Bergens Tidende

– EU-valget blir viktig for Norge

Det kommende valget på nytt EU-parlament vil bety mye for Norge, mener EU-ambassadør Anders Eide. Han dro til Strasbourg for å ta tempen på valgstemni­ngen.

- NTB – Bibiana Piene

I gangene i EU-parlamente­t i Strasbourg er stemningen høyspent. Det er siste sesjon før EUvalget.

I storsalen er parlamenta­rikerne i full gang med en maratonavs­temning. Et rekordhøyt antall rettsakter og resolusjon­er, nesten 90 i tallet, skal dunkes igjennom før et nytt parlament tar over.

I korridoren­e myldrer det av rådgivere og assistente­r. I tillegg er rundt 1000 journalist­er på plass, det er også rekord.

For nå setter valgkampen inn for alvor – med offisiell åpning mandag. Om seks uker skal EUlandenes borgere gå til valgurnene og velge et nytt parlament for de neste fem årene.

Tar pulsen på stemningen

Blant dem som følger valget med argusøyne, er Norges EU-ambassadør Anders Eide. Han har tatt turen til Strasbourg for selv å ta pulsen på stemningen.

– Tanken er å snakke med parlamenta­rikere om tiden vi går inn i, og ta tempen på prioriteri­ngene fremover, sier han.

For selv om nordmenn ikke har en stemme i valget, vil utfallet i høyeste grad påvirke Norge og norsk politikk, understrek­er ambassadør­en.

– EU-parlamente­t er en av to lovgivere i EU. Så de har stor innflytels­e, sier han og minner om at rundt 90 prosent av lovene EU vedtar, blir importert til Norge gjennom EØS-avtalen.

Hittil har rundt 14.000 rettsakter blitt innført.

Men Norges mulighet til å påvirke det som foregår i parlamente­t, er nokså begrenset, medgir Eide.

– Vår handlingsr­om i EU er større jo tidligere vi kommer inn i prosessene. Når de har kommet så langt som til parlamente­t, så er man ofte et stykke uti beslutning­sprosessen. Så her er nok handlingsr­ommet ganske innskrenke­t.

Mest produktive periode

De siste fem årene har EU gått fra krise til krise – fra brexit, pandemi, krig i Ukraina og energikris­e.

Men det har ikke lammet unionen. Tvert imot. Nye lover og regelverk er blitt produsert i ekspressfa­rt, deriblant EUs grønne pakke «Klar for 55».

– Vi har vært med på å omstille et helt kontinent i grønn retning som ikke noe annet kontinent har gjort før oss, sier det danske parlaments­medlemmet Morten Helveg til den danske avisen Politiken.

I tillegg er forordning­en for digitale tjenester (DSA), designet for å holde techgigant­er som Meta og Google i tømmene, og forordning­en om kunstig intelligen­s (KI) eksempler på politisk nybrottsar­beid som kan få globale ringvirkni­nger.

Høyresving

Trass i skandaler om bestikkels­er og spionasje i EU-parlamente­t: Uoffisielt er de siste fem årene allerede kåret til den mest produktive perioden i EUs historie. Spørsmålet er om det vil fortsette i samme lei.

Ifølge målinger kan EU ta en kraftig sving til høyre i dette valget.

Særlig har partigrupp­en Identitet og demokrati (ID) på ytre høyre fløy hatt stor fremgang den siste tiden og ligger an til å bli den tredje største gruppen i EUparlamen­tet, foran liberale Renew.

Sammen med høyrepopul­istene i partigrupp­en Europeiske konservati­ve og reformiste­r (ECR) kan de utgjøre den nest største fløyen i parlamente­t. Det kan gjøre det vanskelige­re å skape flertall, noe som kan hemme det politiske arbeidet.

Slikt holder mange parlamenta­rikere våkne om natten, skriver Politico.

– Det vil gjøre vårt arbeid vanskelige­re. Ingen tvil om det. Mange av disse partiene er jo imot EU, sier en høytståend­e tjenestepe­rson

EU-parlamente­t er en av to lovgivere i EU. Så de har stor innflytels­e. Anders Eide, Norges EUambassad­ør

Jeg tror det er reell grunn til å bekymre seg for et pushback når det gjelder det grønne skiftet.

i parlamente­t, som ikke ønsker å bli navngitt, til NTB.

Fattig trøst

Eide holder likevel døren åpen for at høyresving­en ikke blir så

stor som det kan se ut til.

– Det gjenstår å se. Uroen for en styrking av ytre høyre har vært der i tidligere parlaments­valg også, sier han til NTB.

En – kanskje fattig – trøst er at ECR og ID er uenige både seg imellom og innad i flere saker, kanskje særlig i synet på Russlands angrepskri­g i Ukraina.

Men en utbredt frykt er at mer høyrepolit­ikk vil bety mindre grønn politikk fra EU fremover.

– Jeg tror det er reell grunn til å bekymre seg for et pushback når det gjelder det grønne skiftet, sier Eide.

Kan sette rekord

Årets EU-valg kan sette ny rekord når det gjelder valgdeltak­else. I en meningsmål­ing nylig sa over 70 prosent at de har tenkt å stemme.

– Skulle du gjerne selv stemt i valget?

– Det kan nok hende. Men samtidig er det jo i Norges interesse at EU som demokratis­k system er så velfungere­nde som mulig. Så vi håper at så mange europeere som mulig faktisk bruker stemmerett­en sin, sier Eide.

 ?? JEAN-FRANCOIS BADIAS ?? 90 prosent av lovene EU-parlamente­t i Strasbourg vedtar, blir importert til Norge gjennom EØS-avtalen. EU-valget i juni vil der
JEAN-FRANCOIS BADIAS 90 prosent av lovene EU-parlamente­t i Strasbourg vedtar, blir importert til Norge gjennom EØS-avtalen. EU-valget i juni vil der
 ?? BIBIANA D. PIENE / NTB ?? Norges EU-ambassadør Anders Eide medgir at Norges mulighet til å påvirke det som foregår i EU-.parlamente­t, er nokså begrenset.
BIBIANA D. PIENE / NTB Norges EU-ambassadør Anders Eide medgir at Norges mulighet til å påvirke det som foregår i EU-.parlamente­t, er nokså begrenset.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway