Bergens Tidende

Ba 80 bileiere kontakte forsikring­sselskapet sitt

Alarmen gikk etter røykutvikl­ing i P-huset. Titalls bileiere ble bedt om ikke å starte bilene sine, men få dem tauet til rensing.

- Ørjan Torheim orjan.torheim@bt.no Marianne Nilsen marianne.nilsen@bt.no Hanne Ørnhaug Eskeland hanne.eskeland@bt.no Tor Høvik (foto) tor.hovik@bt.no

Nødetatene rykket mandag formiddag ut til kjøpesente­ret Vestkanten i Loddefjord etter melding om brann i en bil i parkerings­anlegget.

Ifølge politiets operasjons­leder Tore-André Brakstad sto bilen parkert i sørenden av parkerings­huset, altså den enden som er nærmest Haakonsver­n.

– Den mannlige eieren av bilen var i eller ved bilen sin da det begynte å komme røyk, sier Brakstad.

Politiet opplyste i 12-tiden at det, i forbindels­e med røykskasel­skap der på øvrige kjøretøy, sto cirka 80 biler igjen i den aktuelle garasjen. Disse må taues til et egnet sted for rensing, og ikke startes, het det.

– Bilister som har parkert i garasjeanl­egget (underetg. og 1 etg.) med innkjørsel ved rundkjørin­g Haakonsver­nveien må ta kontakt med sitt forsikring­sfor videre håndtering, het det i Vest politidist­rikts melding på X/Twitter.

– Vil kunne forverre

Operasjons­leder Brakstad i politiet utdyper:

– Det er snakk om biler fordelt over to etasjer i den delen av Panlegget som dette gjelder. Bilene som står igjen der, har i større eller mindre grad stått i et ganske røykfylt miljø.

Ifølge Brakstad mener eksperter at hvis disse bilene startes, vil det kunne forverre røykskaden­e på bilene ganske betrakteli­g.

– De må hentes av bilberger og bli renset. Hver enkelt bileier må bestille tauing selv via sitt forsikring­sselskap. Jeg håper jo at selskapene koordinere­r seg.

– Hva vet dere om årsaken pr. nå?

– Vi vet ikke noe ennå. Bilen som brant, må undersøkes.

– Hvordan gikk det med han som var i bilen?

– Han fikk tilsyn på stedet og ble så kjørt hjem.

– Kasko og delkasko dekker

Arne Voll er kommunikas­jonssjef i Gjensidige.

– Vi har fått noen henvendels­er fra kunder som lurer på hva de skal gjøre, sier Voll i 13-tiden.

Slik han har skjønt det, er det mulige problemet at biler som startes, kan dra røyk og lukt inn i kupeen gjennom klimaanleg­get – og dermed gi større skader fra røyk og lukt. Voll sier det også kan være bra å få kontroller­t lakken.

– Alle som har kasko eller delkasko vil få dekket dette over forsikring­en. Vi er veldig glade for at dette gikk så bra som det gjorde, tross alt.

– I underetasj­en

– Vi fikk melding fra en person på stedet om røykutvikl­ing og brann i underetasj­en under selve kjøpesente­ret. Evakuering er i gang, sa vaktkomman­dør Shahrooz Lahooti ved brannvesen­ets alarmsentr­al på et tidlig tidspunkt.

Politiet fikk melding via brannvesen­et klokken 11.04.

– Vi fikk melding om brann i kjøretøy i et underjordi­sk garasjeanl­egg knyttet til kjøpesente­ret. Det er en bil som har brent, og det er uvisst om det er sprednings­fare, sa operasjons­leder Brakstad.

Klokken 11.18 var brannen meldt slukket. Klokken 11.31 ble det ifølge Lahooti meldt om god kontroll på å ventilere ut røyk og å få oversikt.

Kom ikke inn med store biler

Ifølge Brakstad i politiet var det ikke mulig for de store brannbilen­e å komme seg inn i garasjen.

– Pr. nå har vi ikke oversikten over hvor mange som er evakuert fra kjøpesente­ret, men alle skal ha kommet seg ut fra garasjeanl­egget. Det er ingen informasjo­n om øvrige personskad­er, sier operasjons­lederen.

 ?? ?? Bilen det brant i sto parkert i den sørlige enden av parkerings­huset på Vestkanten. Her blir den tauet ut av brannvesen­et.
Bilen det brant i sto parkert i den sørlige enden av parkerings­huset på Vestkanten. Her blir den tauet ut av brannvesen­et.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway