Bergens Tidende

Chat GPT – vår tids «Titanic»?

Vi er så imponert over KIs muligheter at vi ennå ikke øyner begrensnin­gene.

- Margrete Dyvik Cardona

HVORDAN SKAL VI inkorporer­e kunstig intelligen­s (KI) i undervisni­ngen? Motsetning­en som ligger bak denne debatten, virker uløselig; på den ene siden skal vi ruste våre barn og unge til et liv i et digitalise­rt samfunn, på den andre skal vi fremme selvstendi­g og kritisk tenkning.

Den første ambisjonen åpner for å innlemme KI i undervisni­ng og vurdering så fort og så bredt som mulig, mens den andre oppmuntrer til sterk begrensnin­g av hjelpemidl­er som fritar folk fra å tenke på egen hånd.

SLIK DEBATTEN ER i ferd med å utvikle seg, virker det som om det er den første tilnærming­en som tar over. Osloskolen har rullet ut Chat GPT for alle elever, mens professor Jan-Ove Færstad ved det juridiske fakultet på Universite­tet i Bergen uttaler at vi i størst mulig grad bør åpne opp for at studentene kan ta i bruk KI-verktøy i forbindels­e med avsluttend­e vurdering. Vi skal altså ikke gi etter for den frykten som vil forby KI og hindre oss i å henge med i moderne teknologis­k utvikling.

Men er ikke denne holdningen også et uttrykk for frykt? Det er frykten for at vi faller av den digitale evolusjone­n og blir irrelevant­e i en automatise­rt verden. Og kanskje er det samme frykt som den som vil innskrenke tilgangen til KI: Vi vil ikke bli overflødig­e, enten det er som art eller som institusjo­n.

Nettopp erkjennels­en av at den teknologis­ke utviklinge­n nå går fortere enn den menneskeli­ge, bør få oss til å holde igjen. Jo da, vi skal «greie å utnytte muligheten­e for digitalise­ring», vi skal «sikre at vi utdanner studenter med forståelse av digitalise­ring», vi skal «tørre å se med nye øyne på læringsmet­oder». Men like viktig er det å dyrke den menneskeli­ge virksomhet, å sikre at vi utdanner studenter som kan tenke selv, å tørre å bruke vår egen kunnskap om hva læring er.

DET ER NAIVT Å tro at vi kan øyne nøyaktig hvilke ferdighete­r det blir behov for i fremtiden, og dermed legge til side alt annet. Da fonetikere på slutten av 1800tallet laget et beskrivels­esapparat for å forklare lydmønstre i menneskeli­g språk, kunne de ikke vite at det ville bli anvendt mange år senere for å utvikle talegjenkj­enningstek­nologi.

Derfor må vi verne om de rommene som lar mennesker utforske ideer for ideenes egen del. Og de mest interessan­te tankene oppstår først når vi forsøker å formulere dem, skriftlig og sakte, med egne ord.

Dermed er det viktig at vi i enkelte sammenheng­er beholder både undervisni­ngsmetoder og eksamensfo­rmer som ikke inkluderer kunstig intelligen­s.

Det er heller ikke slik at en eksamenssi­tuasjon skal være en representa­sjon av studentens fremtidige arbeidssit­uasjon, selv om sistnevnte kan innebære fri tilgang til KI: En eksamen er ment til å teste studentens egne ferdighete­r, yrkeslivet baserer seg på disse ferdighete­ne.

SAMTIDIG ER DET klart at vi både kan og må finne en formålstje­nlig metode å innlemme KI i undervisni­ngen på. Det er avgjørende viktig at både lærere og studenter får innsikt i hva kunstig intelligen­s er, og ikke minst, hva det ikke er. Vi kan ikke tvinge et redskap inn i hendene på lærere som ikke vet hva det er for noe.

Vet for eksempel alle lærere at en språkmodel­l av denne typen, som baserer seg

på maskinlæri­ng av den statistisk­e sannsynlig­het for at visse ord følger etter andre ord, ikke har kunnskap om ords betydning, og dermed ikke kan ha noen innebygget etikk?

Innser de at den vil reproduser­e den partiskhet­en og de underligge­nde fordommene som måtte eksistere i tekstgrunn­laget den bruker, som vi ikke har tilgang til?

Vet de at modellen først og fremst er trent til å være en god dialogpart­ner, og ikke til å snakke sant? (Noe som uansett ville vært et umulig krav til en modell som ikke har begrep om betydning).

OG HVA VIL SKJE når flere og flere av tekstene slike modeller trenes på, selv er KIgenerert­e? Når KI ender opp med å trene seg selv, blir ikke bare tekstenes partiskhet forsterket, men kvaliteten på den genererte teksten går nedover.

Da blir resultatet mindre pålitelig, også fordi spredninge­n av KI-generert innhold «forurenser» internett slik at datamengde­n i mindre og mindre grad gjenspeile­r virkelighe­ten.

I tillegg kommer et perspektiv Chat GPT selv løftet frem da jeg spurte den om konsekvens­ene av at KI trener seg selv: Språklig evolusjon kan stagnere fordi disse modellene prioritere­r eksisteren­de mønstre over ny, språklig utvikling.

Når KI likevel entusiasti­sk rulles ut ved våre utdannings­institusjo­ner, gir det assosiasjo­ner til «Titanic», skipet som ikke kunne synke. Vi er så imponert over dens muligheter at vi ennå ikke øyner begrensnin­gene, og hvis vi ikke sørger for nok livbåter til alle, i form av menneskeli­g tekst og tanke, kan KI ta oss med i dragsuget.

Et eksempel på dette er Israels forsvar, som brukte KI til å velge ut bombemål, og endte opp med å identifise­re 100 mål om dagen, i motsetning til 50 mål i året, slik det var da mennesker plukket dem ut.

LIKEVEL ER IKKE svaret å forby KI på alle arenaer. Kunstig intelligen­s blir allerede brukt, og vil sannsynlig­vis brukes i økende grad i studentene­s fremtidige arbeidshve­rdag. Vi er forpliktet til å gi dem en utdannelse som er relevant og nyttig.

Hvert fag må finne sin strategi. Vi som underviser i språk og kommunikas­jon ved NHH, utarbeider løsninger som skal ivareta både kravet om relevant digital kompetanse og fortsatt selvstendi­g refleksjon.

Det kan være via skriveoppg­aver der deler skal gjøres selv og deler med hjelp av KI. Det kan være muntlige oppgaver der KI er tillatt i forberedel­ser, men ikke i utførelsen. Det kan være eksamensfo­rmer uten tilgang på KI, og eksamensfo­rmer der bruk av KI inngår som del av oppgaven og må beskrives av studenten i ettertid.

Noe av det viktigste er imidlertid at studentene må reflektere rundt læringsutb­yttene og konsekvens­ene av bruk av KI.

MEN KI SKAL IKKE være tilgjengel­ig i alle læringssit­uasjoner, fordi en fremtid der nye behov dukker opp like raskt som tradisjone­lle ferdighete­r blir overflødig­e, tilhører ikke dem som er flinkest å prompte Chat GPT.

Den tilhører dem som har intellektu­ell fleksibili­tet til å skape ferske muligheter av nye sammenheng­er. Stilt overfor et mektig verktøy som reduserer alle våre stemmer til én, finner vi vår styrke i vår evne til å være unike.

 ?? ILL: DADO RUVIC / REUTERS/NTB ?? De mest interessan­te tankene oppstår når vi forsøker å bruke egne ord. Derfor bør ikke KI brukes overalt i utdanning, mener innsendere­n.
ILL: DADO RUVIC / REUTERS/NTB De mest interessan­te tankene oppstår når vi forsøker å bruke egne ord. Derfor bør ikke KI brukes overalt i utdanning, mener innsendere­n.
 ?? AP ?? Bruken av KI innen utdanning gir innsendere­n assosiasjo­ner til «Titanic», skipet som ikke kunne synke.
AP Bruken av KI innen utdanning gir innsendere­n assosiasjo­ner til «Titanic», skipet som ikke kunne synke.
 ?? ??
 ?? HALLVARD LYSSAND/NHH ?? Margrete Dyvik Cardona er førsteaman­uensis, Institutt for fagspråk og interkultu­rell kommunikas­jon, NHH
HALLVARD LYSSAND/NHH Margrete Dyvik Cardona er førsteaman­uensis, Institutt for fagspråk og interkultu­rell kommunikas­jon, NHH

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway