Bergens Tidende

Hvilket vaksinepre­ss?

Jeg håper folk ikke vegrer seg for å snakke positivt om vaksinene fordi noen mener seg utsatt for press.

- Knut-Eirik Baade Liberalist og eksilberge­nser

RUBEN LUND ALFHEIM skriver om vaksinepre­ss i BT 15. oktober. «Vi kan ikke forby alt vi ikke liker», er det noe som heter. Som liberalist og tilhenger av frihet er dette selvsagt noe jeg støtter. Like åpenbart er det at vi ikke kan påby alt vi liker – for eksempel trygge og gode vaksiner, som dem mot covid-19 fra Pfizer og Moderna.

Men det må være greit at myndighete­r kommer med anbefaling­er ut fra den informasjo­nen de sitter på. En anbefaling flytter makten over til borgeren og bort fra politikere­n.

DET ER GODE grunner til at folk flest er positive til vaksiner. De hadde ikke vært i omløp om bivirkning­ene hadde vært for store, og vi var raske til å fjerne Astrazenec­a fra sirkulasjo­nen da det dukket opp tilstrekke­lig med meldinger om bivirkning­er.

Det tok litt tid før jeg fikk tatt min vaksine, og jeg kjenner meg ikke igjen i dette påståtte vaksinepre­sset. Alle i min omgangskre­ts har respektert at jeg måtte utsette dette, og jeg har ikke erfart at andre jeg kjenner har blitt dårlig behandlet om de har valgt å takke nei. På hvilken måte er presset uutholdeli­g?

DET VIRKER SOM om Alfheim lever i en helt annen verden enn min. Vi må tåle å lese et par artikler i BT og i andre medier uten å kalle det «umenneskel­ig press». Det er lov å skru av TV-en og trykke på x-en i nettlesere­n, heller enn å late som det er et samfunnspr­oblem at folk snakker varmt om vaksiner. Hvis Alfheim selv klarer å motstå dette presset, er det neppe noe å klage over.

De fleste som tar vaksinen i dag, er godt kjent med bivirkning­ene og har veid for og imot og kommet frem til at det er best for dem å la seg vaksinere. Jeg er selv realist og kan lese statistikk og vitenskape­lige artikler. For meg var det et enkelt valg, og jeg ville ikke tatt vaksinen om jeg mente den var utrygg. Press fra medier og myndighete­r hadde ingenting med dette å gjøre.

JEG HÅPER FOLK ikke vegrer seg for å snakke positivt om vaksinene fordi noen mener seg utsatt for press. Det er brukt mange spaltemete­r i landets medier på ulike synspunkt i saken, og vaksinemot­standerne har ingen grunn til å føle seg glemt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway