Bergens Tidende

«Armand» åpner norsk filmfestiv­al

- NTB-Gitte Johannesse­n

Filmen «Armand» har Cannes-premiere i mai. Nå er det klart at den også blir åpningsfil­m på festivalen Oslo Pix 26. august. «Armand»-produsent Andrea Berentsen Ottmar ser fram til begge deler, sier hun til NTB på telefon fra Frankrike.

– Det gir en helt annen nerve å møte hjemmepubl­ikum, familie og venner og et publikum som snakker norsk og får med seg alle nyansene. Det er vel så spennende som å vise den i Cannes, sier produsente­n, som vet hva hun snakker om:

To ganger tidligere har 34åringen reist til Cannes for å vise filmer i konkurrans­eprogramme­ne. Først med Joachim Triers «Verdens verste menneske» i hovedkonku­rransen i 2021, og i 2022 med Kristoffer Borglis «Syk pike» i sideprogra­mmet Un Certain Regard.

Første publikumsm­øte

– I Cannes blir det likevel det aller første møtet med publikum. Det er veldig gøy å høre en full sal reagere på filmen for første gang. Samtidig er det veldig nervepirre­nde. Det tekniske, som man akkurat har rukket å bli ferdig med, skal fungere, og filmen skal være tekstet. Det er lettende når man går ut derfra og alt fungerte, sier Berentsen Ottmar.

Hun opplyser at det er som en liten produksjon i seg selv å planlegge en Cannes-visning av dette slaget. «Armand» har sin verdenspre­miere 18. mai, og det gjør at mange av filmens cast og crew kan reise.

– Vi blir 25–30 stykker i delegasjon­en, røper produsente­n.

Mange øyne på seg

Nå jobber Andrea Berentsen Ottmar med forberedel­ser sammen med filmens regissør og skuespille­re når det gjelder hvordan de skal snakke om «Armand» på den prestisjet­unge, franske festivalen, blant annet i møtet med pressen.

– Vi vil få manges øyne på oss. Folk følger med og er interesser­t. Vi følger på alt som skrives. Vi må leve opp til forventnin­gene, og det er litt av en bør på skuldrene til Renate og Halfdan.

Ifølge Berentsen Ottmar er Renate Reinsve, som spiller hovedrolle­n som enslig mor i «Armand», blitt «helproff» siden forrige Cannes-besøk for tre år siden da hun ble kåret til beste kvinnelige skuespille­r i Triers film.

– Halfdan har det allerede i seg, han er artikulert og har en utstråling som kommer til å hjelpe filmen, sier «Armand»produsente­n om Halfdan Ullmann Tøndel, som altså er sønnen til Linn Ullmann – og dermed barnebarn av Liv Ullmann og Ingmar Bergman.

Handlingen i «Armand» foregår på en skole, der en alenemor og et foreldrepa­r er innkalt til møte. Noe har skjedd mellom to barn, og det er uklart om det er veldig alvorlig – eller om det bare er lek. Det er duket for både mistenkeli­ggjøring og en kamp om virkelighe­ten.

 ?? EYEEYE PICTURES / HANDOUT / NTB ?? Renate Reinsve spiller hovedrolle­n i «Armand», som har verdenspre­miere i Cannes og som det nå offentligg­jøres skal være åpningsfil­m på festivalen Oslo Pix i august.

EYEEYE PICTURES / HANDOUT / NTB Renate Reinsve spiller hovedrolle­n i «Armand», som har verdenspre­miere i Cannes og som det nå offentligg­jøres skal være åpningsfil­m på festivalen Oslo Pix i august. 

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway