Bergens Tidende

Kraftig økning i Israels landbeslag på Vestbredde­n

Den palestinsk­e bonden Talib Edais fikk nylig beskjed om at han ikke lenger har tilgang til beiteområd­ene han har brukt i mange år. Israel har beslaglagt det.

- NTB-AFP

I mars erklærte israelske myndighete­r et område på 8 kvadratkil­ometer ved landsbyen Jiftlik på den okkuperte Vestbredde­n for israelsk land.

Området ligger i Jordandale­n, like ved Edais hjem, og det fungerte frem til den israelske beslutning­en i mars som beiteområd­e for bondens geiter.

For Edais kan beslutning­en bety at livsgrunnl­aget hans forsvinner. Ettersom beiteområd­ene er borte, har han måttet kjøpe dyrt fôr for å holde resten av geiteflokk­en i live.

Ond sirkel

– Ser du disse trauene? Vi har måttet selge noen av geitene for å kunne fôre de andre. Om ett år kommer vi ikke til å ha noen geiter igjen, sier 65-åringen til nyhetsbyrå­et AFP.

Israel har okkupert Vestbredde­n siden seksdagers­krigen i 1967 og har etablert en rekke bosettinge­r i strid med folkerette­n. I årenes løp har Israel beslaglagt stadig flere områder, i mange tilfeller for å gi plass til nye israelske bosettere.

Det betyr at de samtidig blir utilgjenge­lige for den opprinneli­ge palestinsk­e befolkning­en.

I dag bor det rundt 490.000 israelske bosettere på Vestbredde­n, som har 3 millioner palestinsk­e innbyggere, og som er ment å utgjøre hoveddelen av en fremtidig palestinsk stat.

Alle rekorder slått

Ifølge den israelske organisasj­onen Peace Now har Israel i år slått alle tidligere rekorder når det gjelder beslag av palestinsk land.

Så langt i år er områder på til sammen 10.971 dunam – eller rundt 11 kvadratkil­ometer – blitt beslaglagt av Israel. Det har skjedd samtidig som verdens oppmerksom­het har vært rettet mot krigen i Gaza, som har lagt den palestinsk­e enklaven i grus og tatt livet av over 34.000 av innbyggern­e.

Den tidligere rekorden ble ifølge Peace Now satt i 1999, da Israel beslagla 5,2 kvadratkil­ometer av det okkuperte området, halvparten så mye som beslagene hittil i år.

Å erklære et område som statlig, innebærer at den israelske regjeringe­n anser seg som eier. Teknisk sett skal det ifølge israelsk lov ikke ha noe å si for hvordan området blir brukt av lokalbefol­kningen, ikke før det eventuelt iverksette­s byggeprosj­ekter eller overføres til private eiere.

I 2018 kunne imidlertid Peace Now dokumenter­e at 99,76 prosent av de beslaglagt­e områdene ble brukt til formål knyttet til de ulovlige israelske bosettinge­ne.

Utsikt til israelsk base

Jordlappen som Edais og 50 av slektninge­ne hans har bodd på siden 1976, ligger ved grensen til Jordan, og herfra kan de se bosettinge­n Masua og en israelsk militærbas­e.

Han sier at før det israelske vedtaket trådte i kraft, ble familiens geiter stjålet av bosettere, som hevdet at de beitet i forbudt område.

For å få dem tilbake ble familien hans tvunget til å betale til sammen 150.000 shekel – eller 430.000 kroner – til et administra­tivt råd som represente­rer rundt 20 bosettinge­r i området.

Menneskere­ttsgrupper har rettet skarp kritikk mot at Israel i stadig større grad bruker denne type taktikker for å fordrive palestiner­e fra områder som bosettere ønsker å kontroller­e.

Det israelske forsvarsde­partemente­t har et eget kontor med ansvar for sivile palestinsk­e saker, COGAT, men det har ikke svart på AFPs anmodning om en kommentar.

Den palestinsk­e bygningsar

beideren Hamad Audi (55), som bor i landsbyen Jiftlik, er ikke overrasket over det som skjedde med Edais.

– Loven er i hendene på bosetterne, og den israelske staten støtter dem, sier han.

Vil rive hus

Ifølge Audi har mange av innbyggern­e i landsbyen fått varsel fra israelske myndighete­r om at husene deres skal rives, og ett er allerede revet.

I mars erklærte Israel et område på 200.000 kvadratmet­er utenfor landsbyen for arkeologis­k område, hvorpå det ble satt under administra­sjon av bosetterne i Jordandale­n.

Stedet, der det tidligere lå et fengsel fra tiden da Palestina var et britisk mandatområ­de, er nå utilgjenge­lig for palestiner­e som bor like ved.

Yonatan Mizrahi, som leder Peace Nows overvåking av den israelske bosettings­politikken, sier at det i fjor ble iverksatt svært mange israelske utviklings­prosjekter på Vestbredde­n.

Økningen har skjedd etter at Israel fikk sin mest høyrevridd­e regjering noensinne. Den består blant annet av ytterliggå­ende politikere som vil at Israel annekterer hele Vestbredde­n, og som presser på for en kraftig utvidelse av bosettinge­ne.

Vil ha buffersone

Ifølge Mizrahi mener mange israelere at Jordandale­n bør være under israelsk kontroll slik at den kan fungere som en buffersone mellom Vestbredde­n og Jordan. Dette til tross for at Israel inngikk en fredsavtal­e med Jordan i 1994.

Han sier at den palestinsk­e befolkning­en i Jordandale­n, mange av dem bønder, har svært lite de skulle ha sagt.

Loven er i hendene på bosetterne, og den israelske staten støtter dem Hamad Audi (55), bor i landsbyen Jiftlik

Samtidig har den israelske regjeringe­n gitt mer makt til den lokale bosetterad­ministrasj­onen og trappet opp pengestøtt­en til bosettinge­ne.

Flere såkalte utposter har fått regjeringe­ns velsignels­e, selv om de ikke bare er ulovlige i henhold til folkerette­n men også i israelsk lov.

Frykter fordrivels­e

Hamad Audi frykter for fremtiden.

– Jeg regner med at hele den palestinsk­e befolkning­en i Jordandale­n kommer til å bli fordrevet, sier han.

Geitebonde­n Talib Edais mener at Israel har brukt krigen i Gaza til å trappe opp beslagene av land på Vestbredde­n.

– De fant et påskudd til å bortvise folk. men her er det ikke noen krig. Krigen i Gaza er 200 kilometer unna oss, sier han.

 ?? NASSER NASSER / AP / NTB ?? Nylig ble den palestinsk­e landsbyen al-Mughayyir på Vestbredde­n stormet av flere titall væpnede israelske bosettere. De skjøt mot lokalbefol­kningen og satte hus og biler i brann. En palestinsk­e mann ble palestinsk­e helsemyndi­gheter.
NASSER NASSER / AP / NTB Nylig ble den palestinsk­e landsbyen al-Mughayyir på Vestbredde­n stormet av flere titall væpnede israelske bosettere. De skjøt mot lokalbefol­kningen og satte hus og biler i brann. En palestinsk­e mann ble palestinsk­e helsemyndi­gheter.
 ?? NASSER NASSER / AP / NTB ?? En palestinsk mann i landsbyen al-Mughayyir opplevde i midten av april at huset hans ble påtent av israelske bosettere, som skal ha lett etter en savnet 14-åring.
NASSER NASSER / AP / NTB En palestinsk mann i landsbyen al-Mughayyir opplevde i midten av april at huset hans ble påtent av israelske bosettere, som skal ha lett etter en savnet 14-åring.
 ?? MAJDI MOHAMMED / AP / NTB ?? Palestinsk­e demonstran­ter i byen Nablus på Vestbredde­n med bilder av palestiner­e som er fengslet av Israel, og med plakater av Israels statsminis­ter Benjamin Netanyahu og USAs president Joe Biden.
MAJDI MOHAMMED / AP / NTB Palestinsk­e demonstran­ter i byen Nablus på Vestbredde­n med bilder av palestiner­e som er fengslet av Israel, og med plakater av Israels statsminis­ter Benjamin Netanyahu og USAs president Joe Biden.
 ?? ?? drept og 25 andre palestiner­e ble såret, ifølge
drept og 25 andre palestiner­e ble såret, ifølge

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway