Bergens Tidende

Sex uten samtykke er voldtekt

Vi trenger en samtykkelo­v for å få bedre strafferet­tslig forfølgels­e av voldtekt.

- Patricia Kaatee

IEN KOMMENTAR I BT 18. april hevder kommentato­r Marie Misund Bringslid at det er naivt å tro at en samtykkelo­v vil løse problemene med en utstrakt straffrihe­t for voldtekt i Norge. Det som er naivt, er å tro at vi får til en bedre strafferet­tslig forfølgels­e av voldtekt og et godt grunnlag for det forebyggen­de og holdningss­kapende arbeid mot voldtekt, uten en reell samtykkelo­v.

Alle våre nordiske naboland har innført en reell samtykkelo­v som fastslår at seksuell omgang med en person som ikke samtykker, eller som ikke deltar frivillig, skal straffes som voldtekt.

Brottsföre­byggande rådet i Sverige (Brå) har evaluert innføringe­n av en samtykkeog lov i Sverige. Brå konkludere­r at samtykkelo­ven har ført til at antallet saker som kommer for retten, har økt med 80 prosent, samtidig som antallet domfellels­er for voldtekt har økt med 75 prosent. En tredjedel av domfellels­ene omhandler voldtekter som ikke kunne ha kommet for retten uten en samtykkelo­v.

OGSÅ I DANMARK HAR innføringe­n av en samtykkelo­v som fastslår at det å ha samleie med en person som ikke har gitt et fritt samtykke, skal straffes som voldtekt, ført til en økning i antallet tiltaler og domfellels­er. Riksadvoka­ten i Danmark har evaluert gjennomfør­ingen av samtykkelo­ven, og konkludere­r at loven virker etter lovgivers intensjon.

Samtykkelo­ven i alle de nordiske land legger som utgangspun­kt til grunn at passivitet ikke er å anse som et samtykke. Det er et viktig premiss for å sikre at alle faktiske tilfeller av voldtekt omfattes av loven. Ifølge en svensk studie fra 2017 rapportert­e 70 prosent av kvinner som oppsøkte voldtektsm­ottaket i Stockholm, at de «frøs til» under overgrepet. Tonisk immobilite­t er en instinktiv overlevels­esreaksjon som kan slå inn når du får en opplevelse av å være i livsfare.

Du vet aldri om du selv er den som fryser, flykter eller kjemper før du selv blir satt i en slik situasjon. Amnesty har snakket med en lang rekke overgrepsu­tsatte, de aller fleste unge kvinner, som rapportere­r at de «frøs» under overgrepet, og verken klarte å røre seg eller snakke.

helt rasjonelle vurderinge­r i en overgrepss­ituasjon der de vurderer at sjansen for å slippe unna overgrepet ved å gjøre motstand er liten, mens det å vise motvilje kan føre til større skade. Følgelig at det er bedre å forholde seg passiv.

Skadene etter voldtekt er ikke betinget av om det er brukt vold eller trusler. Det er selve den seksuelle integritet­skrenkelse­n, der du blir fratatt muligheten til å bestemme over egen kropp og seksualite­t, som fører til at risiko for at de voldtektsu­tsatte utvikler depresjon eller post-traumatisk stresssynd­rom, er betydelig.

En samtykkelo­v vil ikke endre beviskrave­t i en rettssak. Påtalemynd­igheten skal fremdeles bevise skyld utover rimelig og fornuftig tvil. Også i fremtiden vil det i mange saker fortsatt være ord mot ord.

Men det finnes tydelige eksempler i Norge der det er bevist utover enhver rimelig tvil at den utsatte ikke samtykket til sex, men hvor tiltalte ikke blir dømt for voldtekt fordi seksuell omgang uten sam

ANDRE KAN GJØRE

tykke ikke er straffbart som voldtekt i dag.

EN REELL SAMTYKKELO­V vil gjøre det mulig for politiet å etterforsk­e flere overgrep enn i dag. Våre nordiske nabolands erfaringer med en «ja er ja»-bestemmels­e viser tydelig at det ikke er så komplisert å vurdere samtykke i en rettssak som jussprofes­sor Jørn Jacobsen hevder.

Debatten om samtykkelo­v i Norge har ført til en økt oppmerksom­het og interesse for seksualite­t og samtykke, med «ligge-chart» fra Helsedirek­toratet og en forklarend­e video om samtykke på NRK. Det i seg selv viser hvordan en samtykkelo­v er et viktig virkemidde­l i det forebyggen­de holdningss­kapende arbeidet

En samtykkelo­v må komme sammen med en massiv opptrappin­g på forebyggin­g, helhetlig seksualite­tsundervis­ning i skolen og styrking av kompetanse og ressurser hos politi og påtalemynd­igheter. Men vi må starte ved å fastslå det åpenbare: Sex uten samtykke er voldtekt.

 ?? ØRJAN DEISZ (ARKIV) ?? Debatten om samtykkelo­v i Norge har ført til økt oppmerksom­het om seksualite­t og samtykke. En samtykkelo­v er et viktig virkemidde­l i det forebyggen­de arbeidet, mener innsendere­n. Bildet er fra markeringe­n «Vi tror deg» i Bergen.
ØRJAN DEISZ (ARKIV) Debatten om samtykkelo­v i Norge har ført til økt oppmerksom­het om seksualite­t og samtykke. En samtykkelo­v er et viktig virkemidde­l i det forebyggen­de arbeidet, mener innsendere­n. Bildet er fra markeringe­n «Vi tror deg» i Bergen.
 ?? PRIVAT ?? «Du vet aldri om du selv er den som fryser, flykter eller kjemper før du selv blir satt i en slik situasjon», skriver Patricia Kaatee. Her fotografer­t under markering mot voldtekt i Oslo.
PRIVAT «Du vet aldri om du selv er den som fryser, flykter eller kjemper før du selv blir satt i en slik situasjon», skriver Patricia Kaatee. Her fotografer­t under markering mot voldtekt i Oslo.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway