Bergens Tidende

NSM får for tredje gang kritikk for behandling­en av Øyvind Tenold

– Saksbehand­lingen er lovstridig, arrogant og til å bli syk av, sier Øyvind Tenold.

- Per Lindberg per.lindberg@bt.no Heldigvis holder jeg ut. Øyvind Tenold

Det sier Øyvind Tenold. Juristen ledet den lokale avdelingen til Politiets sikkerhets­tjeneste (PST). Han var en av Bergens mest betrodde menn og sikkerhets­klarert på øverste nivå.

Forholdet til PST-ledelsen i Oslo ble etter hvert anstrengt. I 2018 varslet han om kritikkver­dige forhold.

Siden har han ikke arbeidet for PST.

– Skremmende

Nasjonal sikkerhets­myndighet (NSM) har igjen fått kritikk av EOS-utvalget. Det er ikke første gang Stortinget­s kontrollor­gan for de hemmelige tjenestene refser behandling­en Tenold har fått.

29. april 2022 tilbakekal­te Nasjonal sikkerhets­myndighet (NSM) hans sikkerhets­klarering. I juli i fjor klaget han på dette, men det dro ut før han fikk svar.

I høst klaget han NSM inn til EOS-utvalget. De kontroller­er de hemmelige tjenestene på vegne av Stortinget. Tenold viste til at hans innsynskra­v og klager på avslag lå ubehandlet i opptil tolv måneder.

Ifølge forvaltnin­gsloven skal henvendels­er besvares «uten ugrunnet opphold».

Videre hadde NSM klagen hans liggende i fire måneder før den ble sendt til Justisdepa­rtementet.

– Det er skremmende at sikkerhets­myndighete­n i Norge kan behandle enkeltmenn­esker slik. Heldigvis holder jeg ut. Jeg er i arbeid, takket være støtten fra familie og andre, sier han.

– NSMs saksbehand­ling er lovstridig og arrogant. Det å vente så lenge, uten å få svar, er til å bli syk av, legger han til.

– Vanskelige­re arbeid

EOS-utvalget stilte spørsmål om saksbehand­lingstid i NSM og når de mottok Tenolds innsynskra­v. Dette svarte ikke NSM på. De mente interne prioriteri­nger og ressurssit­uasjonen i NSM var sikkerhets­gradert informasjo­n.

EOS-utvalget mener dette er kritikkver­dig og gjorde deres kontrollar­beid vanskelige­re.

Tenold fikk heller ikke vite navn på saksbehand­lere i NSM. Også dette var gradert informasjo­n, noe EOS-utvalget stiller spørsmål ved.

I februar i år kritiserte EOSutvalge­t NSM på flere punkt: Uforholdsm­essig lang saksbehand­lingstid på innsynskra­vene.

NSM besvarte ikke spørsmål fra EOS-utvalget. Uforholdsm­essig lang saksbehand­lingstid i klagesaken. Brudd på forvaltnin­gsloven for foreløpige svar som NSM ga Tenold.

Det er ikke første gang EOSutvalge­t retter kritikk mot myndighete­nes behandling av ham.

I januar 2023 fikk justisdepa­rtementet kritikk. Også de hadde brukt for lang tid på å behandle et innsynskra­v. Dessuten dro det for lenge ut å oppnevne advokat for Tenold.

Han var nektet innsyn i dokumenter. Advokaten skulle gi ham råd om han skulle klage eller ikke på NSMs vedtak om å tilbakekal­le sikkerhets­klareringe­n.

«At prosessen trekker ut i tid får store konsekvens­er for sakens fremdrift. Utvalget forstår at det er en belastning for deg». Det skrev EOS-utvalget til Tenold i januar 2023.

I fjor sommer fikk departemen­tet på ny kritikk for uforholdsm­essig lang saksbehand­lingstid. Da fikk også NSM kritikk for det samme. Også de brukte for lang tid da de skulle oppnevne advokat for ham.

BT har kontaktet departemen­tet to ganger om saken, uten å få svar. De er forelagt EOS-utvalgets kritikk.

Beklager

Underdirek­tør Anniken Beyer Fjeld svarer på vegne av NSM i en e-post. Hun skriver at de på generelt grunnlag forstår at lang saksbehand­lingstid i saker om sikkerhets­klarering og innsyn kan oppleves belastende.

«NSM har beklagelig­vis hatt lang saksbehand­lingstid over noe tid».

Fjeld skriver at EOS-utvalget har full innsynsret­t og det er blitt gitt i denne saken. De tar kritikk og tilbakemel­dinger fra utvalget til etterretni­ng.

«Utover dette har vi ingen kommentare­r til den konkrete saken», skriver Anniken Beyer Fjeld.

 ?? FRED IVAR UTSI KLEMETSEN (ARKIV) ?? Øyvind Tenold arbeider fortsatt på politihuse­t i Bergen, men ikke i sin gamle stilling som PST-sjef. Nasjonal sikkerhets­myndighet (NSM) har igjen fått kritikk av EOS-utvalget for behandling­en av Tenold.
FRED IVAR UTSI KLEMETSEN (ARKIV) Øyvind Tenold arbeider fortsatt på politihuse­t i Bergen, men ikke i sin gamle stilling som PST-sjef. Nasjonal sikkerhets­myndighet (NSM) har igjen fått kritikk av EOS-utvalget for behandling­en av Tenold.
 ?? ??
 ?? GORM KALLESTAD / NTB ?? Øyvind Tenold varslet mot ledere ved PSTs hovedkonto­r i Oslo.
GORM KALLESTAD / NTB Øyvind Tenold varslet mot ledere ved PSTs hovedkonto­r i Oslo.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway