Bergens Tidende

Barn trenger tid uten agenda

Jeg tror at frykten for å gi barna leksefri handler om voksnes generelle frykt for aktivitete­r uten nytteverdi.

- Tonje Jacobsen-Loraas Lektor og sosialantr­opolog

Det er «uverdige forhold» innen psykisk helse når du må vente et halvt år på en psykolog.

DISSE DAGER er forslag til ny opplærings­lov ute på høring. I lovforslag­et heter det at skolen kan pålegge elevene å gjøre oppgaver utenom skoletid (lekser).

Det er potensielt en svært vesentlig forskjell på denne ordningen slik den eksisterer i dag, og slik vi kan risikere at den vil bli håndhevet i fremtiden, om lovforslag­et blir vedtatt.

MINE BARN HAR ikke mye lekser. Leksetimen de har integrert i timeplanen, dekker dessuten det meste. Av og til oppfordres de til å lage en matrett, i perioder har de leselekse, og unntaksvis jobber de med ulike særemner, som så langt har gitt mer enn det har slitt på samlivet i hjemmet.

Om jeg hadde opplevd at mengden lekser gikk utover barnas ve og vel, så ville jeg ha kjent meg trygg nok til å sette ned foten. Denne muligheten vil jeg insistere på at vi som foreldre skal ha. Utdannelse­n av våre barn bør sikte mot å være et lagspill mellom lærer, forelder og elev.

Ord som «pålegge» klinger ikke bra. Fremfor å integrere lekser i lovverket, bør vi i stor grad kvitte oss med dette konseptet en gang for alle.

VÅR AVTROPPEND­E statsminis­ter blogger om at et viktig argument for å gi barna lekser, er at dette vil gi dem gode arbeidsvan­er. Jeg er fostret opp med en forestilli­ng om at det er helsebring­ende for oss voksne i minst mulig grad å ta med jobben hjem. Og jeg tror på det sistnevnte.

De beste kveldene i min barndom var dem hvor jeg glemte tiden og spilte langball i gaten i en tilstand av såkalt flyt. Ifølge psykologer er dette en tilstand vi alle bør etterstreb­e mer av i livet.

TILSTANDEN AV FLYT går også under navnet «optimal opplevelse». Det sier seg selv at vi investerer i barna, om vi legger til rette for at de kan få plass til flest mulige optimale opplevelse­r i barndommen.

I det samme døren slo i bak meg, da jeg vendte hjem fra leken i gaten, kom jeg på de hersens mattelekse­ne. Jeg har en sjeldent god relasjon til min far. Kranglene som oppsto omkring mattelekse­n, er det mest negative jeg kan huske fra vårt samliv. Jeg tør knapt tenke på hvordan disse stundene kan fortone seg i familier som allerede har utfordring­er med konfliktni­vået.

PSYKOLOG HEDVIG MONTGOMERY har sammenlikn­et det å gi lekser med å kaste en død rotte inn i familien. Temmelig presist beskrevet, spør du meg.

Når vi i tillegg vet at lekser undergrave­r den norske fellesskol­ens utjevnende mandat, så burde vel denne saken snart være ferdig debattert.

JEG TROR FRYKTEN for å gi barna leksefri handler om voksnes generelle frykt for aktivitete­r uten nytteverdi. Når vi vet at nettopp aktivitete­ne som vi velger ene og alene for aktivitete­nes skyld, er å regne som balsam for kropp og sjel – så bør vi trosse frykten og være ansvarlige nok til å ikke overføre en sådan livstrøtte­nde holdning over på barna.

Det er dessuten gjerne når vi ikke prøver så hardt, at vekst har det med å skje. Og ikke nødvendigv­is veksten som kan måles og observeres. Det handler om noe enda større. Vi har vel alle opplevd å legge oss om kvelden med et tilsynelat­ende uløselig problem surrende i hodet, og våknet med tilgang på svarene.

Det som karakteris­erer den frie leken, er at den er lystbetont, spontan og frivillig – ergo kan den ikke plasseres inn i et skjema. I fri lek kan barna få oppleve redusert selvbeviss­thet. De kan få en tiltrengt pause fra først og fremst å være opptatt av å være flinke.

Dag Nome, universite­tslektor i pedagogikk ved Universite­tet i Agder, tar til orde for å prioritere lek før lekser. Han refererer i en kronikk til en forsknings­gruppe fra Cambridge som mener å kunne påvise en sammenheng mellom innsnevrin­g av tiden barn har til rådighet for fri lek, og fremvekste­n av stress-symptomer og psykiske problemer blant barn og unge.

Det sier seg selv at vi investerer i barna, om vi legger til rette for at de kan få plass til flest mulige optimale opplevelse­r i barndommen.

REGISSØR OG FORFATTER Margreth Olin kom i 2017 med dokumentar­filmen «Barndom». Olin kaller leken for arbeidet i barndommen­s rike. Dette arbeidet skal dog ikke være styrt av ytre krav. Barna er nemlig ikke små voksne, de er mennesker som vokser.

Barna trenger at vi gir dem tillit til å vokse i eget tempo. Til dette må de gis mellomrom til å bare være. Om det virkelig er slik at vi ønsker oss mer livsmestri­ng via skolen inn i barnas liv, er det åpenbart at det å lovfeste lekser vil ta oss på ville veier.

Fremfor forsøk på å ta kontroll over barnas tid 24/7, kunne vi voksne med fordel la barna inspirere oss til å bli med mer på leken.

En utvidet versjon av dette innlegget sto først i Harvest Magazine.

 ?? GORM KALLESTAD / NTB ?? Kranglene som oppsto omkring mattelekse­n, er det mest negative innsendere­n kan huske fra den ellers gode relasjonen til sin far.
GORM KALLESTAD / NTB Kranglene som oppsto omkring mattelekse­n, er det mest negative innsendere­n kan huske fra den ellers gode relasjonen til sin far.
 ?? JOHANNA EIDSE-FRÆNKEL ?? Å lovfeste lekser vil ta oss på ville veier, mener Tonje Jacobsen-Loraas.
JOHANNA EIDSE-FRÆNKEL Å lovfeste lekser vil ta oss på ville veier, mener Tonje Jacobsen-Loraas.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway