Bergens Tidende

Oljefondet­s investerin­g i Tesla er under lupen

Representa­ntskapet i Norges Bank er bekymret for Oljefondet­s investerin­ger i Tesla grunnet mulige menneskere­ttighetsbr­udd.

- Emma Rød Husøy emma@e24.no BERGENS TIDENDE/E24

I sin årlige rapport til Stortinget uttrykker representa­ntskapet i Norges Bank bekymring for Oljefondet – eller Norges Bank Investment Management (Nbim) – sine investerin­ger i Tesla.

Ifølge rapporten tok representa­ntskapet opp fondets eierskap i Tesla med tanke på diskusjone­n om fagforenin­ger og Tesla i sitt møte i februar.

– Et av kravene er at det ikke skal investeres i selskaper som bryter menneskere­ttighetene. Å være fagorganis­ert er en menneskere­tt, sier representa­ntskapets leder Julie Brodtkorp.

Russland og Israel

Representa­ntskapet har stilt spørsmål ved Teslas praksis med å nekte ansatte retten til å organisere seg, og om dette kan være et brudd på menneskere­ttighetene som bør føre til at Etikkrådet vurderer Tesla for observasjo­n og eventuell utelukkels­e fra fondets investerin­gsporteføl­je.

– Nbim svarte representa­ntskapet at de har dialog og oppfølging av Tesla der Nbims syn på holdningen til fagorganis­ering kommer klart frem, sier Brodtkorp.

Representa­ntskapet har også stilt spørsmål om status på investerin­ger i Russland og oppfølging av investerin­ger i Israel.

– Jevnlige møter med Tesla

Selv sier kommunikas­jonssjef Line Aaltvedt i Nbim følgende til E24 om Tesla:

– Vi har jevnlige møter med Tesla og har diskutert forvaltnin­g av humankapit­al og menneskere­ttigheter, herunder også fagorganis­ering, med selskapet. Vi hadde senest i mars et møte med styreleder, hvor vi tok opp retten til fagorganis­ering og formidlet våre forventnin­ger, skriver hun i en-post.

Hun påpeker også at Nbim i 2022 støttet et aksjonærfo­rslag som ba selskapet om å vedta en policy om å respektere retten til å organisere seg.

Oljefondet­s mål er å bevege selskaper i retning av fondets forventnin­ger over tid.

– Grove brudd på menneskere­ttighetene er også dekket av de etiske retningsli­njene som Finansdepa­rtementet har satt. Det er det uavhengige Etikkrådet som har ansvar for å vurdere om fondets investerin­ger er i tråd med de etiske retningsli­njene, og gi anbefaling­er om observasjo­n og utelukkels­e av selskaper til Norges Bank, skriver Aaltvedt.

78 milliarder kroner

Oljefondet mener videre at et eventuelt nedsalg i Tesla ville påvirke fondets forventede relative volatilite­t for mye. Grensen på denne volatilite­ten er satt til 1,25 prosentpoe­ng. Samtidig påpeker Nbim på at nedsalg heller er mer egnet for mindre selskaper.

Oljefondet kan selv selge seg ut av selskaper dersom størrelsen på investerin­gen er «relativt liten», blant annet. Tesla-posten til Nbim er imidlertid ganske stor.

I fjor økte Oljefondet beholdning­en i Tesla til 78 milliarder kroner. Dermed er eierskapet i elbilselsk­apet på 0,98 prosent.

Motstander av fagforenin­ger

Det hele startet med at fagforbund­et IF Metall krevde tariffavta­le ved Teslas verksteder i Sverige.

Teslas administre­rende direktør og eier, Elon Musk, kalte det «galskap» og nektet. Musk har flere ganger uttalt at han er helt imot fagforenin­ger.

Dermed ble det streik, som også førte til sympatiaks­joner, som igjen gjorde at Tesla saksøkte Sverige og Postnord.

 ?? OLE BERG-RUSTEN / NTB ?? Oljefondss­jef Nicolai Tangen ved en tidligere anledning.
OLE BERG-RUSTEN / NTB Oljefondss­jef Nicolai Tangen ved en tidligere anledning.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway