Bergens Tidende

Vil beskytte sitt ufødte barn. – Jeg var aldri i tvil.

Venteromme­t var fullsatt da Bergen kommune inviterte gravide til drop-invaksiner­ing mot kikhoste.

- Kari Pedersen kari.pedersen@bt.no Paul S. Amundsen (foto) paul.amundsen@bt.no

– Jeg var aldri i tvil om å ta vaksinen. Dette er et veldig bra tiltak, sier Benedicte Magnus bestemt. Om tre uker kan 36åringen være trebarnsmo­r.

Onsdag fikkMagnus en sprøyte kikhosteva­ksine i venstre arm.

Antistoffe­ne mor utvikler, gjør at barnet hennes kommer til verden godt beskyttet frem til det selv får vaksine.

Mandag meldte smittevern­overlege Marit Voltersvik om utbrudd av kikhoste i Bergen. Samme dag ble 110 gravide vaksinert i Fyllingsda­len. I tre uker tilbyr kommunen pop-up-vaksinerin­g av gravide.

Onsdag, to dager etter nyheten omutbrudde­t, var venteromme­t i Famiiens Hus i Åsane fullsatt.

– Vi forventer flere i dag enn mandag. Kanskje oppunder 200, sier jordmor Aina Holevik.

Helsestasj­onen har dessuten fått flere telefoner fra foreldre som lurer på omde nå skal fremskynde vaksinerin­g av sitt nyfødte barn, forteller Holevik.

BT har stilt dette og flere andre spørsmål til fagfolk.

1. Bør foreldre i Bergen fremskynde vaksinerin­g av spedbarn?

Folkehelse­institutte­ts råd er å fremskynde vaksinerin­g bare dersom spedbarnet har vært i nærkontakt med en smittet person. I et slikt tilfelle gis det uansett antibiotik­a til barnet. FHI anbefaler ikke fremskyndi­ng av vaksine til alle barn i et geografisk område eller miljø.

2. Hvor farlig er det for små barn å få kikhoste?

Kikhoste er farligst for uvaksinert­e barn, og særlig i første halvår. Spedbarn kan få kraftig hoste med brekninger og derfor trenge sykehusinn­leggelse. I sjeldne tilfeller ses alvorlig forløp, der spedbarnet får pusteprobl­emer eller kramper.

3. Hvordan vet man om hosten skyldes kikhoste?

Det vet man ikke uten å bli testet. Kikhoste gir uspesifikk­e forkjølels­essymptome­r den første uken, førman etter hvert utvikler den kraftige hosten. Kikhoste gir oftest ikke feber, eller kun lett feber.

4. Hva er rådet til dem som mistenker kikhoste?

Det viktigste er at alle som har symptomer på en luftveisin­feksjon, bør ha god hånd- og hostehygie­ne, og begrense kontakt med sårbare personer. Hvis en har husstandsm­edlemmer somer sårbare, som uvaksinert­e spedbarn, bør terskelen for å kontakte lege være lav.

5. Hvor smittsomt er kikhoste?

Kikhoste er svært smittsomt. I en uvaksinert befolkning er det nesten like smittsomt som meslinger. Men siden vi har høy vaksinasjo­nsdekning, er detmye vanskelige­re for bakterien å spre seg, og vi får derfor sjeldnere og mindre utbrudd.

Utbrudd er vanlig hvert tredje til femte år, men på grunn av pandemien er det veldig lenge siden forrige gang vi hadde mye kikhoste i Norge.

6. Hvor lenge måman regne med å være syk?

Uten behandling kan man ha langvarig hoste. Det kalles derfor ofte for «hundredage­rshoste». Dersom kikhoste påvises i løpet av de første tre sykdomsuke­ne, kan antibiotik­abehandlin­g begrense både smittsomhe­t og varighet.

7. Er det andre grupper enn gravide som bør ta vaksinen?

Vaksinen beskytter i tre til tolv år. Barn får oppfriskin­gsdose i andre og tiende klasse. FHI anbefaler alle voksne å ta en oppfriskin­gsdose hvert tiende år.

For barn og gravide er vaksinerin­g gratis. Voksne må betale selv. Vaksinen koster 300 kroner. I tillegg koster det å få den satt.

Kilder: Margrethe Greve-Isdahl, spesialist i barnesykdo­mmer og leder av barnevaksi­nasjonspro­grammet i FHI. Marit Voltersvik, smittevern­overlege i Bergen kommune.

 ?? ?? Fra 1. mai er kikhosteva­ksine til gravide en del av barnevaksi­nasjonspro­grammet. Spedbarn blir beskyttet før de får egen vaksine fra tre måneders alder.
Fra 1. mai er kikhosteva­ksine til gravide en del av barnevaksi­nasjonspro­grammet. Spedbarn blir beskyttet før de får egen vaksine fra tre måneders alder.
 ?? ?? – Du blir øm i armen. Noen får også feberlikne­nde symptomer, forklarer Aina Holevik etter å ha satt sprøyten i Benedicte Magnus.
– Du blir øm i armen. Noen får også feberlikne­nde symptomer, forklarer Aina Holevik etter å ha satt sprøyten i Benedicte Magnus.
 ?? ?? Køene til kikhosteva­ksinering gikk raskt unna takket være kønummer og listeførin­g. Grethe Almenning skriver opp Benedicte Magnus.
Køene til kikhosteva­ksinering gikk raskt unna takket være kønummer og listeførin­g. Grethe Almenning skriver opp Benedicte Magnus.
 ?? ?? Tilbudet om gratis kikhosteva­ksine går til gravide fra uke 24.
Tilbudet om gratis kikhosteva­ksine går til gravide fra uke 24.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway