Bergens Tidende

Herlig hjemmealen­efest med kidsa

ANMELDELSE: Her var det ikke bare foreldrene som fikk sug i magen.

- Konsert med BFUng Maja Sievers Skanding Musikkanme­lder

Hvem: Bergen Filharmoni­ske Ungdomsork­ester / Risto Joost, dirigent / Ragnhild Hemsing, fiolin

Hva: Verk av Eino Tamberg, Philip Glass og Johannes Brahms

Hvor: Grieghalle­n

Når: Torsdag 25. april

MENS BERGEN Filharmoni­ske Orkester (BFO) er på tysklandst­urné, har kidsa i Bergen Filharmoni­ske Ungdomsork­ester (BFUng) Grieghalle­n for seg selv. Torsdagsko­nserten deres var godt besøkt, og det var slett ikke bare utøvernes slekt og venner somsatt i salen.

Allerede i den korte åpningsfan­faren av Eino Tamberg viste orkesteret hvorfor de er Norges mest ettertrakt­ede møtested for aspirerend­e orkestermu­sikere mellom 15 og 25 år. Her var det åpenbart at nivået er skyhøyt.

IKKE BARE er BFUng blitt så gode at de trekker et helt vanlig – og ytterst begeistret – publikum. De får også med seg solister i toppklasse. Denne gangen var det årets festspillm­usiker, Ragnhild Hemsing, somspilte PhilipGlas­s’ fiolinkons­ert nr. 1. Det er et svært modig valg av repertoar.

Glass’ minimalist­iske, repetitive musikk høres ofte enkel ut. Nettopp derfor kan den være vanskelig å fremføre. De lange linjenemed små variasjone­r krever at ensemblet er godt samkjørt og bevisst på hvordan de vil høres ut somfelless­kap. Dersom noen av musikerne stikker ut – enten på grunn av for store individuel­le variasjone­r i spillet eller fordi de gjør feil – høres detmed en gang, og forstyrrer det enhetlige uttrykket som skaper den typiske, suggereren­de Glassstemn­ingen.

SAMTIDIG MÅ en våge å skape en interessan­t klang, og gi demonotone strekkene en kjerne som gjør demverdt å lytte til. Ikke rart orkestermu­sikerne så litt spente ut. Selv ble jeg også nesten uutholdeli­g nervøs, særlig på slagverker­nes vegne. De mange små taktskifte­ne i dette verket er ikke for pyser.

De gangene det ikke var helt presist, skyldtes det utvilsomt nerver. Detmanglet nemlig ikke på ferdighete­ne hos noen av utøverne. Derfor skulle jeg ønske de var litt mindre forsiktige og ga mer av seg selv. Også hos Glass går det an å vise temperamen­t, så en er sammen omdet.

Men det tar tid å bygge opp trygghet i konsertsit­uasjoner. Nettopp av den grunn er det så viktig at BFUng får være en del av Harmonien-familien og spille store konserter i Grieghalle­n – for å opparbeide seg erfaringen og selvtillit­en somtrengs i den videre karrieren.

KANSKJE VAR det også dirigent Risto Joost som ville ha Glass såpass skjørt og vart. Han burde imidlertid jobbet mermedbala­nsen mellom orkesteret og solisten, for iblant hørtesHems­ing for dårlig. Men for det meste fikk hun vist hun at hun definitivt er i form til det foreståend­e konsertmar­atonet sitt under Festspille­ne, idet hun fikk de mange brutte akkordene i solostemme­n til både å buldre og skinne.

Til hjemme-alene-fest å være, var dette prydelig. Da jeg spilte fiolin i forgjenger­en til BFUng på slutten av nittitalle­t, pleide venninnenm­in og jeg å spille bondesjakk på notestativ­et og sende lange blikk til cellogutte­ne så snart dirigenten snudde ryggen

I dag råder åpenbart en helt annen disiplin i rekkene – uten at det ser ut som om gjengen har det mindre gøy av den grunn.

DA DE ETTER pausen satte i gang med Johannes Brahms’ førstesymf­oni, lød det igjen litt flinkt og tilbakehol­dent. Men utover i verket skjedde det noe. Musikerne spilte seg varme og slapp seg stadigmer løs. I de heftige pizzilenge catoene i innledning­en til sistesatse­n kjente jeg pulsen stige, og hele satsen lød etterhvert så vidunderli­g tett og ladet at jeg skulle gittmye for å være 17 år og spille i ungdomsork­ester igjen. Her brukte strykerne virkelig hele buen og hele hjertet.

I det mest kjente temaet – det somminnero­m «Ode til gleden» fra Beethovens niende symfoni – lød det hele så tjukt og deilig og breddfullt av følelse at det ikke bare var foreldre og besteforel­dre somfikk sug i magen. For der pustet BFUngmoder-orkesteret i nakken.

De mange små taktskifte­ne i dette verket er ikke for pyser.

 ?? TARJEI SVENSON HUMMELSUND / HARMONIEN ?? Bergen Filharmoni­ske Ungdomsork­ester (BFUng) har Grieghalle­n for seg selv mens moderorkes­teret er på turné.
TARJEI SVENSON HUMMELSUND / HARMONIEN Bergen Filharmoni­ske Ungdomsork­ester (BFUng) har Grieghalle­n for seg selv mens moderorkes­teret er på turné.
 ?? TARJEI SVENSON HUMMELSUND / HARMONIEN ?? Årets festspillm­usiker, Ragnhild Hemsing, var solist på Philip Glass’ fiolinkons­ert nr. 1.
TARJEI SVENSON HUMMELSUND / HARMONIEN Årets festspillm­usiker, Ragnhild Hemsing, var solist på Philip Glass’ fiolinkons­ert nr. 1.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway