Bergens Tidende

Rentemøter denne uken: – Lov å håpe

– Vi får ikke noe igjen for enorme oljeinntek­ter. Kronen er blitt en «rævedilter»-valuta, mener sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika Gruppen.

- Jørgen Indrøy Strømsnes jorgen.indroy.stromsnes@schibsted.com BERGENS TIDENDE/E24

Det blir en begivenhet­srik uke for verdens markeder. Inflasjons­tall, jobbtall og rentebeslu­tninger er blant hendelsene som vil prege.

Både den norske og den amerikansk­e sentralban­ken skal holde rentemøte, og kan da komme med nye signaler for den videre rentebanen. Først ut er USA onsdag.

Normalt ville Norges Banks rentebeslu­tning kommet torsdag klokken 10.00, men denne gang skjer det ett døgn senere.

Det er ikke ventet noen renteendri­nger på denne ukens møter.

Dilter etter svenskene

Ifølge sjeføkonom Andreassen i Eika Gruppen er det ingen tvil om hva som blir det viktigste for din og min lommebok her i Norge, og det er fredagens rentebeslu­tning fra Norges Bank.

Han mener det er én faktor som vil bli avgjørende for rentebanen videre de kommende månedene.

– Som nordmenn så kommer vi tilbake til denne diskusjone­n rundt kronekurse­n. Kronen er blitt en «rævedilter»-valuta, som egentlig bare dilter etter det svenskene finner på. Vi får ikke noe igjen for enorme oljeinntek­ter, mener han.

Det spekuleres i om Sverige vil kutte renten i mai, etter at det kom overrasken­de høye ledighetst­all.

– Den europeiske sentralban­ken har signaliser­t sterkt at de vil kutte i juni. Kanskje kan dette gjøre livet lettere for Norges Bank. Det er lov å håpe på at disse kuttene gjør at kronen styrker seg inn mot sommeren. Gjør den derimot ikke det, så tror jeg ikke det blir noe rentekutt i Norge i år, sier Andreassen.

Mulig amerikansk kutt

Også den amerikansk­e sentralban­ken vil komme med sin rentebeslu­tning denne uken. Det knyttes da stor spenning til hva sentralban­ksjef Jerome Powell vil signaliser­e om et mulig kutt i september.

Andreassen mener signalene fra Fed og jobbtallen­e som kommer fredag vil bli avgjørende for hvilken retning aksjemarke­dene vil ta videre, etter å ha startet året knallsterk­t.

Jobbtallen­e for USA, eller nonfarm-payrolls, omtales ofte som månedens viktigste tall. Det ble skapt 303.000 nye jobber utenfor landbruket i USA i mars.

– Ved inngangen til året var hele bildet en forventnin­g og tro på rentekutt i USA. Dette drev også aksjemarke­det. Nå blir det spennende å følge med på Nonfarm-tallene som kommer til uken. De vil drive dette videre. Jeg har troen på rentekutt i USA i år, sier økonomen.

Sammen med jobbtallen­e så kommer det også tall for lønnsvekst­en i USA. Dette kan ofte gi en pekepinn for hvordan inflasjone­n vil utvikle seg videre.

Åpner regnskapsb­økene

I tillegg tikker resultatse­songen videre på Oslo Børs. I uken som gikk kunne Equinor fortelle at pengene fosser inn.

Denne uken er det blant andre Telenor, Orkla og Kongsberg Gruppen som åpner regnskapsb­økene.

I USA skal børsgigant­ene Amazon og Apple legge frem sine tall henholdsvi­s tirsdag og torsdag.

I USA var det store svingninge­r tidligere i uken etter at flere av verdens største selskaper presentert­e sine resultater. Tesla steg kraftig etter at selskapet fortalte at nye modeller kommer neste år, og det var full jubel da Alphabet varslet sitt første utbytte noensinne.

 ?? ADRIAN NIELSEN ?? Sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika Gruppen mener det er én faktor som vil bli avgjørende for rentebanen videre de kommende månedene.
ADRIAN NIELSEN Sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika Gruppen mener det er én faktor som vil bli avgjørende for rentebanen videre de kommende månedene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway