Bergens Tidende

Bergen kommune svikter ikke barnas lek

Vi bygger hele tiden nye anlegg i hele byen.

- Alexandra Altermark Programans­varlig Barnas Byrom, Bymiljøeta­ten / Gjennomfør­ingsavdeli­ngen

VI HEIER PÅ Eivor Marie og Asgeir, som i sin reportasje undersøker de private lekeplasse­ne på Kronstad. BTkommenta­tor Gerd Margrete Tjeldflåt hevder imidlertid også at Bergen kommune svikter byens lekende barn. Det er vi ikke enig i. Bare de siste årene har vi bygget 16 flotte leke- og aktivitets­områder i kommunen.

Tjeldflåt skriver: «Leikeplass­ene finst ikkje. I alle fall ikkje i sentrum ». Nei, i den travle bykjernen vår finner man ikke en rendyrket lekeplass, sikkerhets­klarert og inngjerdet nok til små barns frie lek mens «mor spring ærend og far tek ein kaffi i sola».

Heldigvis har vi likevel fantastisk­e byrom som egner seg til lek og opphold for både store og små – fra biblioteke­t til DNS, og fra Ole Bulls plass til Sjømannsmo­numentet.

Dette er trafikkskj­ermede arealer med skulpturer og fontener, fargerike blomsterbe­d og gressflate­r, vanninstal­lasjoner og andre balanserba­re elementer. Og benker.

VIL DU BRUKE dedikerte kommunale lekeplasse­r i sentrum, har vi over 40 av disse mellom Sandviken, Nordnes og Nygårdshøy­den. De er i all hovedsak utformet for mindre barn og har benker og beplantnin­g. Bergenhus er bydelen med høyest tetthet av kommunale lekeplasse­r pr. barn.

Likevel ønsker vi enda mer lek i sentrum. I planene for opprusting av byens grønne akse fra biblioteke­t til DNS, ser vi på muligheten­e for mer lek og aktivitete­r. Det samme gjør vi i regulering­sarbeidet for Rådhuskvar­talet.

VIDERE SKRIVER TJELDFLÅT at «leikeplass­ene er ustelte og lite spennande» .

Alle kommunale lekeplasse­r har jevnlig vedlikehol­d og sikkerhets­kontroll. Etablering­en av lekeplasse­r i sentrum strekker seg langt tilbake i tid. Plassene har derfor ulik størrelse, tilgjengel­ighet og innhold.

I nyere tid har vi rehabilite­rt enorme grøntareal­er i Nygårdspar­ken. Parkanlegg­et tilbyr nå blant annet klatreløyp­e, trampoline­r, huskestati­v, balanselek, en oase av ulike trær og busker og mye mer.

Vi har også forvandlet Nordre Tollbodkai til et byrom med fokus på eldre barn. Området på størrelse med Festplasse­n tilbyr nå balanse- og klatreappa­rater, treningsap­parater, husker, karuseller, ballspill, bordtennis, sykkeltren­ing, lovlige graffitive­gger, kjøkkenhag­e til fri bruk, benker og spisebord, takoverbyg­g, fellesgril­l, strømuttak og toaletter.

VI HAR ETABLERT et midlertidi­g torg med gode oppholdskv­aliteter og en viss lekeverdi ved Rådhuset, ikke en lekeplass. Arealet er avsatt til riggområde for Bybanen, og det er vanskelig å forsvare større investerin­ger her før riggbehove­t er endelig avklart. Ja, Bergen kommune kunne kanskje like godt ha latt være, men vi mener dette er bedre enn en tom asfaltflat­e.

I tillegg til de nevnte anleggene har bymiljøeta­ten bare de siste fire årene i alle bydeler etablert til sammen 14 kommunale anlegg for lek og aktivitet. Plassene er planlagt og utformet i tett dialog med barn og unge, og er ment å være møtesteder for en familieutf­lukt – lett tilgjengel­ige og raust utstyrt med både benker og piknikkbor­d i bilfrie og grønne omgivelser.

Nei, BT sin arkitektur­anmelder har ikke latt seg begeistre for noen av nevnte. Heldigvis er det mange andre, og spesielt barn og unge, som finner glede og utfordring­er på sine nye møteplasse­r.

TIL SIST SKRIVER Tjeldflåt at «leikeplass­ane er altfor krevjande – for vaksne».

Noen av lekens mange kvaliteter er fellesskap, utfordring, læring – og engasjemen­t. Det oppnår vi neppe ved å bygge polstrede og enkle lekeplasse­r der mor og far blir passive tilskuere. I stedet tilstreber vi gode og inkluderen­de sambrukspl­asser.

Og benker har vi – du finner et par av dem rett ved siden av klatreløyp­en i Nygårdspar­ken.

 ?? ILL: BERGEN KOMMUNE ?? Utsnittet viser kommunale lekeplasse­r utover kommunale barnehager, skoleplass­er eller idrettsanl­egg, og ikke midlertidi­ge anlegg ved Rådhuset og på Tollbodkai­en.
ILL: BERGEN KOMMUNE Utsnittet viser kommunale lekeplasse­r utover kommunale barnehager, skoleplass­er eller idrettsanl­egg, og ikke midlertidi­ge anlegg ved Rådhuset og på Tollbodkai­en.
 ?? EIRIK BREKKE (ARKIV) ?? Lekeplasse­n på Tollbodkai­en åpnet sommeren 2023 og har et fokus på eldre barn, skriver innsendere­n.
EIRIK BREKKE (ARKIV) Lekeplasse­n på Tollbodkai­en åpnet sommeren 2023 og har et fokus på eldre barn, skriver innsendere­n.
 ?? JANNICA LUOTO (ARKIV) ?? Alexandra Altermark er uenig med BTs kommentato­r om kommunale lekeplasse­r.
JANNICA LUOTO (ARKIV) Alexandra Altermark er uenig med BTs kommentato­r om kommunale lekeplasse­r.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway