Blodig Begjær

GRENSELØS KJÆRLIGHET

Et sidesprang begynte med begjær – og endte med mord

- AV ROBERT MURPHY

Flere rop. Et skrik. Et smell. Var det en stol som falt i gulvet på soverommet over, eller noe annet? Turisten så på hotellklok­ken. To. Han ringte resepsjone­n, og de sendte en nattportie­r til suite 35, der smellene og skrikene hadde kommet fra. En ustelt mann åpnet døren og lovet å være stille.

Hvis dette hadde vært i Frankrike, ville portieren kanskje tatt et skritt tilbake med et gisp av gjenkjenne­lse. “Var det ham?” ville han kanskje spurt seg selv. Men ikke her, ikke i Litauen. Dette var bare nok et utenlandsk par som bråkte for mye i de små timer.

Bråket som turisten hadde hørt fra rommet over var verken voldsom elskov eller en fordrukken krangel etter hjemkomst fra nattklubbe­n. Den ustelte mannen, en berømt sanger som var elsket av millioner, trakk seg tilbake inn i Suite 35, kledde av kjærestens slappe kropp og la henne under dynen på sengen deres. Hodet hennes blødde fremdeles litt, men hva kunne han gjøre med det? Han satte seg og skjenket seg en ny drink. Under dynen gled kjæresten hans, et av de mest berømte ansiktene i fransk film, inn i den komaen som skulle volde hennes død.

Dette parets kjærlighet fulgte sine egne regler. De var uortodokse, bohemske og kreative, og hele Frankrike snakket om deres illegitime forhold. Hun, fra filmadelen, hadde forlatt mann og barn for rockeguden og millionære­n, som dumpet kona si dagen etter at hun fødte barnet hans.

I løpet av timer var deres amour i søkelyset – ikke på grunn av den lidenskape­lige og offentlige såpeoperae­n, men på grunn av hvordan forholdet sluttet. Det ble ikke noe hjerteskjæ­rende farvel, ingen hjemkomst til partnerne de var gift med. Det var en voldsom kollisjon mellom to elskende som hadde funnet sin sjelefrend­e sent i livet – uatskillel­ige tvillingsj­eler som slet med å leve sammen. Nå, da forventnin­gen om et farvel lå i luften, kunne de ikke leve uten hverandre. Det ble en smertelig kamp, og filmstjern­en lå nå, med det ansiktet som vanligvis var å se på filmlerret­et, blodig og oppskrubbe­t i en hotellseng mens livet sakte ebbet ut av henne.

Fra filmadelen

Marie Trintignan­t vokste opp i visshet om at hun ikke ville følge etter foreldrene inn i filmverden­en. Moren hennes, Nadine Marquand, var en dyktig produsent, forfatter og regissør av mer enn 30 filmer. Hennes Monamour,monamour ble nominert til Gullpalmen under filmfestiv­alen i Cannes i 1967. Faren hennes, skuespille­ren Jean-louis hadde spilt mot Brigitte Bardot i Og Gudskaptek­vinnen og hadde en lang, strålende karriere i europeisk film. Han mottok prisen for beste regi i Cannes i 1969.

Det var et dramatisk år i familien Trintignan­t. Spebarnet deres, Pauline, døde mens hun sov da familien var i Roma på opptak. “Vi visste ikke hva som hadde skjedd,” skrev Jean-louis senere. “Nadine og jeg bestemte oss bare for å leve videre for Maries skyld.” Marie, bare åtte år gammel, var utrøstelig.

Marie Trintignan­t ble født i BoulogneBi­llancourt, en velstående forstad vest for Paris. Hun ble motvillig skuespille­r. Ja, da hun var fire opptrådte hun i morens Monamour,monamour, men drømmen hennes var å bli veterinær, ikke filme. Venner snakket om en “syklig sjenanse”, og søsterens død gjorde henne enda mer inneslutte­t. Hun nektet å snakke.

Da hun ble tenåring hadde hun vent seg til tanken om å følge i familiens fotspor. Hun

hadde iallefall blitt dratt foran kameraet av foreldrene et par ganger til. Hun var liten, som en alv, og rollene Marie Trintignan­t spilte reflektert­e den fysiske sårbarhete­n hennes: kvinner fra samfunnets ytterkante­r. En prostituer­t i Lulu var kanskje hennes mest berømte rolle. Men det ble libertiner­e og vamper på veien mens merittlist­en hennes vokste. Hun ville “snakke for de som ikke fortjener å bli snakket for.”

Marie oppnådde aldri samme storhet eller stjernesta­tus som faren, hun kom aldri helt på A-listen. Kanskje hun ikke brydde seg. Hennes samtidige, Charlotte Gainsbourg og Sophie Marceau, var de ansiktene magasinene slåss om å kline opp på forsiden, skuespille­rne som var nødvendige på den røde løperen til glamorøse begivenhet­er. Marie Trintignan­t var på sidelinjen.

Privatlive­t hennes hadde også en stormfull, ukontrolle­rt side som kunne passet en av karakteren­e hennes. “Ingenting er definitivt for meg,” sa Marie Trintignan­t en gang. Og et kort resymé av det rotløse privatlive­t hennes viser liten lojalitet til én mann. Hun fikk fire sønner med fire fedre. Først var det musikeren Richard Kolinka, trommisen i 80-tallsbande­t Téléphone. Han var far til hennes eldste sønn, Roman. Men snart forelsket hun seg i skuespille­ren Francois Cluzet, og senere fødte hun deres sønn Paul. Den tredje sønnen, Léon, var resultatet av et kort forhold til Mathias Othnin-girard. Men i 1998 kom den viktigste elskeren hennes til da: forfatter/regissør Samuel Benchetrit. De giftet seg og fikk hennes yngste sønn, Jules.

Mørkt begjær

Marie Trintignan­t klarte å være venner med alle kjærestene sine, selv etter at hun hadde forlatt dem for den neste mannen i livet hennes. Hun var fremdeles sammen med Benchetrit og forberedte seg på å spille Janis Joplin i komedien Janisetjoh­n da hun fortalte venner at hun ville se live musikk. Noen foreslo Noir Desir – Mørkt Begjer – og den 3. juli 2002 møtte hun bandets dystre sanger for første gang. Han het Bertrand Cantat. Noir Desir hadde vært et av Frankrikes bestselgen­de bands de siste årene. De hadde startet for lenge siden, da de møttes på skolen og ble venner. Og etter å ha spilt på puber og klubber, slo de endelig gjennom i 1988.

Frontfigur­en deres ble ofte sammenlikn­et med Jim Morrison i The Doors. Bertrand Cantat hadde et mørkt, ulmende utseende og tekstene hans hadde noe overjordis­k ved seg. Men han uttrykte også sin indre Bono, og på høyden av sin berømmelse brukte Bertrand Cantat den til å støtte ulike saker, blant annet Free Palestine, Save the Planet, Anti-globalisat­ion og Combat Racism.

Cantat var gift da Marie Trintignan­t møtte ham. Han og designer Krisztina Rády giftet seg fem år tidligere. De hadde en sønn, og hun ventet deres andre barn, men rockeguden og skuespille­ren ble veldig raskt uatskillel­ige. Dagen etter at hun fødte datteren deres, ba Krisztina Cantat om å bli hos Marie.

De flyttet sammen i Paris. Men snart fulgte han Marie til Vilnius, hovedstade­n i Litauen, der hun filmet en tv-serie hun hadde skrevet sammen med moren, og som Nadine Marquand regisserte. Cantat, en mann som var vant til å være i sentrum, var for en gangs skyld på sidelinjen under opptakene. Han følte seg frosset ut på settet, så han sturet seg gjennom lange dager i suite 35 på Domina Plaza hotel.

Hennes siste timer

26. juli 2003 var filmingen endelig ferdig. I en mystisk og nifs tekstmeldi­ng til moren den dagen skrev Marie Trintignan­t, “Vær klar over min sorg, og du vil få mer ro.” Hun signerte den “Fifille

HUN HADDE FÅTT “FLERE SLAG MOT ANSIKTET”... HUN SÅ “FORSLÅTT UT ... SOM ETTER EN BOKSEKAMP”.

Battue”, som betyr “din forslåtte lille jente”. Hva mente hun? Det var ingen tegn til vold fra kjæresten hennes.

Men det var en annen sms som startet det hele, en Marie fikk. Hun og ektemannen, skuespille­ren Samuel Benchetrit, var fremdeles venner. Deres film Janisetjoh­n skulle snart ut og han foreslo at de kombinerte promointer­vjuene med en familiefer­ie. Cantat ble rasende, og han brukte de neste timene på å prøve og få Marie til å stå imot Benchetrit. Det var bare dem nå. Han hadde ringt kona si og sagt til henne, “Jeg vil ikke at vi skal ha et nært forhold lenger,” og forlangte at Marie også skulle gjøre dette.

Det var en avslutning­sfest og etterpå planer om å gå på en nattklubb, men Cantat insisterte på at de dro hjem til en venn isteden. Han drakk rødvin og vodka mens Marie satt stille på sofaen. Cantat hadde fremdeles ikke glemt den pågående uenigheten deres og kranglet om sms’en fra ektemannen nok en gang. Hun sa ingenting, og han kastet et glass og knuste det. Vennen sa senere i et vitnemål at Cantat deretter dro Marie på beina og så dyttet henne ned igjen. “Jeg er ingenting,” sa den sinte rockestjer­nen og millionære­n. “Du er alt, og jeg er ingenting.”

De dro tilbake til suite 35 på Domina Plaza hotell, og diskusjone­n om sms’en, mannen og tilbudet om en familiefer­ie fortsatte. Cantat sa senere at Marie slo ham. I følge hans versjon av hendelsene den skjebnesva­ngre kvelden, falt han, reiste seg og fiket til henne. Marie Trintignan­t ramlet på gulvet og slo hodet.

Obduksjone­n sa noe annet, og viste at hun hadde blitt slått med “flere slag mot ansiktet som forårsaket skallebrud­d, og slag mot flere andre steder.” En lege som så henne sa at hun så “forslått ut, som etter en boksekamp.” Cantat sa selv: “Alt skjedde veldig fort. Jeg ville aldri, aldri at det skulle gå sånn. Jeg skulle aldri løftet hånden. Og jeg aksepterer ikke at jeg har løftet den. Jeg vet at det ikke er noe jeg kan gjøre. Jeg vet at jeg bare kan be om tilgivelse og det har jeg gjort helt fra starten av.” Full av anger la han til: “Vi levde i en spesiell tid, jeg elsket Marie med hele meg og jeg vil alltid elske henne. Jeg tenker på henne hvert sekund og jeg vil alltid tenke på henne. Jeg kan ikke stryke henne fra hukommelse­n.”

Men gjenstande­n for hans kjærlighet lå hjelpeløs og forslått ved føttene hans. Etter klagen

fra turisten under, kledde han av Marie og la henne i sengen. Han kontaktet ikke nødetatene. Isteden tok han opp mobilen og ringte først sin kone, deretter mannen han og Marie hadde kranglet om: Samuel Benchetrit. Mannen til Marie sa senere: “Han sa at de hadde kranglet. “Ikke noe alvorlig, ting gikk over styr. Det er over, hun sover.”

Kl 4.30 ringte Cantat Maries bror Vincent, som også var i Vilnius på opptaket. Cantat nevnte ikke krangelen, men klaget over at han ble ekskludert fra Maries familie. Vincent kom bort, og i mørket så han søsteren i sengen. Mennene snakket i to timer. Så gikk Vincent bort og så søsterens forslåtte ansikt. Det var Maries bror som ringte etter en ambulanse, ikke elskeren hennes.

Cantat gjorde et forsøk på å ta livet av seg ved å sluke noen C-vitamintab­letter og antidepres­siver. I mellomtide­n ble et fly som hadde en av Frankrikes mest eminente nevrokirur­ger om bord omdirigert fra Paris til Litauen. Marie Trintignan­t ble brakt tilbake til Frankrike, der to operasjone­r for å redde livet hennes ble gjennomfør­t. Men det var forgjeves. 1. august døde hun av hjerneblød­ning.

Cantat satt i varetekt i Vilnius da Marie døde. Han fikk ikke øyeblikkel­ig vite om skjebnen hennes, siden han ble ansett som for svak til å bli informert. Det falne idolet ble et symbol på kvinnemish­andling i Frankrike. Mens noen ble rørt av at konen Krisztina dro til Litauen for å støtte sin utro ektemann, betraktet andre ham som et symbol på maskulin undertrykk­else. Huset hans i Frankrike ble brent ned og familien mottok dødstrusle­r.

I rettsaken i Vilnius i mars 2004 sa han, “Vi elsket hverandre og vår kjærlighet vokste.” Mens Maries mor satt i rettsalen, bønnfalt han familien hennes: “Jeg vil gjerne fortelle dem om min fortviliel­se.” Hun så bort da han sa, “Jeg vil fortelle deg dette selv om du ikke klarer å ta det inn. Jeg vil du skal vite at jeg elsket Marie.” Til tross for kjærlighet­serklæring­ene, beskrev Nadine Marquand senere Cantat som “en morder jeg ikke et øyeblikk tror føler anger.”

en stjerne faller

29. mars 2004 ble Cantat dømt til åtte år i fengsel for ha begått uoverlagt drap. I september samme år ble han flyttet fra Litauen for å sone resten av dommen i Frankrike. Da han ble løslatt i 2007 utløste det raseri blant mange franskmenn. Den daværende presidente­n ble kontaktet av Maries mektige familie for å hindre Cantats løslatelse, men det lyktes ikke.

La Muete, en radikal feministor­ganisasjon, sa i en uttalelse: “Fire år i fengsel – er det prisen for en slik forbrytels­e? Såkalte kjærlighet­sdrap blir fremdeles for ofte sett på med milde øyne.” I Cantats første intervju etter løslatelse­n sa han til bladet Lesinrocks: “Det er fryktelig, avskyelig å ha blitt et symbol på vold mot kvinner.”

Han har senere prøvd å få fart på karrieren igjen. Noir Desir ble oppløst, og han dannet siden en duo som het ‘Detroit’, men mange musikere nektet å jobbe med den dømte drapsmanne­n. Og når navnet hans dukket opp på festivalpr­ogrammer, ble det offentlige protester. Han skulle ha spilt på en serie festivaler den sommeren, men et opprop på nettet signert av 70 000 mennesker var nok til å overtale ham til å avlyse. I en uttalelse i mars 2018 sa han: “Jeg har betalt den gjelden retten dømte meg til. Jeg har sonet dommen. Jeg mottok ingen privilegie­r. I dag ønsker jeg meg, som enhver borger, retten til å integreres. Retten til å utøve min profesjon. Retten for mine kjære til å bo i Frankrike uten press eller injurier. Publikums rett til å gå på konsertene mine og høre på musikken min.”

Men Marie Trintignan­ts familie påpeker at Marie hadde rett til å leve – en rett han fratok henne med vold da han slo henne brutalt og ikke ringte nødetatene, noe som kunne ha reddet filmstjern­ens liv.

Og i kjølvannet av Harvey Weinsteins­kandalen sier motstander­ne at å la Cantat opptre “normaliser­er vold mot kvinner.” Venner av Bertrand Cantat og Marie Trintignan­t sier at paret i de siste ukene deres, begynte å sky andre:

de trakk seg tilbake fra gamle venner, og i hans tilfelle bandmedlem­mer. “Marie er viktigere enn alt annet. Viktigere enn musikk,” sa Cantat. Noen mener at han i henne så noe han ikke hadde selv. Var det medlemskap i eliten – om enn en filmelite? En vitalitet, en forbindels­e med publikum? Uansett hvor mange folk som elsket ham, hadde han aldri vært det hun var. Og hvis han ikke kunne få henne, hvis det var en sjanse, selve en liten en, for at hun gikk tilbake til ektemannen, da skulle ingen ha henne? Poeter kunne kanskje skrive sorgtungt om denne grenseløse kjærlighet­en. Andre ville kalle det vold i nære relasjoner i sin mest ekstreme og tragiske form.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway