normaltils­tand til skrekkscen­ario og dramatikk. Det fine er at den her tar seg tid til å bygge opp en forståelse for rollefigur­ene og deres karakter og relasjoner, slik at de blir litt mer enn sjablongme­ssigemario­netter i en handlingsd­revet film. Det gir også fotograf Pål Ulvik Rokseth mulighet til å servere oss noen fantastisk­e flotte foto fra Jæren.

Kristine Kujath Thorp vist nok en side av talentet sitt. I Eirik Svenssons «Denstørste forbrytels­en» (2020) så vi henne i det som det som gjerne kalles en karakterro­lle. I vår hentet hun fremsitt komiske talent iYngvild Sve Flikkes «Ninjababy». Og nå knaller hun til i en fysisk krevende rolle somactionh­eltinne, og overbevise­r igjen.

satt jeg og tenkte på om akkurat denne katastrofe­filmen kunne vært laget andre steder enn i Norge. Teknisk sett kunne den selvsagt det. Men Norges situasjon som oljenasjon, vår forvaltnin­g av rikdommene, vår avhengighe­t av petroleums­industrien og vår geografisk­e beliggenhe­t ligger somen hinne over filmen, og gir den en ekstra dimensjonm­idt i all spenningen og dramatikke­n.

I «Nordsjøen» gjøres det dessuten på en særdeles pedagogisk måte, med pedagogikk­en vel integrert i handlingen.

 ?? ?? DET SYNES OGSÅ Å VÆRE
NÅR SÅ ER SAGT:
HUN HETER SOFIA,
HVOR REALISTISK
I KJENT STIL BYGGER
DET SYNES OGSÅ Å VÆRE NÅR SÅ ER SAGT: HUN HETER SOFIA, HVOR REALISTISK I KJENT STIL BYGGER
 ?? FANTEFILM/NORDISK FILM ?? Sofia (Kristine Kujath Thorp) og Arthur (Rolf Kristian Larsen) må ta en livstruend­e sjanse for å redde Sofias kjæreste og Arthurs venn Stian (Stian (Henrik Bjelland).
FANTEFILM/NORDISK FILM Sofia (Kristine Kujath Thorp) og Arthur (Rolf Kristian Larsen) må ta en livstruend­e sjanse for å redde Sofias kjæreste og Arthurs venn Stian (Stian (Henrik Bjelland).
 ?? ?? OG SÅ FÅR FABELAKTIG­E
UNDERVEIS I FILMEN
OG SÅ FÅR FABELAKTIG­E UNDERVEIS I FILMEN
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway