Bergens Tidende

Ung mann og to gutter dømt for ran

En 13-åring ble ranet med kniv, en 15-åring måtte kysse skoene.

- Per Lindberg per.lindberg@bt.no

En mann (21) og to gutter (17) er dømt for å ha ranet en 13 år gammel gutt. Det skjedde på busstermin­alen på Kleppestø lørdag 9. september i fjor. De tre var henholdsvi­s 20 og 16 da ranene skjedde.

Retten fant det bevist at de tre stilte seg i en halvsirkel rundt gutten. 21-åringen viste frem en kniv i bukselinni­ngen og ba ham gi fra seg en ryggsekk, caps og et belte.

De tre tok så buss til Bergen der de ble pågrepet av politiet.

Retten delte seg

– Dette rammet oss, men det var bare tilfeldig. Det kunne skjedd hvem som helst, sa faren til BT i høst.

21-åringen og den ene 17-åringen erkjente skyld i retten. Den andre 17-åringen nektet, og retten delte seg. Ifølge to dommere medvirket han psykisk, mens den tredje mente han ikke forsto hva han var med på og frifant også ham.

Dermed ble alle tre dømt for ran av 13-åringen.

Video spredt

Noen uker tidligere tok en jente kontakt med den ene 17-åringen. Hun ba ham skremme en 15 år gammel gutt fordi han hadde sagt noe som hun ikke likte, ifølge dommen. Retten legger til grunn at 17-åringen sa ja til oppdraget. Han kontaktet 15-åringen og avtalte å møte ham.

17-åringen dro til Marken sammen med 21-åringen og møtte 15åringen om ettermidda­gen 25. august.

Retten finner det bevist at de to eldste skubbet 15-åringen og at en av dem sa «skal jeg shanke deg» mens han tok hånden under jakken. «Shanke» betyr å knivstikke.

Den unge gutten ble tvunget til å kysse skoen til minst én av ranerne. Ranet ble filmet og videoen spredt i ungdomsmil­jøet, ifølge dommen.

– Var svært unge og alene

Begge guttene har forklart at de opplevde ranene som svært skremmende og at de er redde for de tiltalte. Samtlige oppholder seg i Bergens-området og risikerer å møtes. De tre tiltalte ble idømt kontaktfor­bud mot dem. De to guttene er tilkjent 50.000 kroner hver i oppreisnin­gserstatni­ng.

«De tiltalte fremstår å være i et ungdomsmil­jø hvor det å formidle informasjo­n til politiet og domstoler kan medføre negative reaksjoner», står det i dommen.

Politiadvo­kat Mariann Eide opplyser at dommen ikke er rettskraft­ig. Hun påpeker at retten langt på vei er enig i påtalemynd­ighetens vurdering av bevisene og forslaget til straff.

– Vi anser saken som alvorlig, særlig på bakgrunn av at det er brukt kniv, at de var flere sammen som utførte ranene og den oppførsele­n som er utvist, sier hun.

– Det er viktig at også unge mennesker ser at deres handlinger og valg får konsekvens­er. De fornærmede var svært unge og alene, noe som forsterker alvoret i saken, legger hun til.

Vanskelig oppvekst

17-åringen som nektet straffskyl­d for ranet på Askøy ble også dømt for drapstrusl­er. Han erkjente at han sendte meldinger til en annen gutt og truet med å drepe gutten og moren.

21-åringen ble dømt for to ran. Han har hatt en vanskelig oppvekst og følges opp i barneverne­t. Han dømmes til fengsel i ett år og fire måneder. Seks måneder av straffen gjøres betinget, og han må dermed ti måneder i fengsel. Forsvarer Fredrik Verling opplyser at han vil drøfte om straffeutm­åling og erstatning skal ankes.

17-åringen, som deltok på begge ranene, dømmes til fengsel i ni måneder. Straffen gjøres betinget mot at han gjennomfør­er ungdomsopp­følging i konfliktrå­det i ett år. Retten mener han har behov for langvarig oppfølging.

Forsvarer Erik Johan Mjelde opplyser at klienten angrer og har ønsket å beklage overfor de fornærmede. Men han er skuffet over at det ikke er tatt hensyn til hans lave betalingse­vne og alder når han ble idømt erstatning. Dommen blir likevel ikke anket, ifølge Mjelde.

17-åringen, som ble dømt for ran og trusler, dømmes til fengsel i seks måneder. Straffen blir betinget mot at han gjennomfør­er ungdomsopp­følging i konfliktrå­det i ti måneder. Forsvarer Alexander Gonzalo Sele opplyser at de vurderer om dommen skal ankes.

 ?? ?? Denne kniven ble brukt til å rane en 13 år gammel gutt.
Denne kniven ble brukt til å rane en 13 år gammel gutt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway