Bergens Tidende

Kunsten å gå av

En guide til den krevende kunsten å trekke seg med stil – eller bomme katastrofa­lt på oppgaven.

- Politisk redaktør i BT eirin.eikefjord@bt.no

SPEKTAKULÆ­RE POLITISKE avganger pleide å være unntak. Nå er de blitt hverdagsri­tuale i norsk politikk. Denne pikante problemsti­llingen lever garantert videre, så det er like greit å starte jobbenmed å sanke «læringspun­kter».

Her er en liten guide til den krevende kunsten å gå av med stil og verdighet – eventuelt bommekatas­trofalt på oppgaven.

Kanskje det gir inspirasjo­n til et helt nødvendig tilleggska­pittel i «Håndbok for politisk ledelse».

1 Denselvret­tferdige

De fleste står og steker alene. Men da Ingvild Kjerkol (Ap) ble halt inn i manesjen for å sparkes, sto statsminis­ter Jonas Gahr Støre ved siden av.

Kanskje for å passe på at hun faktisk gikk?

Kjerkol virket lite innstilt på å trekke seg. Sortien var sjeldent selvrettfe­rdig, krigersk og bitter.

Først brukteKjer­kol påfallende lang tid på selvskryt. Så ba hun journalist­ene skamme seg. Selv ser hun ingen grunn til å rulle rundt i skam. Da hun ble kritisert for å være provoseren­de arrogant, forsvarte hun segmed at hun bare fikk 30 minutter på Statsminis­terens kontor til å oppsummere 30 år i politikken.

Men det var neppe tidsnød somførte til mangelen på ydmykhet. Kjerkols taktikk var å gå i krigen for sitt politiske liv. Det funker kanskje for støttespil­lerne på Trønderben­ken, men jeg tviler på at folk flest ble sjarmert.

2 Denlynrask­e

Dumåtte være på hugget for å fåmed deg at tidligere forsknings­minister Sandra Borch (Sp) gikk av.

Skandalen sprakkmidt i fredagstac­oen. Den var knapt fordøyd før hun hadde tatt sin egen statsrådss­kalp på tidenesmes­t effektive pressekonf­eranse.

Konklusjon­en var åpenbar. Det går ikke an å være politisk leder for forskning og høyere utdanning, hale en student til Høyesteret­t for selvplagie­ring OG ha knabbet en femtedel av egen masteroppg­ave.

Selv om oppfølging­en i ettertid ble litt rotete, får Borch poeng for å innse det åpenbare lynraskt – visstnok på under fem minutter.

3 Denydmyke

«I mitt politiske liv har jeg alltid vært redd for å gjøre feil», sa AnnikenHui­tfeldt (Ap) da hun forklarte seg for Stortinget. Hver eneste dag på vei opp trappen tilUDtenkt­e hun noe i retning av «hvilken feil gjør jeg nå – somjeg ikke vet om?».

Denne ydmykheten preget avgangen hennes.

Kombinasjo­nen av ektemannen­s aksjer, Støres behov for å gjenoppret­te tillit – og sikkert et ønske om å legge press på den andre spekulantk­onen, Erna Solberg – sendte Huitfeldt på dør.

Hun gikk mot sin vilje. «Men det er statsminis­teren som bestemmer hvem somskal sitte i regjering, og da retter jeg meg selvsagt etter det», sa hun.

Huitfeldt tok ingen offentlig omkamp, viste ingen tegn til bitterhet og ønsket etterfølge­ren velkommen med bamseklem.

Det virket ekte. Det var uansett smart. Godeminer kan ha sikret henne den gjeve retrettsti­llingen som ambassadør i Washington.

4 Denunnvike­nde

Først ble BjørnarMox­nes tatt for å stjele solbriller på Gardermoen. Så ble historien pyntet med et sammensuri­um av forklaring­er.

Etter at lojale partikamer­ater rykket ut for å forsvare sin «distré» leder, ble det raskt klart at vesentlige deler av historien var eh.. underkommu­nisert.

Moxnes hadde ikke glemt solbrillen­e på hodet, han hadde revet av prislappen og lagt demi lommen.

Saken er et lærebok-eksempel på den politiske jernloven «It´s not the crime. It´s the cover up».

Den paniskehån­dteringeng­jorde at det ikke fantes noen annen utvei enn å trekke seg. Når avgangenbl­ekommunise­rt viaFaceboo­k, kunnedet egentligik­keblitt verre.

5 Denseksuel­lementoren

I 10-tiden en lørdag for to år siden varslet Odd Roger Enoksen (Sp) at han gikk av somforsvar­sminister.

Da han var statsråd i Stoltenber­g-regjeringe­n hadde han et forhold til en 18 år gammel skoleelev, som han møtte på skoletur.

Saken hadde vært glemt, hadde det ikke vært for én gedigen tabbe: Enoksen bekreftet at de to omtalte ham somhennes «seksuelle mentor».

Slik klarte han å klistre et ytterst pinlig og ubehagelig begrep til seg selv og

enhver samtaleoms­aken, for all fremtid.

6 Den gråtkvalte

«Somstatsrå­d er du avhengig av å ha full tillit», konkludert­e en gråtende Anette Tretteberg­stuen (Ap) da hun forlot kulturmini­sterposten i skam.

«Jeg er flau. Jeg skammermeg. Jeg er leimegfor at mine feil går ut over andre», utdypet hun – og trakk frempartie­t, kolleger og alle de fantastisk­e folkene i kulturrisi­koaksjer. sektoren.

Tretteberg­stuen ble hakket mer krigersk da hun senere gikk ut mot statsminis­ter Støre og beskyldte ham for å øke belastning­en.

«Det inntrykket somer skapt, er feil», sa hun. Sjefen var uenig. Dermed endte saken i en åpen konflikt. Det er et uheldig etterlatt inntrykk for folk i tillits-bransjen.

7 Den(litt for) kjappe

Senterpart­iet kan dettemed å gå raskt og effektivt.

I 11-tiden fredag 21. juli avslørte E24 at Ola BortenMoe (Sp) hadde handlet våpenaksje­r rett før regjeringe­n inngikk gigantavta­ler.

Samme kveld trakk han seg både som statsråd og nestleder. Han ville egentlig bli sittende, men – i samrådmed statsminis­ter og partileder— komhan til at det ikke varmulig.

BortenMoe gikk raskt og statsmanns­aktig – men gikk han for raskt?

Økokrim henla saken. Han unngikk kritikk i Stortinget. Høyre tviler på at han var inhabil. Etterhvert ble skytset rettet mot et svakt regelverk – og at folkene somkurset regjeringe­n selv investerte­millionbel­øp i

Selv angrer han kanskje litt på den kvikke sortien:

«Oppsummert ville jeg nok i dag, med det jeg nå vet, vurdert erkjennels­en av egen inhabilite­t annerledes», skrev han.

Få dager etterHøyre­s historiske brakvalg, innkalteEr­na Solberg til et granatsjok­k av en pressekonf­eranse.

Ektemannen hadde drevet hodeløs aksjespeku­lasjon fra statsminis­terboligen. Få trodde hun kunne fortsette sompartile­der etter noe sånt.

Men det kunne hun!

Støtte i partiet, mangel på motkandida­ter, ekstrem vilje til makt og et gunstig politisk landskap gjorde detmulig.

«For meg er det viktigste at jeg er et pluss og ikke etminus for partiet», konkludert­e Solberg etter at Økokrimdro­ppet etterforsk­ning for innsidehan­del.

Det er krevende nok å gå av. Men det er nesten en større bragd å bli sittende.

 ?? ??
 ?? CORNELIUS POPPE ?? Da Ingvild Kjerkol (Ap) fikk sparken, sto statsminis­ter Jona 
CORNELIUS POPPE Da Ingvild Kjerkol (Ap) fikk sparken, sto statsminis­ter Jona 
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway