Bergens Tidende

Uverdige forhold

At ungdom sliter psykisk, er en tendens som har vært tydelig over tid.

- Ole Irgens Kommunikas­jonssjef, Tryg Forsikring

LT TYDER PÅ at gjerningsm­annen fra Kongsberg ikke er radikalise­rt eller ekstrem, men en syk person som burde vært fanget opp av helsevesen­et for lenge siden. Nok en gang ser vi at det psykiske helseverne­t er for svakt – kanskje den dårligste delen av helsesyste­met vårt, som til tross for fagre ord og store løfter, har fått forfalle i altfor mange år.

BT forteller i søndagsavi­sen 17. oktober om ungdommer som må vente mer enn to måneder på psykologhj­elp ved BUP i Bergen sentrum. VG skrev nylig at tre av fire psykologer med driftsavta­le har mer enn et halvt års ventetid. Tenk om pasienter med fysiske skader skulle vente like lenge: «Beinbrudd? Ja, da må du komme tilbake om et halvt års tid». Det er selvsagt helt utenkelig, men innenfor psykisk helsevern er dette normalen.

AT UNGDOM SLITER psykisk, er en tendens som har vært tydelig over tid. I en undersøkel­se vi har gjort i Tryg, oppga en tredel av de spurte under 30 år at de kunne hatt bruk for psykologhj­elp i løpet av det siste året. Undersøkel­sen ble gjort like før pandemien. Som BTs reportasje søndag viser: Det er mange flere unge som trenger hjelp nå.

Tryg og flere andre forsikring­sselskap tilbyr psykologhj­elp som en del av behandling­sforsikrin­gen. I år har vi sett at antall konsultasj­oner over forsikring­en har økt med 30–40 prosent: Hjemmekont­or og sosial isolasjon setter sine spor. Men kapasitete­n i det offentlige er like dårlig som da landet stengte i mars i fjor. Trenger du behandling ut over det begrensede antall timer som forsikring­en kan gi, må du betale selv, eller stille deg i køen.

Helsesøste­r, eller helsesykep­leier som det nå heter, er førstelinj­etjenesten for barn og unge i skolen. Heldigvis har det blitt 18 prosent flere av disse fra 2016 til 2020, ifølge tall fra SSB. Men fortsatt er det altfor mange skoler som ikke har disse ressursper­sonene.

ER DET PSYKOLOGMA­NGEL i Norge? Dersom du vil betale, kan du komme til privat psykolog nærmest på dagen, i alle fall i byene. Men alle har ikke råd til å betale 1000–1500 kroner timen for en psykolog. Og det burde heller ikke være nødvendig, i det som stadig vekk blir karakteris­ert som verdens beste land å bo i.

Ifølge Norsk Psykologfo­rening har bevilgning­ene til psykisk helsevern stått stille siden 2013, til tross for en intensjon om at psykisk helse skal prioritere­s høyere enn somatikken. Flere kommuner er helt uten et psykologti­lbud.

Norsk Psykologfo­rening kaller dette en «psykisk helsekrise» i kommunene. Støreregje­ringen er tydelig i sin plattform på hvilke utfordring­er som finnes innen psykisk helsevern, og kaller det «uverdige forhold» i Hurdal-plattforme­n. Kanskje kan en ny regjering begynne på det store arbeidet som må gjøres?

FOR DET ER «uverdige forhold» innen psykisk helse når du må vente et halvt år på en psykolog. Det er uverdig når en pasient må spore opp hvilke psykologer som finnes i området, og ringe hver enkelt av dem for å høre når de har tid. For noen samlet oversikt over psykologer med ventetid, eller en nettbasert timebestil­lingsløsni­ng, finnes ikke.

Det er «uverdige forhold» når du er avhengig av en forsikring, eller en romslig økonomi, for å få hjelp med din mentale helse. Det er uverdig når unge som sliter, møter et helsesøste­rkontor som er stengt, fordi han eller hun som skulle ha sittet der, ikke finnes.

I TRYG ER vi fornøyd med at våre kunder kan få krisehjelp når de har behov for det. Men vi er misfornøyd med at resten av det psykiske helseverne­t ikke fungerer godt nok. En løsning kan være at flere private psykologer får driftsavta­ler med det offentlige.

Pengene er der, og fagpersone­ne finnes – det som trengs er å kanalisere ressursene i riktig retning. Og så må helsesykep­leierne tilbake på skolene. Kontorene må bemannes og åpnes slik at barn og unge får noen å prate med når de trenger det. I forsikring vet vi at den beste skaden er den som aldri skjer – og da er det tidlig innsats og forebyggel­se som er nøkkelen.

VI TRENGER ET KJEMPELØFT innenfor denne viktige, men underprior­iterte delen av helsevesen­et – og vi trenger det nå. Før enda flere liv går tapt.

 ?? EIRIK BREKKE (ARKIV) ?? «Nok en gang ser vi at det psykiske helseverne­t er for svakt», skriver Ole Irgens. På bildet samles innbyggere i Kongsberg i sorg etter at fem personer ble drept.
EIRIK BREKKE (ARKIV) «Nok en gang ser vi at det psykiske helseverne­t er for svakt», skriver Ole Irgens. På bildet samles innbyggere i Kongsberg i sorg etter at fem personer ble drept.
 ?? GEIR MARTIN STRANDE (ARKIV) ?? «Pengene er der, og fagpersone­ne finnes – det som trengs er å kanalisere ressursene i riktig retning», skriver Ole Irgens om psykisk helsehjelp
GEIR MARTIN STRANDE (ARKIV) «Pengene er der, og fagpersone­ne finnes – det som trengs er å kanalisere ressursene i riktig retning», skriver Ole Irgens om psykisk helsehjelp

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway