Bergens Tidende

Her vil de bygge ny restaurant og åpne opp stasbygget for publikum

– Dette er byens beste utsikt og mest sentrale bygg, mener initiativt­akerne.

- Pål Andreas Mæland paal.maeland@bt.no Fred Ivar Utsi Klemetsen (foto) fred.klemetsen@bt.no

Vi står på taket av Handelens og Sjøfartens Hus på hjørnet av Olav Kyrres gate og OIe Bulls plass. Nedenfor oss ligger Byparken, og rundt oss tårner Fløyen, Ulriken og Løvstakken.

I dag er det takpapp og tekniske installasj­oner som dominerer taket på den ærverdige bygården. Men hvis styreleder Stein Olaf Onarheim i Handelens og Sjøfartens Hus og daglig leder

Roger Edvardsen i Estate Management får det som de vil, blir det byttet ut med en restaurant og stor takterrass­e om et par år.

– Det blir 700 kvadratmet­er serverings­lokaler der vi i dag har tekniske bygg, pluss en ny rotunde i glass, sier Edvardsen.

Flytter ut

I 1934 sto Handelens og Sjøfartens Hus klart, med et monumental­t inngangspa­rti og klassiske proporsjon­er. Bygget er kjent for Grand selskapslo­kaler, som har egen inngang på siden, med sin festsal og store freskomale­rier. Dessuten ligger Klubben her, de tidligere lokalene til Bergen Handelsfor­ening, med peiser, tregulv og mørke Knag-møbler.

Men størstedel­en av huset består av 6000 kvadratmet­er kontorloka­ler, som i disse dager er i ferd med å tømmes. Advokatfir­maet Wikborg Rein skal flytte til nybygg i Baneveien, mens Norwegian Hull Club allerede er flyttet til Solheimsvi­ken. Bergen Næringsråd er en av eierne av bygget, og skal bli der.

– Men dette er en god anledning til å gjøre en omfattende renovering og bringe bygget opp til moderne standard. I dag etterspør leietakere en helt annen standard når det gjelder luftkvalit­et, fellesloka­ler, kantine og ikke minst bærekraft. Vi skal bli det beste kontorbygg­et i Bergen. Intet mindre, sier Onarheim.

Knirk og stygg bakgård

Treningsro­m, sykkelgara­sje og podkastrom er noen av fellestjen­estene som planlegges, i tillegg til møteplasse­r og en kantine.

Vi får en rask omvisning, og ser et bygg med flotte detaljer i trappeoppg­ang og interiør, men også med knirkende tregulv, cellekonto­rer og lange korridorer. Ikke minst er bakgården mot Sundt et heller trist syn, med svære, rustne luftekanal­er og slitte vegger.

– Her vil vi rive alt og åpne opp for publikum, sier Roger Edvardsen.

Ventilasjo­nen vil bli løst med et desentrali­sert anlegg, mens man vil få et stort åpent atrium med glasstak i midten. Fra gateplan skal man kunne gå inn her og ta en ny glassheis opp på toppen, der det altså er planlagt en restaurant.

– I dag er bygget helt lukket for andre enn de som har adgangsget, kort. Men vi ønsker å gi folk opplevelse­n av et bygg som huser mye mer enn skrivebord og skjermer i det man trer inn i bygget, sier han.

Åpner opp

Ved siden av kafeen «Kanelsnurr­en» vil det derfor bli en inngang som alle kan bruke, og det åpnes opp til underetasj­en og via rotunden til toppetasje­n. Under glasstaket er det planlagt felles kantine, som skal henge sammen med lokalene til Grand.

– Klubben beholdes som i dag, med sine ærverdige møbler, men skal få moderne fasilitete­r. Sammen med nye lokaler i den nåværende kantinen, blir det et møtesenter som kan brukes av både leietakern­e av kontorloka­lene og andre, sier Onarheim.

Dobler antall arbeidspla­sser

Estate Management drifter bygsom eies av Bergen Rederifore­ning, Norwegian Hull Club og Bergen Næringsråd. Torsdag besluttet styret å gå videre med planene om ombygging – det vil si at det snart blir sendt inn en rammesøkna­d.

– Vi håper å kunne begynne byggeprose­ssen i januar 2025 og at alt står ferdig 2. kvartal 2026. Men det er selvsagt avhengig av at byggesaksb­ehandlinge­n går greit, sier Onarheim.

Han forteller at det allerede er

dialog med mulige leietakere av kontordele­n. Ombygginge­n koster mye penger, men vil samtidig doble antall kontorarbe­idsplaseks­klusivitet, ser i bygget til mellom 350 og 400.

– Men det høres ut som om det kan bli dyre lokaler å leie?

– Med de ambisjonen­e vi har for bygget, og denne beliggenhe­ten, med bybane og busser rett utenfor: Hvis vi ikke setter rekord her, så gjør vi en dårlig jobb, slår Onarheim fast.

Når det gjelder restaurant­en på toppen, har det så langt ikke vært samtaler med noen mulige drivere.

Tar høyde for regn

– Så langt er vi ikke kommet ennå. Men det ville overraske meg om ikke dette er attraktive lokaler. Derfor har vi heller ikke detaljtegn­et hvordan restaurant­en skal bli, for det vil trolig de som kommer inn være med å påvirke. Men vi ser for oss en viss med mulighet for «chambre séparée» (private rom), sier Edvardsen.

Takterrass­en vil gå rundt hele taket, slik at det blir mulighet til både formiddags- og kveldssol.

– Men hva med alle dagene det regner og blåser? Det er jo Bergen, dette?

– Vi vil ha nok av plasser innendørs til at man kan drive lønnsomt. Og utsikten blir den samme.

 ?? ?? Styreleder Stein Olaf Onarheim i Handelens og Sjøfartens Hus og daglig leder Roger Edvardsen i Estate Management nyter utsikten og solen på det som kan bli en fremtidig restaurant.
Styreleder Stein Olaf Onarheim i Handelens og Sjøfartens Hus og daglig leder Roger Edvardsen i Estate Management nyter utsikten og solen på det som kan bli en fremtidig restaurant.
 ?? ??
 ?? MAD ARKITEKTER ?? Fasaden blir beholdt som den er. Den eneste endringen vil bli rotunden på toppen, som så vidt vil kunne sees fra gateplan.
MAD ARKITEKTER Fasaden blir beholdt som den er. Den eneste endringen vil bli rotunden på toppen, som så vidt vil kunne sees fra gateplan.
 ?? MAD ARKITEKTER ?? Denne illustrasj­onen viser et snitt av bygget med det planlagte atriet og rotunden i midten.
MAD ARKITEKTER Denne illustrasj­onen viser et snitt av bygget med det planlagte atriet og rotunden i midten.
 ?? ?? Interiøret i Klubben er storslått, og skal i all hovedsak beholdes som det er.
Interiøret i Klubben er storslått, og skal i all hovedsak beholdes som det er.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway