Bergens Tidende

Seks ting å glede seg til på Festspille­ne

Tre av arrangemen­tene er helt gratis.

-

Endelig er det festspill igjen – den vidunderli­ge tiden på året når kulturkjer­ringer i alle aldre og av alle kjønn blomstrer om kappmed gullregnen i Byparken.

Mitt inntrykk av årets program er at det er mangfoldig og dessuten gir mye rom for medvirknin­g fra publikum. Mange av de såkalt «store navnene» har som ventet allerede fulle hus. Her er tips til tre programpun­kter jeg har høye forventnin­ger til som ennå ikke er utsolgt.

«DSCH»

Den Nationale Scene, søndag 2. juni kl. 18, mandag 3. juni kl. 15 og 19

Det Norske Kammerorke­ster liker å utfordre rammene i den klassiske musikken. I konsertfor­estillinge­n «DSCH» inntar orkesteret Den Nationale Scene (DNS) med mål om å fortelle en historie gjennomkom­binasjonen av visuelle virkemidle­r og musikken til Dmitrij Sjostakovi­tsj.

Det er ikke ofte vi ser orkestermu­sikere ta på kostymer, klatre opp fra orkestergr­aven, stille seg i rampelyset og by på seg selv. Blir det mest musikk? Mest teater? Det spiller ingen rolle. Med kunstneris­k leder Pekka Kuusisto i spissen blir uansett alt til gull.

«Symfoni for hele Grieghalle­n» Grieghalle­n, onsdag 29. mai kl. 19.30

Med litt godvilje kan Grieghalle­n se ut som et gigantisk flygel. Festspillk­omponist Øyvind Torvund tar hele bygget i bruk som et instrument idet han lar musikerne i Bergen Filharmoni­ske Orkester spre seg rundt for å ta publikum med på oppdagelse­sferd til deler av Grieghalle­n vi ellers ikke har tilgang til. Kanskje får de nye omgivelsen­e oss til å lytte på nye måter? Etter pause møtes nytt og gammelt, når festspillt­radisjonen med fremføring av Griegs a-mollkonser­t holdes i hevd.

Kapling Grieghalle­n, Peer Gynt-salen, torsdag 23. mai kl. 17.30

Det bergenske elektropop­bandet Casiokids gjør etterlengt­et comeback for tiden. Mens de var borte, har et par av dem laget barneplate i det velkjente, dansbare lydlandska­pet. Peer Gynt-salen er et stort lokale for en barnekonse­rt å være. Jeg mistenker at det betyr sceneshow, kul lyssetting og plass til å danse. Ta med treåringen og bestemor. Og til deg som fremdeles sitter og mumler om at fest

spillene bare er for fiffen: Snakkes etter at du har sjekket ut de 43 ulike gratisarra­ngementene på årets program. Her kommer tre tips:

«Ragnhild Hemsing, Mathias

Eick og Mats Eilertsen» Torgallmen­ningen, onsdag 29. mai kl. 19

I år har norsk folkemusik­k – med forgrening­er inn i andre sjangre – fått en sentral plass i programmet. Årets festspillm­usiker, Ragnhild Hemsing, er både fiolinist og hardingfel­espiller, og utforsker måter å hente felen inn i kunstmusik­ken på.

Og når en først er vant til å bevege seg mellom folkemusik­ken og klassiskve­rden, hvorfor ikke også ta en tur innomjazze­n? For første gang samarbeide­r hun med trompetist Mathias Eick og bassistMat­s Eilertsen, to musikere som er – om mulig – endamer sjangerfle­ksible enn Hemsing selv. Somdenmest naturlige ting i verden rommer den 40minutter lange settlisten deres både Bull, Bach, Grieg, salmer, jazzimpro og folketoner fra Valdres.

«Olebullshi­ts» Torgallmen­ningen, lørdag 25. mai kl. 19

De tre bergenskom­ponistene Ole Bull, Edvard Grieg og Harald Sæverud var alle opptatt av folkemusik­k. I «Olebullshi­ts» har komponist Bjørn Andor Drage lekt seg med typisk heilnorske verk og gitt demskeive taktarter og uventede vendinger.

Idet du tror du kjenner noe igjen og begynner å nynne med, gjør stykkene absurde krumspring. Med BIT20 Ensemble på scenen blir det vanligvis både presist og fengende.

Syng med – Sommerfavo­ritter Torgallmen­ningen, lørdag 1. juni kl. 15

Allsang er i ferd med å bli populært igjen, og i fjor lanserte DNS sitt eget allsang-konsept, somnå fått plass på festspillp­rogrammet. Alle sangene har sommertema, og det blir undertekst­er slik at alle skal hengemed. Selv er jeg så lettrørt at jeg griner bare ved tanken på et firesifret antall bergensere i alle aldre som stemmer i «Vi skal ikkje sova bort sumarnatta» sammenmed vilt fremmede midt på Torgallmen­ningen.

 ?? RUNE SÆVIG (ARKIV) ?? Cirkopolis var blant forestilli­ngene på Torgallmen­ningen som vakte oppsikt i fjor.
RUNE SÆVIG (ARKIV) Cirkopolis var blant forestilli­ngene på Torgallmen­ningen som vakte oppsikt i fjor.
 ?? ??
 ?? RUNE SÆVIG (ARKIV) ?? Ragnhild Hemsing er årets festspillm­usiker – her avbildet med Ole Bulls gamle fiolin.
RUNE SÆVIG (ARKIV) Ragnhild Hemsing er årets festspillm­usiker – her avbildet med Ole Bulls gamle fiolin.
 ?? KAPLING ?? Fredrik Vogsborg og Kjetil Aabø fra bandet Casiokids er duoen Kapling.
KAPLING Fredrik Vogsborg og Kjetil Aabø fra bandet Casiokids er duoen Kapling.
 ?? KRISTINE LINDEBØ (ARKIV) ?? Øyvind Torvund skal fylle Grieghalle­ns kriker og kroker med musikk.
KRISTINE LINDEBØ (ARKIV) Øyvind Torvund skal fylle Grieghalle­ns kriker og kroker med musikk.
 ?? ?? Maja Sievers Skanding Musikkanme­lder
Maja Sievers Skanding Musikkanme­lder

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway