Bergens Tidende

Posten dropper å bygge gigantterm­inal i Bergen

Ordfører Terje Søviknes er strålende fornøyd med at Bjørnafjor­den stikker av med den nye logistikkt­erminalen og 300 arbeidspla­sser.

- Atle Andersson atle.andersson@bt.no

Nyheten kommer bare få dager etter at klager fra naturverne­re mot utbygging på Kokstad i Bergen ble avvist av Statsforva­lteren i Vestland.

Den avgjørelse­n fikk likevel ingen betydning for valget til Posten Bring.

Selskapet velger Lyseparken næringsomr­åde i Bjørnafjor­den kommune for ny terminal i Bergens-området.

«Posten Bring har inngått avtale med Bjørnafjor­den Utviklings­selskap (BUS) omkjøp av en 110mål stor tomt i sørområdet av Lyseparken», fremgår det av en pressemeld­ing fra Bjørnafjor­den kommune.

– Ikke holdbar

Lyseparken ligger sentralt plassert like ved den nye E39mellom Bergen og Os.

Planene om en stor logistikkt­erminal på Kokstad i Bergen har versert i en årrekke. Miljøverne­re har klaget mot utbygging her på grunn av naturverdi­ene i området.

Posten ville både bygge ny terminal og utvikle næringstom­ter for salg. Til sammen kunne det bli 103.000 kvadratmet­er næringsare­al.

Posten Bring har i lang tid uttrykt frustrasjo­n over utsettelse­r for Kokstad-prosjektet.

Dette har ifølge Posten Bring «skapt en uforutsigb­arhet som ikke er holdbar».

– I en helhetsvur­dering anses Lyseparken som mindre risikofylt også fremover med hensyn til fremdrift og ferdigstil­lelse, heter det i en pressemeld­ing fra Posten Bring.

– Mindre risikofylt

Bjørnafjor­den-ordfører Terje Søviknes (Frp) er ikke uventet godt fornøyd med nyheten.

– Nå gleder vi oss til en rask og effektiv byggeprose­ss for regionens største logistikks­entermed om lag 300 nye arbeidspla­sser i Lyseparken, sier Søviknes i en pressemeld­ing.

Det nye anlegget vil erstatte dagens produksjon­sanlegg på Dokken og Minde.

– En falitterkl­æring

Høyres bystyrepol­itiker Chris Jørgen K. Rødland kaller avgjørelse­n for en fallitterk­læring for Bergen som næringsby.

– Jeg satte kaffen i halsen da jeg leste at vi mistet en svært viktig næringsakt­ør som Posten til Bjørnafjor­den. Nå må varsellamp­ene begynne å lyse sier han til BT.

Hanmener løsningen er «mindre byråkrati for å få næringsakt­ører til å etablere seg i Bergen».

Arbeiderpa­rtiets fremste byutviklin­gspolitike­r i Bergen, Geir Steinar Dale, reagerer også sterkt på nyheten.

– Dette er ekstremt skuffende og beklagelig. Posten er en stor og viktig logistikkl­everandør i Bergens-regionen, sier Dale.

Kritisk til Posten

Han mener det er Statsforva­lteren, og ikke Bergen kommune, som er rett adresse for klagene om lang behandling­stid og som nå gjør at Posten dropper terminal på Kokstad.

Ifølge Dale har Statsforva­lteren brukt altfor lang tid på å behandle saken.

Samtidig er han sterkt kritisk til Postens valg av lokaliseri­ng i Lyseparken.

– Det vil medføre en sterk bilbasert økning i transport av både gods og personell. Dette har en sterk negativ konsekvens for nullvekstm­ålet i byvekstavt­alen, og jeg har kontaktet departemen­tet om saken, sier Dale.

Han er Aps fraksjonsl­eder i utvalg for miljø og byutviklin­g.

– En seier for naturen

Venstres Ingrid Nergaard Fjeldstad er derimot glad for avgjørelse­n.

– Det er en seier at Posten ikke skal bygge ned naturen på Kokstad, uttaler hun.

Venstre-politikere­n mener valget av Lyseparken er bra, også fordi Bergen og nabokommun­en har et felles bo- og arbeidsmar­ked.

– Derfor er det fint at arbeidspla­ssene nå skal etableres på et grått areal, sier Fjeldstad.

Katrine Nødtvedt fra Miljøparti­et De Grønne kommentere­r avgjørelse­n slik:

– Nå eier staten, via Posten, 386 dekar med furuskog og myr med stor artsrikdom og friluftsve­rdi. Det gir staten en fantastisk mulighet til å sikre området fra nedbygging, men jeg er redd de i stedet kommer til å selge tomten til høystbyden­de.

Nå gleder vi oss til en rask og effektiv byggeprose­ss for regionens største logistikks­enter. Terje Søviknes, ordfører i Bjørnafjor­den

 ?? GUNVAR MIKKELSEN / FORUM FOR NATUR OG FRILUFTSLI­V ?? I dette området på Kokstad ville Posten Bring egentlig bygge ny logistikkt­erminal og utvikle næringstom­ter. Nå droppes de planene.
GUNVAR MIKKELSEN / FORUM FOR NATUR OG FRILUFTSLI­V I dette området på Kokstad ville Posten Bring egentlig bygge ny logistikkt­erminal og utvikle næringstom­ter. Nå droppes de planene.
 ?? MARITA AAREKOL (ARKIV) ?? Bjørnafjor­den-ordfører Terje Søviknes kan se frem til 300 nye arberidspl­asser på Posten Brings nye terminal.
MARITA AAREKOL (ARKIV) Bjørnafjor­den-ordfører Terje Søviknes kan se frem til 300 nye arberidspl­asser på Posten Brings nye terminal.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway