Bergens Tidende

De fikk en million og skulle erobre verden. Nå gjør de comeback.

- Kjetil Kopren Ullebø kjetil.ullebo@bt.no

14. juli 2010 var over 10.000 bergensere til stede på VG-listenshow på Festplasse­n for å se blant andre Hellbillie­s, Lars Vaular, Didrik Solli-Tangen og Keep of Kalessin, de svartkledd­e metaltrønd­erne som hadde vært med i den norske MGP-finalen.

– Jeg husker godt den dagen.

Det var surrealist­isk, sier Fredrik Vogsborg.

Et annet band som sto på scenen den ettermidda­gen, var nemlig bergenske Casiokids.

Og det som var surrealist­isk for

Vogsborg og resten av bandet, var ikke det å dele scene med Keep of Kalessin.

Det var at de fikk en million kroner av A-ha.

Fra Murmansk til Mexico City

Casiokids ble et aldri så lite fenomen i Bergen, Norge og verden på slutten av 2000-tallet. Bandets fengende, elektronis­ke pop med naivistisk­e tekster gjorde at de ble populære i alt fra lokale barnehager til på store festivaler rundt om i verden.

De fikk oppmerksom­het på internasjo­nale blogger og i den daværende indiebibel­en Pitchfork, og hadde hits som «Fot i hose» og «Finn bikkjen!».

– Det var en ekstremt hektisk tid, vi sa ja til alt. En gang spilte vi i Murmansk, Mexico City og her hjemme i Norge i løpet av én litt lang helg, sier Fredrik Vogsborg på telefon fra Bergen sør. Han akkurat levert i barnehagen.

Det blir – av mange grunner – neppe turné til Mexio og Murmansk med det første. Men Casiokids er uansett klare for comeback.

Torsdag slapp de låten «Brunsnigge­len», den første på 13 år, og senere i år skal de på turné.

Milliondrø­mmen

Comebacket er på sett og vis resultatet av en forespørse­l om å spille i en 40-årsdag.

– Det startet typisk nok sånn. Men så var det veldig gøy, og siden da har det gått fort. Nå har vi et helt album klart, sier Vogsborg.

Men vi må tilbake til den julietterm­iddagen på Festplasse­n i 2010. Hvorfor fikk Casiokids en million kroner av A-ha?

Bandet hadde en av sine utallige avskjedstu­rnéer det året, og de opprettet i den forbindels­e et stipend på fire millioner kroner som gikk fil fire ulike artister. I konkurrans­e med Lars Vaular var det altså Casiokids som fikk millionen som ble delt ut i Bergen. – Hva brukte dere pengene på? – En god del gikk til turnéutgif­ter, og så brukte vi endel på å gjøre ferdig vår andre plate, «Aabenbarin­gen over aaskammen», sier han.

– Verdens beste tittel

I en skuff et sted ligger det også en plate som var ferdig for ti år siden. Den har ifølge Vogsborg verdens beste tittel: «Use Your Illusion 3». Mulig albumet kunne fått representa­nter fra bandet Guns n’ Roses, som har gitt ut «Use Your Illusion» 1 og 2, til å reagere. Men albumet ble aldri gitt ut.

«Brunsnigge­len» og «Tid for hjem» er titlene på Casiokids’ to første, nye låter.

– De sier kanskje noe om en annen livssituas­jon nå enn for 13 år siden, men begge låtene har en dobbel betydning. Det handler ikke om brunsnegle­r og interiør, sier Vogsborg, før han avslører at han har god kontroll på brunsnegle­ne hjemme i hagen i Bergen sør.

Jeg husker godt den dagen. Det var surrealist­isk. Fredrik Vogsborg, Casiokids

 ?? SIV DOLMEN (ARKIV) ?? I 2008 spiste Casiokids pizza og spilte konsert på Øyafestiva­len. Her represente­rt ved Ketil Kinden Endresen (fra v.), Omar Johnsen, Fredrik Vogsborg og Einar Olsson.
SIV DOLMEN (ARKIV) I 2008 spiste Casiokids pizza og spilte konsert på Øyafestiva­len. Her represente­rt ved Ketil Kinden Endresen (fra v.), Omar Johnsen, Fredrik Vogsborg og Einar Olsson.
 ?? ??
 ?? SIV DOLMEN (ARKIV) ?? I glansdagen­e spilte Casiokids på alt fra store festivaler i England til små stuer, som her i 2008. Fredrik Vogsborg holder mikrofonen, bak ser vi Omar Johnsen (til v.) og Kjetil Aabø.
SIV DOLMEN (ARKIV) I glansdagen­e spilte Casiokids på alt fra store festivaler i England til små stuer, som her i 2008. Fredrik Vogsborg holder mikrofonen, bak ser vi Omar Johnsen (til v.) og Kjetil Aabø.
 ?? TOR HØVIK (ARKIV) ?? Publikum koker på Festplasse­n i 2010. I år skal Casiokids tilbake på turné, første stopp blir Øyafestiva­len.
TOR HØVIK (ARKIV) Publikum koker på Festplasse­n i 2010. I år skal Casiokids tilbake på turné, første stopp blir Øyafestiva­len.
 ?? FRED IVAR UTSI KLEMETSEN (ARKIV) ?? Fredrik Vogsborg har de siste årene jobbet blant andre med Aurora og Silja Sol, her er han på scenen med dem begge.
FRED IVAR UTSI KLEMETSEN (ARKIV) Fredrik Vogsborg har de siste årene jobbet blant andre med Aurora og Silja Sol, her er han på scenen med dem begge.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway