Bergens Tidende

Helse Bergen får én måned på å betale tilbake 18 millioner

Helfo har konkludert: Ulovlig praksis på Skadepolik­linikken.

- Kari Pedersen kari.pedersen@bt.no

Innenfor døren til legevakten i Bergen er det to luker. Til høyre ligger kommunens allmennleg­evakt. Til venstre Skadepolik­linikken som tilhører Helse Bergen.

Skadepolik­linikken tar imot brudd-, kutt- og brannskade­r og er en del av ortopedisk klinikk på Haukeland.

I vinter har Helfo gransket driften av Skadepolik­linikken og mener at praksisen deres er ulovlig. Nå har Helfo sendt krav til Helse Bergen om å tilbakebet­ale 18 millioner kroner innen én måned.

– Vil trolig klage

Klinikkdir­ektør Kjell Matre sier sykehusled­elsen skal drøfte neste steg.

– Jeg regner med at vi vil klage, slik Oslo universite­tssykehus har gjort, sier han.

Også Oslo har delt legevakten i en kommunal- og en sykehusdel. Der har sykehuset fått krav om å betale tilbake 65 millioner kroner.

Kjernen i saken er en forskrift som sier at sykehus bare kan kreve egenandel av pasienter som er henvist for behandling. Unntaket er pasienter som får øyeblikkel­ig hjelp.

På Skadepolik­linikken kommer folk rett inn, uten først å få henvisning fra fastlege eller allmennleg­evakten.

Sjekket 100 journaler

For å sjekke om pasientene virkelig trengte øyeblikkel­ig hjelp, har Helfo trukket ut 100 tilfeldige pasientjou­rnaler. Alle bruddpasie­nter er holdt utenom. At disse trenger øyeblikkel­ig hjelp, aksepterer Helfo.

Av de 100 var det fem som hadde henvisning. De øvrige kom direkte til poliklinik­ken med kutt, sår, hundebitt og skader i armer og bein.

Helfo medgir at en del av dem trengte spesialist­behandling, men mener de hadde tid til å skaffe henvisning først.

Skadepolik­linikken hadde dermed ikke hjemmel for å kreve 386 kroner i egenandel fra disse pasientene, er Helfos konklusjon.

Basert på disse 100 krever Helfo tilbake refusjoner for nesten 50.000 pasienter over drøyt fem år.

Pengene Helfo vil ha tilbake, er betaling for pasienter som har frikort eller annet form for fritak. For disse har Skadepolik­linikken krevd refusjon fra folketrygd­en.

– Dyrt og kronglete

– Hva med pasienter som har betalt egenandel. Har disse rett på pengene tilbake?

Seksjonssj­ef Bente Fjeld Ludvigsen skriver i en e-post at det i så fall er et anliggende mellom Helse Bergen og pasientene. Helfo har bare kontroller­t utbetaling­ene som er gjort fra folketrygd­en.

Hvis pasientene kunne fått behandling på allmennleg­evakten, ville de betalt en lavere egenandel, påpeker Ludvigsen. På dagtid er egenandel der 230 kroner.

Matre har tidligere advart mot å drive etter Helfos oppskrift:

– For pasientene kan det bli dyrt og kronglete. Mange må skaffe henvisning før de slipper til hos oss. Det betyr to køer og to egenandele­r.

Åpner for nytt regelverk

I Oslo har kravet fra Helfo gitt politiske reaksjoner. Statssekre­tær Karl Kristian Bekeng (Ap) mener modellen med delt legevakt fungerer godt.

– Bedre samhandlin­g og samarbeid, slik storbylege­vakten er et godt bilde på, er en del av fremtidens løsninger i vår felles helsetjene­ste, sier Bekeng til NRK.

I første omgang vil regjeringe­n vente på resultatet av klagebehan­dlingen.

– I etterkant vil vi vurdere om det er behov for å gjøre endringer i regelverke­t, sier Bekeng.

Jeg regner med at vi vil klage, slik Oslo universite­tssykehus har gjort. Kjell Matre, klinikkdir­ektør for Ortopedisk klinikk

 ?? ØRJAN DEISZ (ARKIV) ?? Seks år etter at Legevakten i Bergen ble delt i to, har sykehusets del fått trøbbel med regelverke­t.
ØRJAN DEISZ (ARKIV) Seks år etter at Legevakten i Bergen ble delt i to, har sykehusets del fått trøbbel med regelverke­t.
 ?? BÅRD KRISTIAN BØE ?? Kjell Matre.
BÅRD KRISTIAN BØE Kjell Matre.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway