Bergens Tidende

Hun skjøv Kygo ned fra radiotrone­n

Kygo toppet i åtte år listen over mest spilte norske artister på radioen – men i 2023 kapret Emma Steinbakke­n førsteplas­sen.

- NTB

At Steinbakke­n nå overtar radiotrone­n skyldes låter som hennes Hellbillie­s-tolkning «Jeg glemmer deg aldri», Eidsvåg-coverlåten «Floden» og hennes egen «Used To Love You».

Ifølge den årlige statistikk­en fra Gramo over radiospill­ing ble Emma Steinbakke­ns musikk spilt nær ni timer mer enn Kygo sin i 2023.

Kommunikas­jonssjef Rita H. Mamelund i Gramo opplyser at Kygos åtte år på toppen er rekord, og at det knyttet seg spenning til om han skulle klare enda et år.

– Men egentlig er det litt godt å se at det er endringer. Ekstra gøy er det at det er en kvinne som utfordrer, sier Mamelund.

Ba om «Floden»

Emma Steinbakke­n hadde 30 innspillin­ger i rotasjon på norsk radio i 2023, og fem av dem står på listen over årets 100 mest spilte låter. Totalt hadde låtene til Emma Steinbakke­n 14.486 avspilling­er og over 740 timer spilletid.

«Floden» alene ble spilt 3832 ganger på radio, noe som tar drøyt 218 timer. Steinbakke­n vant også Spellemann for Årets låt med sin suksesstol­kning, som først dukket opp i «Hver gang vi møtes».

– Jeg har vokst opp med å høre «Floden», så jeg spurte om å få synge akkurat denne sangen, fortalte Emma til NTB rett før TV 2-serien ble vist.

– Spinnvilt

Radiosukse­ssen kommer litt overrasken­de på management­et hennes, ifølge kommentare­n fra Guttorm Raa i Be Nice.

– Wow, det var da voldsomt! Emma hadde jo et fantastisk år, og man forventet jo at hun kom til å ligge høyt. Men helt øverst som norsk hovedartis­t foran store artister med enorme kataloger, det er spinnvilt, sier Raa.

Gramos statistikk viser at dersom man ser bort fra nasjonalit­et, er det kun én internasjo­nal artist som overgår Emma Steinbakke­n i spilletid på norsk radio, nemvist lig den canadiske superstjer­nen The Weeknd. Selv om hans 13.521 avspilling­er er færre enn Steinbakke­ns, var låtene lenger og ga en samlet spilletid på 789 timer.

Åtte av ti er menn

Etter The Weeknd og Emma Steinbakke­n på topplisten over total radiospill­etid følger Ed Sheeran, Kygo, David Guetta, Elton John, Chris Holsten, Alan Walker, Dagny og Justin Bieber.

Med andre ord er åtte av de ti mest spilte artistene totalt i 2023 menn – slik det ifølge Gramo også var i 2022. Bare Emma Steinbakke­n og Dagny entrer denne listen.

Pressemeld­ingen trekker fram at statistikk­en er litt bedre om man kun ser på de norske artistene: Her er fire av de ti mest spilte kvinner, med Astrid S og Sigrid i tillegg til Steinbakke­n og Dagny.

Ballettpik­e slo an

Årets mest spilte norske låt ble Aden Foyers «The Ballet Girl», spilt nærmere 6000 ganger på radio i fjor.

– Absolutt hinsides og helt uvirkelig for meg, sier Aden Foyer i en uttalelse formidlet av Gramo.

Han startet dette artistpros­jektet uten noen som helst forventnin­g om respons i Norge. I februar ble Aden Foyer Spellemann-nominert som årets gjennombru­dd, etter å ha hatt stor suksess internasjo­nalt – ikke minst via Tiktok.

est spilte låt med norsk tekst i fjor – og på en andreplass etter engelskspr­åklige «The Ballet Girl» – ble Hkeem og Makosirs «Danser videre i livet», som de slapp tilbake i 2022.

 ?? JAVAD PARSA / NTB ?? Emma Steinbakke­n er 2023s mest spilte norske artist på radio – etter at hun ble den første på åtte år til å danke ut Kygo. 
JAVAD PARSA / NTB Emma Steinbakke­n er 2023s mest spilte norske artist på radio – etter at hun ble den første på åtte år til å danke ut Kygo. 

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway